Rezolucija branitelja mora završiti u Parlamentu FBiH najkasnije do 31.03.2017.

ljubuski.info

Dana 10.3.2017. godine, s početkom u 11 sati, u Bugojnu je održan radni sastanak Vijeća branitelja.

Na sastanku je raspravljano o aktivnostima koje je učinila međuresorna radna skupina Vijeća branitelja za provedbu Rezolucije branitelja, kao i izvješće sa sastanka članova Vijeća branitelja s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja FBiH, predstavnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, i predstavnika federalnog ministarstva branitelja na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem, održanim dana 25.2.2017. godine u Vladi FBiH u Sarajevu.

Uvodno izlaganje je imao Vlado Marušić, član međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja, koji je izradio izvještaj o radu te skupine koja je proslijeđena u Parlament FBiH, oba doma tog Parlamenta, Vladi FBiH, kao i na adrese četiri federalna ministarstva (branitelja, rada i socijalne politike, financija i pravde), radi svog izjašnjenja na ponuđeni izvještaj o radu te skupine.

Nazočne je također izvijestio o sastanku u Vladi FBiH od 25.2.2017. godine na kojemu su članovi Vijeća branitelja iznijeli svoj konačan stav u pogledu Rezolucije branitelja, gdje to Vijeće traži izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga FBiH a i objavu popisa korisnika prava, dok su federalno ministarstvo branitelja i većina udruga proisteklih iz Domovinskog rata bili na stanovištu kako treba objaviti registar pripadnika oružanih snaga i popis korisnika prava s čime se Vijeće branitelja nije složilo, imajući u vidu kako se objavom registra pripadnika oružanih snaga FBiH i objavom popisa korisnika prava neće ništa značajno promijeniti u ionako lošem položaju demobiliziranih branitelja bez ikakvih prava, jer se tom objavom samo potvrđuje koliko je bilo pripadnika oružanih snaga upisanih u uredima obrana općina i gradova (grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze), a opće je poznata činjenica kako ti spiskovi ne razdvajaju borbeni i neborbeni sektor za što se Vijeće branitelja od početka zalaže.

Nakon Marušića za riječ su se javljali i drugi članovi Vijeća branitelja, Esudin Džafić, Drago Grbavac, Salko Lužić, Armin Plivčić, Fahrija Pitić, Irhad Ramić Kiro, Vladimir Galić i svi su davali prijedloge i primjedbe na ponuđene prijedloge federalnog ministarstva oko nacrta udruga od posebnog društvenog značaja, kao i prijedloga Zakona o demobiliziranim braniteljima koji je izradila radna skupina Federalnog ministarstva branitelja.

Velika većina njih je naglašavala kako se Vijeće branitelja mora usmjeriti jedino i isključivo na Rezoluciju branitelja jer je ona dokument oko kojeg su se okupili demobilizirani branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Svi su se složili kako Rezolucija branitelja mora završiti u Parlamentu FBiH najkasnije do 31.3.2017. godine o kojoj će odlučivati zastupnici oba doma tog parlamenta, a nakon toga će demobilizirani branitelji bez ikakvih prava odlučiti o daljnjim koracima.

Nakon iscrpne i konstruktivne rasprave koja je trajala više od tri sata, članovi Vijeća branitelja FBiH su donijeli i usvojili sljedeće zaključke:

  1. Vijeće branitelja se slaže sa zaključcima sa sastanka u Vladi FBiH od 25.2.2017. godine, uz napomenu kako su predstavnici Vijeća branitelja u federalno ministarstvo branitelja predali svoj prijedlog zakona o izradi jedinstvenog registra pripadnika oružanih snaga FBiH (uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora), kao i objavu popisa korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dok će Vijeće branitelja svoje prijedloge i amandmane na zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja predati u Parlament FBiH u idućem tjednu kada bude sastanak međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja.
  2. Ponuđeni izvještaj o radu međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije branitelja koji je izradio Vlado Marušić, predsjednik te radne skupine, po prijedlogu svih članova te skupine, treba sažeti na način kojim će se precizirati Rezolucije branitelja s objašnjenjima od točke 1 do točke 7. Rezolucije, i to treba završiti do idućeg sastanka te radne skupine.
  3. Ovaj izvještaj treba predati u Parlament FBH, Zastupničkom i Domu naroda, Vladi FBiH, u sva četiri federalna ministarstva, kao i svim članovima međuresorne radne skupine, najkasnije do održavanja idućeg sastanka te skupine koji mora biti u Parlamentu FBiH najkasnije do 16.03.2017. godine,
  4. Vijeće branitelja podržava sve pripadnike braniteljskih kategorija u zaštiti i ostvarivanju njihovih na zakonu stečenih prava uz napomenu kako ničija prava ne mogu biti iznad prava demobiliziranih branitelja okupljenih oko Rezolucije branitelja, najčasnijih sinova države BiH.
  5. Vijeće branitelja opravdano očekuje kako će Rezolucija branitelja, zajedno s izvještajem o radu međuresorne Radne skupine, biti uvrštena u Parlament FBiH najkasnije do 31.03.2017. godine i koja će u oba doma Parlamenta FBiH biti prihvaćena i usvojena.
Vlado Marušić | Vijeće branitelja

Komentari

Sto se mora nije tesko.

Daj BOZE

ništa od toga koje dobijo dobijo ko nije neka čeka ako dočeka

bolan Marusicu daj koji sastanak u Hercegovini branitelji nemaju pojma sto se desava

Za maglu.Dođi nekad po izkaznicu stoji ovde otkad te žena prijavila i usput popi rakiju ima još štosu ljudi donili

Rezolucija branitelja mora završiti u Parlamentu FBiH najkasnije do 31.03.2017.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari