Za nove plastenike spremno 30.000 KM

ljubuski.info

Od 2015. godine Općina Ljubuški potiče svoje poljodjelce na izgradnju i podizanje novih plastenika i staklenika. Poduzimaju se poticajne mjere kako bi se plastenička i staklenička proizvodnja proširila i unaprijedila, budući da općina Ljubuški ima sve prirodne pretpostavke za iznimno uspješan vid takvog uzgoja povrtlarskih kultura.

U općinskom proračunu izdvajaju se namjenski novčana sredstva za poljoprivrednike koji se žele uključiti u takvu proizvodnju povrća. No, da bi se tome moglo pristupiti, potrebno je zadovoljiti određene uvjete.

Prije desetak dana načelnik Nevenko Barbarić donio je pravilnik za ostvarenje novčane potpore za izgradnju plastenika ili staklenika. U njemu stoji da visina novčane potpore iznosi 3 KM po m2 izgrađenog plastenika i staklenika. Pravo na takvu potporu ima korisnik koji izgradi novi plastenik ili staklenik na području općine Ljubuški površine od 500 do 1000 m2, minimalne visine 2,5 m i minimalne širine 6 m. Uz to mora biti upisan u registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata te dostaviti odgovarajuće isprave. Korisnik koji planira ostvariti novčanu potporu dužan je prije početka izgradnje podnijeti prijavni obrazac s potrebnom dokumentacijom u Općini najkasnije do 1. travnja 2017.
"Nakon što korisnik podnese prijavni obrazac, mi izlazimo na teren, snimimo mjesto gdje će se podignuti plastenik, odnosno staklenik, i nakon određenog vremena kad se radovi završe, dolazimo ponovno i napravimo zapisnik. Nakon toga vlasnik do 1. prosinca dostavlja zahtjev za ostvarivanje potpore zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom, među kojima su i računi za utrošeni materijal. Ima zainteresiranih, dolaze, raspituju se. Cilj je da se potiče rana proizvodnja povrća, da se omoguće dvije proizvodnje tijekom jedne kalendarske godine, da proizvodi ranije dospijevaju na tržište i imaju bolju cijenu, što ide u korist poljoprivrednika - kaže Ivan Pavlović, agronom koji radi u općinskom Odjelu za gospodarstvo.

Iz općinskog proračuna ove godine ukupno je za poticanje poljoprivredne proizvodnje namijenjeno 30.000 KM. U Odjelu za gospodarstvo napominju da će se cijeli iznos utrošiti za potpore izgradnji novih plastenika i staklenika ako bude toliko zainteresiranih poljodjelaca.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Neven sebi uzeo frezu, sad će i plastenik.

Pa općinari eto vam prilike možete honorarno iza posla podizati plastenike i manit poticaj sto bi itu crkavicu drugom davali osim ako nije neko vas

pa brate prijavi se izgradi plastenik pa ćeš
vidjedi pa onda pljuj

Za nove plastenike spremno 30.000 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari