Sukob općeg i pojedinačnog na Koćuši

ljubuski.info

Velika bura podigla se ovih dana u Ljubuškom oko slapa Koćuša u selu Veljacima, prelijepog dara Boga i prirode, drugog po veličini slapa na Trebižatu.

Buru su izazvali radovi koje na obali u neposrednoj blizini vodopada izvodi Branimir Bradvica iz Veljaka, koji živi u Ljubuškom, s čime su nezadovoljni mještani.

Kada se dođe na Koćušu posjetitelje dočeka slika neprimjerena jednoj takvoj znamenitosti i vrijednosti, koja je davno već trebala biti uređena i zaštićena, a ako se to što prije ne napravi na pravi način, pratit će nas prokletstvo budućih naraštaja što smo im sve uskratili i uništili!

Branimir Bradvica kupio je, kaže, ostatke mlinice, stupu, štalu i 8000 četvornih metara zemljišta uz Koćušu i to želi obnoviti, zaštititi i baviti se turističkom djelatnošću. Mještani su nezadovoljni onim što je dosad urađeno i sumnjaju da želi postaviti malu hidroelektranu.

- Radi se o samovolji čovjeka koji je kupio mlinicu, štalu i stupu, nema odobrenja za radove, ima neke suglasnosti, idejna rješenja, elaborate, ali to nije potrebna dozvola za gradnju. Došlo je do uništavanja, prilaza vodopadu i posve je izmijenio okolinu, srušen je stari mostić, bagerom je oštećen kanal tako da se nije moglo prići, a ljude najviše smeta velika rupa uz samo korito duboka 15 m koju je iskopao s donje strane mlinice na mjestu gdje je bila štala i nje sada uopće nema. U rupi je sada voda i bila je godinu dana nezaštićena pa smo tražili da se ogradi jer može upasti dijete i poginuti pa su postavljene metalne ploče, ali to nije osobito sigurno. Po svemu se može zaključiti da on tu namjerava napraviti malu protočnu hidroelektranu. Svi mještani Veljaka su ogorčeni ovim što se radi. Tražili smo da razgovaramo, zvali smo ga nekoliko puta poručivao je da bi volio doći i popričati, ali nikako da dođe - govore iz udruge "Slap Koćuša".

Branimir Bradvica, pak, ima drukčije viđenje i objašnjenje.

- Najviše mi smeta to da me o tome nitko nikad ništa nije pitao, vi ste prvi koji ste postavili službeni upit. Postojao je poziv od nekih eko udruga, ali bio sam zauzet, međutim, iskreno rečeno mene te eko udruge i ne zanimaju, a nikakav zahtjev od MZ ili Općine nisam dobio da protumačim ili opovrgnem neke glasine i nisam znao da se o tome tako priča. Moja je jedina želja da postojeća tri stara objekta, mlinicu, stupu i štalu, zaštitim od daljnjeg propadanja i ponovno stavim u funkciju.

Ali štalu ste srušili?

- Štala nije srušena, urušila se sama, mogu vam pokazati slike, nije se održavala posljednjih 30 godina. Rupa o kojoj se govori duboka je četiri metra, tu želim napraviti podrum za maslinovo ulje, za vino, sve u svrhu bavljenja turizmom. Ne želim praviti nikakvu malu hidroelektranu, namjeravao sam postaviti jedan manji agregat u mlinici kako bih imao struju za moje interne potrebe. To su izmišljotine, svima je dobro poznato da je stav Općine da se Trebižat neće koristiti za proizvodnju električne energije, niti bih struju mogao prodavati Elektroprivredi, a ako je taj mali agregat toliki problem neću ga ni postavljati, prikopčat ću se na postojeću električnu mrežu - kaže Branimir Bradvica.

Što reći nakon svega? Koćuša je opće dobro i pravna država treba je zaštititi, a svi privatni interesi trebaju tome biti podređeni.

Inspektorica zabranila daljnje radove

U MZ Veljaci održan je sastanak mještana s načelnikom i predsjednikom OV Ljubuškog, Nevenkom Barbarićem i Ivanom Bebekom. Načelnik Barbarić je rekao da će se pokrenuti sudski spor ako dođe do gradnje hidroelektrane, a ako se radovi nastave podnijet će se krivična prijava protiv investitora. Zatražit će se od Uprave za vode da utvrde sadašnje stanje i daju prijedlog za sanaciju, ako to bude potrebno.

Općinska građevinsko-urbanistička inspektorica Ana Tolić, oglasila se javno priopćenjem u kojem kaže da je donijela rješenje o zabrani nastavka daljnjih radova na Koćuši.

Ivan Kaleb | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari