Barbarić poziva građane prijaviti korupciju i nečasne radnje

ljubuski.info

Akcijski plan za borbu protiv korupcije Općine Ljubuški za razdoblje od 2017. do 2021. godine, koji je prošli tjedan usvojilo Općinsko vijeće Ljubuški, izazvao je pozornost javnosti i različite komentare.

Prije svega zbog toga što je to isprava koju je donijela općinska vlast, u koju se, kao i u drugim općinskim zajednicama, često upire prstom zbog sumnji na korupciju, a ona sama treba se tim planom boriti protiv korupcije u vlastitim redovima.

No, nije to ljubuški izum, projekt provodi Antikorupcijska mreža u BiH - Account uz potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) te je više općina u njega uključeno.

Međunarodni donatori

Plan je svojevrsni kodeks ponašanja za općinsku upravu, njezine zaposlenike, ali i sve građane u općini, koji ima za cilj unaprijediti rad općinskih struktura i lokalne zajednice te olakšati pristup sredstvima od različitih međunarodnih donatora.

U praksi to znači borbu protiv zloupotrebe moći koja je povjerena javnom službeniku ili političkom dužnosniku, odnosno sprečavanje izravnog ili neizravnog zahtijevanja, nuđenja, davanja ili primanja mita.

Akcijski plan ima šest strateških ciljeva, a njihovo provođenje utvrđeno je mjerama i aktivnostima, nositeljima aktivnosti, rokovima za provedbu i pokazateljima postignutih rezultata. Uspjeh velikim dijelom ovisi o nositeljima aktivnosti, a oni su općinski načelnik, njegovi pomoćnici, radne skupine, službenik za odnose s javnošću, povjerenstva za izradu i praćenje provedbe akcijskog plana, službenik, stručni suradnik i povjerenstvo za javne nabave.

Dosljedna provedba

Kad se dublje ‘zaroni’ u plan, vidljivo je da u njemu ima izravnih i konkretnih mjera i radnji koje bi mogle donijeti rezultate, međutim, sve ovisi o tome hoće li se dosljedno provoditi.

Primjerice, redovito godišnje ocjenjivanje radnog učinka zaposlenih, održavanje obuka zaposlenika, poboljšanje tehničke opremljenosti, provedba Zakona o slobodnom pristupu informacijama, izrada nove općinske web-stranice, objavljivati na web-stranici informacije vezane uz javne nabave i pratiti njihov broj, uključiti građane u javne rasprave, zaposliti internog revizora i nadzirati zakonitost rada općinskih službi, donijeti etički kodeks za službenike, namještenike i izabrane dužnosnike, pratiti broj pokrenutih postupaka po pritužbama i predstavkama, izraditi obrazac prijave korupcije, uspostaviti godišnju nagradu za borbu protiv korupcije i drugo. Pri usvajanju plana u Općinskome vijeću oporbeni vijećnici su bili protiv.

"Kada se govori o mitu, pozivam sve javno, ako itko postoji u ovoj općini ili izvan nje, da je za bilo koji potez općinskog načelnika platio kavu, a ne nešto drugo, neka to iznese javno, neka prijavi. Meni bi bila dragocjena informacija ako netko ima bilo kakvu informaciju o takvim nečasnim radnjama nekoga iz općinskih službi", kazao je načelnik Ljubuškoga Nevenko Barbarić.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

barbarić poziva šetku da čuva kokoši.

Ovdje lud grebe zbunjena

Barbar se namugao, sve osigurao zajedno sa kumom i sad bi trebalo prijavljivat korupciju. Treba počet od sebe i svoga kuma tonćike. Otkud kradezeovcima toliko bogatstvo za tako kratko vrijeme?

Ma ne Barba je častan čovjek ono nema veze sa tim krivac za sve je netko treći

Ja prijavljujem TB company

ja bi ima šta prijavit i čovića i barbarića no nesmim zatvoriće me a nema tamo ništa regularno jeli se barbarić napušija bunike ili glumi tranpa u općini sad će oro spavat u kokošinjcu do daljnjega za dom

svi se ispovidiše a nema mog mašklina

A kome to,molim vas,da prijavimo korupciju,koja to ustanova prima takve vijesti a da već nisu i oni sami već korumpirani

Neka barbaric prijavi necasnu radnju ali svoju kad mu je Bratisa neki dan zbog Dzajica zaprijetio,nesto oko Plantaze

Ja prijavljujem komunalno.

Eee ma daj ne se riteeee.Valjda Barbaric racuna ja sam se namuga svega i svacega,a sad dalje, ako bi neko pokusao nesto ukrasti bit ce obišen na smrdelj za primjer drugima.Ja dniče jadni lo povskiii,Bljaaaaak!!!

Barbarić poziva građane prijaviti korupciju i nečasne radnje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari