Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji nije optužen!

ljubuski.info

Zašto su ovih dana Hrvatskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesene kaznene prijave protiv samog vrha Armije BiH, odnosno protiv ratnih zapovjednika Armije BiH? Kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i je li službeni Zagreb uopće svjestan kakve posljedice mogu takve presude imati za hrvatski narod u BiH, ali i za samu hrvatsku državu? Napokon, zašto je i na koji način podignuta optužnica i protiv njega, u emisiji Tihomira Dujmovića "Iza zavjese" objasnio je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić.

Kazao je kako je protiv njega podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti. "Optužnica ima više od 6700 stranica. Za 7 dana ju je Sud BiH potvrdio", dodao je.

"Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH", naglasio je.

Optužen cijeli zapovjedni kadar HVO-a

"Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji već nije osuđen ili u Haagu ili pred pravosuđem BiH ili da nije podignuta optužnica ili istraga. Uglavnom cijeli zapovjedni kadar HVO-a. U BiH je podignuto pet puta više optužnica protiv Hrvata, nego što ih je podignuto zbog zločina nad Hrvatima od Srba i Muslimana", istaknuo je.

"Licemjerno je na koji su način podignute optužnice protiv Hrvata u Bosanskoj Posavini ako znamo da je RS etnički očišćena od Hrvata pa tako i onaj dio Bosanske Posavine gdje su živjeli Hrvati. Počinjeno je na desetke monstruoznih zločina nad Hrvatima. Uglavnom nitko nije osuđen za to. I podizanjem optužnice protiv jedine općine koja se obranila od velikosrpske agresije želi se krivotvoriti povijest. Želi se agresora proglasiti žrtvom, a žrtvu agresorom", ističe.

Dvostruka mjerila

"U BiH se sudi prema dvama različitim kaznenim zakonima. Jedan je donesen u SFRJ. Za razliku od drugog zakona donesenog 2003. u BiH, ima blaže kazne i nema zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat. O tome se već raspravljalo i u Vijeću sigurnosti", kazao je.

"Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003., a Muslimanima prema onom iz bivše SFRJ. To je dokaz za se provodi apartheid nad Hrvatima u BiH. Optužnice za udruženi zločinački pothvat nemaju za cilj da optuže samo osumnjičenike za zločine nego kolektivno optužuju cijeli državni i politički vrh Hrvata u BiH i sve znane i neznane", naglasio je.

"Osoba koja je sudski vještak u mom i procesu drugih branitelja je bila izravni sudionik u sukobu. Zemir Sinanović je bio jedan od šefova sigurnosti Trećeg korpusa Armije BiH koja je počinila najveće zločine nad Hrvatima srednje Bosne. To je čovjek u čijem su sastavu bile i postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni", kazao je.

Provodi se mirnodopsko etničko čišćenje

"Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda", istaknuo je.

"Već postoje dvije donesene presude u kojima stoji da su u napadu na općinu Prozor sudjelovale postrojbe HV-a i HVO-a što je notorna laž i neistina", kazao je.

"Povijesna je istina da BiH bez hrvatskog naroda, ali i RH, ne bi bila priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li bez pomoći RH Muslimani u BiH opstali", naglasio je.

"Hrvatski politički predstavnici BiH uglavnom šute. Rijetko daju koje priopćenje. Institucionalnog odgovora uopće nema", kaže.

Iznenadilo me kako Čović ne poznaje činjenice

"Bio sam iznenađen i šokiran kad sam pročitao izjavu Dragana Čovića da neće biti zapovjedne odgovornosti i da neće biti optužnica u kojim će biti kvalificiran zločinački pothvat. Mislio sam da je to novinarska greška", kazao je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić.

"Tko imalo prati pravosuđe u BiH i procese protiv hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih zapovjednika jako dobro zna, ne samo da se višim zapovjednicima i visokim časnicima, već i nižim časnicima, sudi po zapovjednoj odgovornosti u kojem je uključena kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata. Žao mi je što član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je legitiman i legalan, jako slabo poznaje ove činjenice koje su jako bitne za hrvatsku nacionalnu sigurnost", kazao je Jelić i dodao kako će ove izjave neki shvatiti kao osobne napade na njih, ali da oan samo želi upozoriti kako institucije i izabrani dužnosnici moraju stati iza branitelja.

"Sada kad izađem iz ove emisije, kad progovorim o ovom svemu, kad dam dobronamjernu kritiku političkom vodstvu BiH da se zauzme za hrvatske branitelje, da se zauzme za domovinski rat i kad kažem konkretno da Dragan Čović nije u pravu s tom izjavom, svi oni to shvaćaju kao osoban napad, nikog osobno ne napadam, niti nemam razloga za to", kazao je Jelić i dodao kako je normalno branitelji, ljudi protiv koji se vode procesi, traže od legalnih predstavnika hrvatskog naroda ih se institucionalno zaštiti.

"Ovo se može samo zaštiti na razini države i razini institucija, da institucije rade onaj posao po zakonu, i da se svatko mora suditi po zakonu koji je vrijedio u to vrijeme po istim pravnim kvalifikacijama", kazao je, između ostalog Jelić.

O Vladi Andreja Plenkovića:

"Ovo je prva Vlada koja je prepoznala ove probleme i pokrenula neke procese u rješavanju ovih problema", zaključio je umirovljeni general Zlatan Mijo Jelić.

hrt.hr

Glas naroda

Dragana Čovića zanima kako će zaštititi kladionice

Ovo se zove IZDAJA

Mijo izdrži

Vidite li sad što je Mijo vidio prije tri godine.

Covic je zastitio samo Radu Bosnjaka koi je istinski radio zlocine po Mostaru i cij se sslucaj zataskava a general Jelic i ostali su nevini sto posto ih progone nevine

Po meni su krivci oni koji su doveli do Hrvatsko Bošnjačkog rata

a ZNA SE koji su to

Dragan Čović vas je iskoristio da nije bilo vas generala koji ste ga podržavali za svake izbore ne bi on sad bio na čelu HDZ a ovako vas je lijepo nagu....jo. Moj Mijo priznao ti to ili ne to ti je tako..

Spavao si 20 godina, koristio raznorazne privilegije, podržavao si ovu [ * neprimjereno * ]čku politiku i nisi vidio kao žive obični branitelji i obični hrvatski narod u BiH, Sad kad je tebe optužilo javno si ustao protiv ove bande, dobro, bolje ikad nego nikad i nastavi tako.

Mijo šutio si i ti i svi drugi generali kad su uhapsili i osudili heroja Maku Radića na 20 godina robije zbog navodnog silovanja neke Muslimanke u Vojnom. Tako su optuživali i Vicu Vukojevića da je silovao neku Muslimanku u Vojnom i kasnije se utvrdilo da je to laž. Samo postoji velika razlika, Vice je bio sudac Ustavnog suda, a Maka ratnik, heroj domovinskog rata i zato su ga osudili, a vi ste svi šutili i generali i ova jadna HDZ-ova politika.

Vice Vukojević = udbaš

čuj nevin ko baba prid smrt bolan nijese triba vaćat da bude gen od 20 lita mogaje vidit da nešto smrdi nega bilo lipo e sad objašnjavaj konjin

evo nekami neko kaže za kogajese to mijo javija kogasu prije njega fatali za hag ili rat zločin kad je njegova šunjka došla prid rešetke ondak svi tribaju na noge sve nas triba u zatvore bar imamo šta izist

Prvo se malo informiraj pa onda mozes komentirati. Haska sestorka u par navrata se zahvaljivala svima koji su na bilo kakav nacin njima pomagali u hagu a najvise zahvala islo je miji,dalje pogledaj negdje isjecak kad je gotovina izasao na slobodu pa je u zahvali svima spomenuo miju,dalje kad su blaskica pustili u svome obracanju prvog je spomenuo miju. A prije nekih mjesec i pol dana u posjeti haskoj sestorci isli su gotovina,ministri sprlje,stier i medved,mijo itd.prvi politicari u hr koji su obisli sestorku.tebi i takvima nece biti drago kad ih puste.jer sestorka je uskoro na slobodi jer se rusi teza o zlocinackom pothvatu.bog i hrvati

mijo nešto simi lipo uređen i svaki put novo odjelo sav se svitliš nebi reka dase sikiraš i dasi u problemim da vidišnas svoje vojnike kakosmo pocrnili niko nema đava zuba pobilili ofucana odjeća dica nemadu uškolu marku ponit kada god hoćeš moj mijo jase minjam sa tobom ne prtljaj znase datije obećano nikote neće dirat samo pričaš a znašda to nije tako

Ti prvo da si vojnik a nisi nebi tako prico o svojoj bijedi.jer to pravi vojnici ne rade.kakvi god bili problemi pravi vojnici su oni uzdignetog cela i glave.da si tako marljiv na poslu sigurno nebi imo vremena da pises komentare.ali eto jednom baba uvjek baba.a eto mi te jesi bjeda u pic.mater....sigurno imas neki mobitel da mu se svi dive i placas internet svaki mjesec sto je neshvatljivo za tvoju situaciju.umjesto interneta mozes svaki dan djeci davat marku pa i dvi cak. Pozdrav od vojnika koji i kad ima nekih problema sigurno ce ih rjesiti kako god a ne pisati i kukati preko portala o svojoj bijedi. Pozdrav svim vojnicima. Bog i hrvati

Naucija napisat Bog velikim , a hrvati - malim slovom !...Eto , moj Pajdo di smo stigli ! Cili tekst - je dvi recenice ! Jad nas je zadesio , jad nas prati - i sa jadom cemo zavrsiti ! Ostaje nam da jos , eto , da zaversimo proizvodinju - g e n e r a l a . Ne znam da li ih Kina ima vise !

Eto ti ga cesto sreces pa vidis kako odjela mjenja.a za tvoju unformaciju ima odjela danas za 100 150km.

trebo bi jelić čekat milostinju od kradeze uhljeba ševinih škola dezertera nepismenih vjećnika i ostalih članova upravnih odbora da se preko naroda i branitelja i školovanih na burzi bogate sto godina

Ti prika si pogrijesio temu u komentarima. Okani se vjecnika sevinih skola i kradezea probaj jedan dan da ih ne blatis.a kako bi volio da radis u opcini i u centralu

trebali su generali iskakat pred rudu da im bude ko blažu kraljeviću generalu bih pojela ga maca

Evo nemam običaj pisat komentare ali sada oću iz razloga jer smatram da nato imam pravo kada se spominju generali i njihovo poštenje neka svak odgovara za svoja djela, Na koncu kad im vidiš kuće čovik se upita kud ovo vodi ko nepozna dasu kuće od generala vele jeli ovo nova škola ,A branitelja koliko hoććeš nemadu za kruva svoju dicu moradu slat vanka da zarade za kruv ,Na koncu ovi što ja spominjem nisu bolje ni zaslužili nije ih bilo stra ići na bunker a sada ih stra reći istinu.

vecinu generala treba sudit za ratno profiterstvo jer oni nemaju veze s ratom i ratnim zlocinima vise od pola ih nisu vidili linije

ovo odjelo na miji je 1500 eura sto posto a za onog jadu što kaže ima odijela po150 marki ima ali cipalesu 150 košulj malpo bolja 100 marki pa kravata pa kaiš čarape veš pa pobro malo saberi koliko je to svaki dan drugo bolan nemoj ih branit tosu govn hr naroda

Eto ti si vidoviti milan pa sve vidis,,tako si i sinoc vidio kroz odijelo o kojoj se marki radi i kazes da je od 1500. Nemogu vjerovati cim se ljudi opterecuju kakvi sve ima pacenika.Hajde vidoviti milane posalji brojeve lota.....pa kad dobijem na lotu kupit cu ti bombone

Sa osamnaest godina u ratu!Mnogi njegovih godina ,u Njemačku i drugdje!Poštovanje!Što se tiče optužnica,isti aršin za sve!

Sa 17 i po godina je otiso u rat.

Ja mogu samo reci treba stisnuti prdu i reci on sto je on rekao,svaka cast kapa do poda za to.isto tako nakon onih rijeci ako se bude sudilo svima isto a sad su nam oci napokon otvorene sta su nam i sta nam sve rade,oslobodit ce se mnogi nepravedno osudjeni ljudi.

na kojem mjestu je na listi krupnig zuba onaj todorić i šta je ima prije tuđmana raspada se kradeze carstvo u rvackoj bankrot

od kina ćemo napravit bordel a imamo ljude za dovest cure

znači od 17 god posta general ko malce tung čudo od deteta

biće posla za sipu pipu po hercegovini još biće

joj kad se oporba uvali u kradeze skrivenu arhivu a onda propjeva peta kolona kradezea joj biće svega jojo joj a zazbiže se uvlači[ * neprimjereno * ] sa broda koji je potonuo lele kuku lele

prodajem pravu diplomu za onu koja može radit kod kradeze ševinu ili kiseljakovu hitno je i povoljno

Sve po zaslugama.Kad se njih dotaknulo(generale).pustili su jezik a dok se obicni branitelj gazio. omalovazavao i obespravljivao sutili su.Mozes kako hoces ali neces dokle hoces.Pametnom dosta!

dolazi vrijeme kad će orao spavat u kokošinjcu brate moj

Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji nije optužen!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari