Kada će na vidjelo izići sva kriminalna aktivnost politike?

ljubuski.info

Država, to su oni. Ali se oni ne mogu, ne vole, ne podnose. Trenutno. Ovaj je brak farsa. Ali, zašto ne prepisati od drugih? Naime, u jednoj tabloidnoj vijesti informaciju od iznimne važnosti za čovječanstvo prenijele su sve relevantne teletekst stranice. Jennifer Garner i Ben Affleck odgodili su rastavu braka, daju si novu priliku. Zbog djece. Ivanić, Čović i Izetbegović također bi tako trebali. Zbog nas građana, njihove djece, prebroditi ove probleme nastale zbog odbijanja revizije optužnice za genocid od strane međunarodnog suda. Valjda nas toliko vole. Da ne bi imali trauma i duševnih ožiljaka kada odrastemo. Sada smo mali i ne razumijemo još ništa. Nije nam jasno zašto se stalno svađaju. Možda smo mi krivi. Što dijete zna? Ali da ne bi mi mali plakali i jecali, obećali su nam da će nas odvesti u naš Disneyland, u EU. Barem su tako obećali.

No, dijete kakvo jest, lakovjerno i zavodljivo slatkišima, pamti. Ne nužno šibe i prijekore već laž. Obećanja neispunjena, izjave neutemeljene, skretanja pozornosti s bitnih stvari. Život u prošlosti.

U sudstvu i tužiteljstvu se događaju čudne stvari, nama građanima na prvi pogled neobjašnjive. Stoga se s pravom možemo zapitati kada će postati jasne. Kada će na vidjelo izići sva kriminalna aktivnost politike koje ima na izvoz? Jedna od rijetkih stvari koju bi mogli izvoziti čak i u zemlje trećega svijeta, negdje u Afriku gdje vladaju plemenski nasljednici što imaju sedamdesetak žena i dijamante za zapešća, vratove i uši svih žena svijeta a narod umire od gladi i bolesti. Kada će na vidjelo izići sav kriminal koji je počinjen i sakriven u režiji najmoćnijih iz političkih struktura i onih koji su to davno trebali otkriti, javnosti predočiti i sankcionirati?

Ali čisto sumnjamo da će se pokrenuti nešto s mrtve točke pošto je općepoznato da nam naši političari uvijek serviraju na pladnju neku temu koja skreće pozornost s kudikamo važnijih stvari. Što je razumljivo jer u socio-ekonomskim uvjetima u kojima se nalazi BiH, s ovolikom vojskom nezaposlenih i obespravljenih, s gospodarstvom koje je na izdisaju, s potrebitom pomoći od svijeta koja se također usmjerava u krive tokove ili na krpanje nakaradno stvorenih proračunskih rupa, netko bi trebao snositi odgovornost. A ti neki su svi oni što vode državu, entitete.

Ali neće. Umjesto da odgovorni za ovakvo stanje slegnu ramenima, preuzmu odgovornost i daju ostavke, smjestili su se udobno u svoje fotelje i ne daju vlast nikome. Po cijenu bankrota, demografskog kraha i socijalnih nemira. Da se ne bi dogodio revolt naroda, svako malo je servirana vijest što okreće glavu u taj pravac.

Što je sljedeće nakon ovih višetjednih prepirki oko revizije tužbe za koju je pravorijek donešen prije deset godina? Možda će se pojaviti nekakav granični spor s Crnom Gorom. Možda ponovno aktualizirati pitanje vehabijskih ćelija u Gornjoj Maoči. Ili će Arapi i njihova sumnjiva poslovanja zauzeti medijski prostor. Ah, da, tu je VC i dionice autoceste kroz Mostar, Počitelj, općenito Hercegovinu. Obespravljenu, koju se zaobilazi. Idealna tema.

U prošlosti su griješni i nesposobni, halapljivi i nadobudni vladari svojim kmetovima barem davali kruha i igara. U BiH je sve manje kruha za brojne iseljenike te stoga i postaju iseljenici. A svakako se oni igraju s nama međutim ne u smislu da se igramo zajedno već smo mi njihova igračka. Dobro je kome je dobro. Ali nije dobro kome nije dobro. Kao u vicu kada je Mujo pitao Hase kakvi su mu krumpiri kada ih je povadio iz zemlje a ovaj mu rekao - pa, oni veliki su veliki a oni mali su mali.

Nego, na zamaku je revizija tužbe, zadovoljni Srbi trljaju ruke, nezadovoljnici poput Izetbegovića nisu dobro prognozirali s tužiteljem, a neutralni Čović se ne svrstava ni na jednu stranu. A za reviziju je potrebno suglasje cjelokupnog predsjedništva.

Suglasje cjelokupnog predsjedništva će uslijediti upravo sada kada tri glave koje su pametnije od jedne serviraju novu priču za javnost. Priču za laku noć, za malu djecu, za skretanje pozornosti od kriminala "teškog dvije milijarde maraka" koji nikada neće biti otkriven ako se bude pitalo - njih. A u međuvremenu, do nove servirane priče od vladajuće kaste, koja će ozbiljnije privući pozornost, možemo se zabavljati izletima u javnost Jerke Lijanovića, samoprozvanog budućeg člana predsjedništva.

Stvarna prijetnja vlasti je ljevica a da bi se nju sklonilo od osvajanja buduće vlasti na koju ozbiljno računaju, sadašnji vlastodršci će imati pune ruke posla smještanjem novih kadrova na poltronska mjesta i kupovinu glasova iako je bilo rečeno da će biti uveden moratorij na zapošljavanje u javnim ustanovama. Svakako čisto sumnjamo da se Fadil "50 tisuća novih mladih zaposlenih" Novalić i slični njemu ikako sjećaju što su izjavili i kada. Ili, sjećaju se ali ne haju jer je i ljevica na vlasti postupala slično, samo u možda manjoj mjeri.

Ali se sjećaju građani ove zemlje i mediji što ponekada, onako sebi za dušu, s pravom bocnu. A onda se njih probode. Takav je život na dnu lonca, "šta'š". Do nove tripolarne razdiobe.

Marko Čuljak | dnevno.ba

Glas naroda

treba zabavit narod bilo čime samo da se ne misli na ozbiljne stvari i na vlast skrenut ljude na slobodni kolosjek i sakrit sve bitno od naroda

Nikad

Osuđeni političar iz Hrvatske Ivan Herak kaže da su kriminalci male bebe za političare

Kada će na vidjelo izići sva kriminalna aktivnost politike?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari