Preminuo Antas Mucić, prvak hercegovačke narodne tradicije i običaja

ljubuski.info

Napustio nas je prvak hercegovačke narodne tradicije i običaja Antas Mucić.
Hercegovačka legenda, svirač tradicijskih narodnih glazbala, učitelj mnogih guslara i diplara, Antas Mucić, preminuo je u 78. godini života.

Sprovod će se održati na groblju u Crnopodu sutra, 15. ožujka s početkom u 15 sati.

Obitelji ovim putem izražavamo sućut.

Antas Mucić je za života ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Hercegovine, ali i šire.

Ante Mucić Antas, zvani Bilušić, glazbeni je virtuoz. On je prava hercegovačka legenda u sviranju dipli, gusli, dvojnica, tradicijskih instrumenata, usne harmonike i lijerice. S diplama je običaje Hercegovine pronio cijelim svijetom i predstavljao hercegovačku tradiciju.

Veliki je glasnik tradicije koji je u konobi na Cernu, koja je urađena u tradicionalnom stilu, uz tradicijsku zbirku predmeta, imao mnogo zavidnih nagrada osvojenih u domovini i inozemstvu. Kad zadipli, momci i djevojke oko njega zaigrali bi trusu, trojanac... To se nekada radilo na guvnima i igralo cijelu noć. Antas je od svog pradjeda, koji je bio vrstan diplar, dobio diple već kad je imao sedam godina. Otac mu je bio guslar pa je svestrani Ante ubrzo naučio i svirati na guslama. Nastupao je nekada na svečanostima u Vitini, Zvucima kamena u Posušju... A nastupao je i u svim društvima koja su ga tražila s područja Hercegovine.
"Uz diple možete igrati kolo, ali i pjevati pjesme, no "uz diple je moje milo uvik cure ljubit' smilo", znao bi kazati uvijek za šalu raspoložen Antas. Isticao je kako se sve više mladih uključuje u sviranje ovog instrumenta i zato se nije bojao da će tradicionalne diple i diplenje te gusle i guslenje izumrijeti...

Ante Mucić bio je zaljubljenik i u izradu tradicionalnih instrumenata i, možemo svakako reći, čuvar kulturne baštine svoje Hercegovine. Ljubav prema tradicionalnim instrumentima kod njega je bila izražena još od malih nogu.

Gostovao je od Kanade do Australije te tako podsjetio naše iseljenike da uz pjesmu i diple nikad neće zaboraviti svoje korijene.

Kako je sam govorio, zahvaljujući svojih deset prstiju, prošao je cijeli svijet.

"Zahvaljujući ovih svojih deset prstiju, prošao sam cijeli svijet, Europu cijelu uzduž i poprijeko, vidio sam što većina mojih vršnjaka nije vidjela, zato mi nije žao što sam svirao. Kad nestane običaja, nestaje i naroda. Mladi danas to slabo prate i znaju, trebali bi to prinositi i čuvati, da zna šta mu je radija dedo i da se toga ne triba stidit" govorio je, među ostalim, Antas.

Radio Ljubuški

Komentari

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!!!
Svjetlost vječna svjetlila njemu!!!
Počivao u miru Božijem!!!

Preminuo Antas Mucić, prvak hercegovačke narodne tradicije i običaja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto