​Međugorje: Za turizam je bitnija kupovna moć turista nego crkvene polemike

ljubuski.info

Crkvene polemike o statusu marijanskog svetišta u Međugorju najčešća su tema priča o ovom gradu. Iako su neslaganja crkvenih vlasti i Međugorja prisutna otkad je aktivna priča o Gospinim ukazanjima u ovom malom hercegovačkom mjestu, u zadnje vrijeme je sve dobilo na intenzitetu.

Očekivani dolazak papinskog izaslanika dodatno je naelektrizirao atmosferu, a javnost naveo na špekulacije čak i o tome da bi turizam u Međugorju mogao doživjeti brodolom u slučaju konačnog negativnog stava iz Vatikana.

Još od početka priče o ukazanjima Gospe u Međugorju traju polemike o vjerodostojnosti tih navoda. Mostarski biskupi, kako aktualni Ratko Perić, tako i njegov prethodnik Pavao Žanić, više su puta kazali kako se u Međugorju ništa nije desilo.

Kako u iščekivanju papinskog izaslanika nijedna strana ne želi dodatno istupati, za komentar smo upitali doktora Juricu Botica iz Splita, stručnjaka za političku geografiju i geografiju religije.

Nije Međugorje samo predmet polemike

"Vjerodostojnost međugorskih ukazanja prvenstveno je vjersko pitanje o kojem će Sveta stolica prije ili kasnije zauzeti konačan stav, pa stoga nije opravdano niti utemeljeno nesuglasje između stava mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića i lokalnih franjevaca o međugorskom fenomenu sagledavati a priori u kontekstu tradicionalnih rivaliteta dijecezanskog i redovničkog klera u Hercegovini. Podsjetimo, dolaskom austro-ugarske vlasti u Bosnu i Hercegovinu u 19. stoljeću, u ovu zemlju vraća se redovna crkvena organizacija i zauzima prostor u kojem je pod osmanlijskom vlašću franjevački red imao apsolutni monopol među katoličkim vjernicima, što je prouzrokovalo niz otvorenih pitanja između svjetovnog i redovničkog, prije svega franjevačkog dijela katoličkog klera", podsjeća Botić kako polemika sa sličnim akterima traje stoljeće i pol.

O odnosu redovne crkve i franjevaca, koji vode i međugorsku župu, Botić još kaže:
"Naime, dok su s jedne strane franjevci isticali vlastite zasluge u očuvanju katoličanstva u Bosni i Hercegovini u vrijeme osmanlijske vlasti i bliskost narodu, biskupi su insistirali na poštivanju crkvene hijerarhije i vjernosti papi. Iz novije povijesti posebno je poznat tzv. Hercegovački slučaj, kada je određeni broj fratara kažnjen otpuštanjem iz franjevačkog reda i zabranom obavljanja službe župnika. Ako se ponovno vratimo na fenomen međugorskih ukazanja, za koje biskup Perić kategorički tvrdi da nisu autentična, a lokalni fratri ih priznaju, konačan stav Svete stolice o ovom pitanju mogao bi značajno utjecati na odnose biskupa i franjevaca".

Ipak, sve ove godine Međugorje je raslo i stasalo u veliki centar religijskog turizma, privlačeći milione hodočasnika iz cijeloga svijeta, postavši uz Sarajevo uvjerljivi turistički lider u našoj zemlji.

Mjesto vidljivo raste

Ako nekoliko godina niste dolazili, prvo što primijetite je da mjesto raste visokom progresijom. Teško je to izmjeriti i nepouzdane naše statistike nisu saveznik, ali smo dojma da se u posljednjih desetak godina broj hotela i pansiona najmanje utrostručio.

Brojevi dolazaka motivirali su ugostitelje za dodatne investicije. Godišnji brojevi hodočasnika prelazili su milijun, ali zadnjih godina osjetio se značajan pad. Ostale su enigme treba li to pripisati ekonomskoj krizi ili nečem drugom, prije svega negativnom stavu Vatikana.

U Međugorju trenutno nije sezona posjeta, rijetke su, ali primjetne grupe hodočasnika, na svakom koraku se nešto gradi ili popravlja, najbrojnije su grupe građevinskih radnika.

Pad dolazaka s glavnog talijanskog tržišta

Radnici po dućanima i suvenirnicama nevoljko razgovaraju s novinarima, oni rijetki koji se upuste u dijalog kazat će vam da je prošla godina bila lošija nego inače. Zašto je tako pokušali su nam objasniti u Turističkoj zajednici.

Željko Vasilj, voditelj međugorskog ureda Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, kazao je kako su u prošloj godini imali pad od pet posto na glavnom tržištu, a to je Italija.

Najbitnija je kupovna moć

"Za nas je to posebno bitno jer hodočasnici iz te zemlje obuhvataju polovinu ukupnog broja dolazaka, pa se svaki pad osjeti. Možda je dio tog pada uzrokovan ovim, da tako kažem, crkvenim polemikama o statusu svetišta, ali sigurno je da ponajviše utječe loša ekonoska situacija u samoj Italiji. Ništa nema tako jak utjecaj na turizam kao ekonomska kriza, a Italija je posebno prošle godine bila u padu", govori nam Vasilj.

Iz Turističkog ureda u Međugorju kažu kako ju medijski interes ogroman te da pojedini mediji prenaglašavaju situaciju, ali smireno kažu da će glavna sezona kazati mnogo više.

"Sada je još uvijek u toku onaj mirniji dio sezone, a kada prava sezona krene s prvim danima aprila, moći ćemo govoriti otvorenije i tačnije da li su ove priče uzrokovale značajniji pad broja turista. Pomno pratimo ekonomska kretanja u Italiji i ona su ove godine obećavajuća", zaključuje Vasilj.

Poljski nadbiskup trebao bi privući Poljake

Skori dolazak posebnog izaslanika pape Franje za Međugorje, nadbiskupa Henryka Hosera, ne mora negativno utjecati na turističke brojeve u Međugorju, mudro promišljaju turistički radnici.
"Izaslanik dolazi iz Poljske, a to je po brojnosti naše drugo tržište, te vjerujemo da će sam nadbiskup privući poljske hodočasnike u tom periodu. On će ovdje biti nekoliko mjeseci, vjerujemo da će to donijeti još značajniji priliv hodočasnika. Bez obzira na sve, ona prava sezona koja traje od aprila do oktobra, reći će mnogo više", kazao nam je Vasilj iz Turističke zajednice.

Peti put u Međugorju

Šetajući Međugorjem susreli smo simpatičan bračni par iz Engleske, koji se rado fotografirao i za razliku od domaćih, vrlo rado govorio o svom pogledu na svetište.
"Mi smo peti put ovdje i od vas prvi put čujemo da postoje bilo kakve polemike. Nas to mnogo ne dira, mi se sjećamo vlastitih uspomena i dođemo svaki put kad nam značajno zatreba mira i spokoja. Prvi put smo u ovo doba godine, kad nema gužva koje nastaju za vrijeme ili poslije Uskrsa, te baš komentiramo kako je ovo pravo vrijeme za doći i tražiti vlastiti mir", kazali su nam potpuno neopterećeni bilo čim vanjskim.

Glas naroda

Ako nema turistica nema ni eurica propadose hoteli moteli i ostali kokteli pansioni gramovoni i ostali suveroni

Prepustimo Crkvi da radi svoj posao, a to je da preispita međugorski fenomen: polako, mirno i strogo.
Na terenu smo gdje je đavlova moć velika i s tim se stvarima nije igrati.
Đavao ne može rasplamsati u dušama ljubav prema Bogu, ali može dati taj dojam onima koji prejako žude za tim da osjete djelovanje milosti:
Vrag ima moć da hini neku lažnu svjetlost ili zvukove, slatkaste mirise u njihovim nosovima, divne okuse u njihovim ustima, i mnoge neobične vrućine i žarenja u njihovim tjelesnim grudima ili u crijevima, u njihovim leđima i bubrezima i njihovim udovima.
A opet oni u toj fantaziji misle da imaju mirnu kontemplaciju svoga Boga bez ikakve smetnje ispraznih misli; i zasigurno imaju na neki način, jer su toliko ispunjeni obmanom da ih uobraženost ne može uznemiravati. A zašto? Zato što je on, taj isti krvni neprijatelj koji im daje te isprazne misli da su na dobrom putu, glavni djelatnik u ovom dijelu. I dobro znaj da on sebe neće osujetiti. Misli o Bogu on neće od njih otkloniti, iz straha da ne bi počeli sumnjati u njega.

U Međugorju je velik utjecaj i međunarodnog karizmatskog pokreta koji je vrlo kontroverzan i od početka protukatolički.
Kad je taj fenomen prenesen među katolike, prvo polaganje ruku proizvelo je iste učinke na katoličkim studentima fakulteta Duquesne kao i kod protestanata. Jedan od njih je ispričao: "Tako sam bio radostan da sam se jedino mogao smijati dok sam ležao na podu. "Drugi je posvjedočio: "Osjećaj prisutnosti i ljubavi Božje je bio tako jak da se jedino sjećam da sam sjedio na podu u kapelici pola sata samo se smijući od radosti zbog ljubavi Božje. "I treći je rekao: "Kada su ruke bile položene na mene, odmah sam imao osjećaj kao da mi se cijeli prsni koš pokušava dići u glavu. Usne su mi počele drhtati, a mozak mi se počeo preokretati. Onda sam se počeo ceriti i nisam si mogao pomoći."
• Što te reakcije dokazuju?
Njihove nedolične reakcije otkrivaju dijaboličko uplitanje. Dok Sveti Duh daje red i kraljuje razboritost, zli duh, čak i kad je prerušen u anđela svijetla, uglavnom otkriva sebe nekom grotesknošću.

Sv. Vinko Ferrerski, u svojoj "Raspravi o Duhovnom životu", uči:
Prvo sredstvo protiv duhovnih napasti koje đavao zasadi u srcima mnogih osoba u ovim nesretnim vremenima, je da nemaju želju pripremiti se molitvom, meditacijom ili bilo kakvim drugim dobrim djelima, za ono što se naziva otkrivenjima, ili duhovnim iskustvima, izvan onoga što se događa u redovitom tijeku stvari, takva želja za stvarima koje nadilaze uobičajen red ne može imati nikakav drugi korijen ili temelj osim ponosa, preuzetnosti, uobražene znatiželje u onom što se smatra Božjim stvarima, i ukratko vrlo slabe vjere. Zato da kazni tu zlu želju Bog napušta tu dušu, i dozvoljava joj da padne u iluzije i napasti đavla, koji je zavodi, i predstavlja joj lažne vizije i isprazne objave. Ovdje imamo izvor većine duhovnih kušnji koje prevladavaju u sadašnjim vremenima; kušnje koje duh zla sadi u dušama onih koji bi se mogli nazvati pretečama Antikrista...

Ako u Međugorju nije riječ o Božjem djelovanju, bolje je da to što prije bude javno obznanjeno.

ANTE GRANIC :
Da bi se razgovaralo o Medjugorju i fenomenu u njemu , treba prvo znati - a to nije tesko , kako se taj fenomen razvijao u drugim marijalnim svetistima u svijetu , njih cetrdesetak koje je priznao Vatikan , u toku historije .
Oko Medjugorja se podigla graja , iz straha da Medjugorje ne dozivi debakl , jer je Medjugorje i izvor prihoda , ne samo pojedinaca , nego i drzave !
.
A odgovor na to je jednostavan : bez obzira sta Vatkan , to jest Papa , odluce - Medjugorje nece dozivjeti debakl . Cijela ôvijest ukazanja to dokazuje . Osim toga , N. DAME DE LO...LAUS u Francukoj , dozivjela je da prodje 364 godine pa da Vatkan odgovori : DA ! Do tada , Vatikan je odgovarao uvujek isto , kao i u slucaju Medjugorja :
"NA ONOVU DOSADASNJIH DOKUMENATA - NIJE MOGUCE ZAKLJUCITI DA SE RADI O NADNARAVNIM POJAVAMA " ! ( Recenica zavisi od prevodioca ) . Ta odluka je toliko jasna , da ljudi osrednje pameti mogu zakljuciti o cemu se radi . Vatikan i nije mogao odluciti , ako nema dovoljno dokumenta za potvrdu ukazanja . Stub na kome stoji odluka Vatikana je u pocetku same recenice : " Na osnovu dosadasnjih dokumenata..." To je tako na svakom , i najobicnijem sudu - ako neko nekoga tuzi , a sud nema dovoljno dokumenta da ga osudi , sud ce uputiti tuzioca - u nasem slucaju mjesnog biskupa , da trazi dodatne dokaze i priznanje , ili ne priznanje se odgadja . Do daljnjeg . Zato se ne treba plasiti , cak da stav Vatikana bude negativan , a nece ! I ako stav bude negativan , ljudi ce isto dolaziti - bez obzira na odluku Vatikana . Malo ce zastati , nekoliko procenata manje - kao sto se i danas dogadja . U Medjugorje dolazi 5-6 posto Talijana manje , pa to je toliko normalno da je budalasto o tome i raspravljati . Pa , manje ih dolazi i u Paris , iako tamo nema nikakvog ukazanja . Medjugorje je postalo svjetski fenomen , centar svijeta za molitvu i ljubav medju svim ljudima...to se ne moze zaustaviti ! Nikako . Danas nam kucaju na vtata nesretnici koji bjeze od ratova , ili klimatskih promjena...i svi se krecu prema "obecanoj zemlji" , to jest Evropi !...Na desetine miliona njih !...Svijet ne zna sta da cini ! A mi se ubismo "faletajuci" - hoce li Vatkan priznati , ili nece - Medjugorje ! Radite ljudi , a ne samo da cekate - kako ce stalno da pada - bozja mana sa neba ! Ucinite i Vi nesto za Medjugorje , ne samo da rasporedjujete one koji dodju !
Za Medjugorje "nema zime" , cak da ga Vatikan i ne prizna . Umni Papa Franjo to zna , on ce naci nesto - sto ce pomiriti sve ! Uostalom , to je osnovni zadatak Crkve , pardon - crkvene hijerarhije , ili narodski KLERA , jer Crkvu cini vijernicki narod , a ne Kler . Kler nije Crkva ! Kad je imperator KONSTANTIN ustroio KLER 325-e godine , dakle u cetvrtom vijeku , od tada Kler postoji , sam sebe skoluje , sam sebe rasporedjuje na radna mjesta - i sam odredjuje cijene svojih usluga . Ljudi su se na to navikli , i stoljetna tradicija i dalje zivi , i zivjet ce . Bez obzira sto taj KLER ne bira Crkva , jer - ponavljam : CRKVU CINI VIJERNICKI NAROD , a ne Kler ! Drugim rijecima - "nema zime za Medjugorje"!

prvo treba vraga iz crkve istjerat kakav je rezultat pape i njegove molitve kontra đavla nikakav đava su ljudi i to većinom koji se lažno mole jer patološka vjera nije vjera sve što nema rezultate je promašen poso

Zashto brishesh moje komentare jer vas istina boli i pogadja duboko.

Sta cesh ti granichu laprdati o eu..trilione duga zapadne zemlje europe imaju rupa bez dna,

Hajde bjzi znash gdje porobljavanje ostalih priko bankarskih systema i zaduzivanja i posesije se nastavlja i na vas sirotane koji neznate kako oni funkcioniraju u svijetu i to uz pomoc vashih izdajica i judinih skuda.

šta na ovo kaže milutin šarac koji je na suđenju fra jozi bija glavni svidok udbe

​Međugorje: Za turizam je bitnija kupovna moć turista nego crkvene polemike
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari