Zabranjen uvoz za još šest pošiljki sjemenskog krumpira

ljubuski.info

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljatelju još šest pošiljki sjemenskog krumpira, u količini oko 77 tona, porijeklom iz Danske, Luksemburga, Nizozemske i Njemačke, jer je utvrđeno prisutnost reguliranog štetnog organizma "Fusarium sp.", priopćeno je iz Inspektorata RS-a.

U tijeku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krumpira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršio Poljoprivredni institut RS-a.

Kako se navodi u priopćenju, u analiziranim uzorcima sjemenskog krumpira utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp." u postocima od šest do 14 posto, a dozvoljeni postotak je jedan posto.

U tijeku proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja fitosanitarnih inspektora usmjerena je na kvalitetu i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, prometuje i koristi u RS-u.

Vrši se sustavno uzorkovanje sjemena u skladu sa unaprijed definiranim potencijalnim rizicima, a sve u cilju sprečavanja unosa karantanski štetnih organizama u RS i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

"S obzirom na to da je u prethodnim danima inspekcija prvobitno zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krumpira u količini od 47,5 tona porijeklom iz niz i Francuske, te još spomenutih šest pošiljki sjemenskog krumpira, možemo reći da je nadležna fitosanitarna inspekcija pravovremeno identificirala potencijalni rizik, preventivno djelovala i poduzela neophodne mjere", navode iz Inspektorata RS-a.

Budući da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krumpira u Europi, ističu da je tijekom prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krumpira.

"Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krumpira na graničnim prijelazima Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju.

Tržište sjemena u RS-u je u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Rad fitosanitarnih inspektora značajno je olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke "Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja- ICIS".

Nabavljena je oprema koja inspektorima omogućava da na brz i jednostavan način obave kontrolu osnovnih parametara i pokazatelja koju su ključni za dalji tok inspekcijskog nadzora, da pregledom na licu mjesta otkrivaju štetočine na bilju i pravovremeno poduzimaju mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u RS.

Glas naroda

,,,,kak srbi drze do zdravlja svog naroda..hmm...a nachi

a jeesu zdravi naročito kad se šljive nakrešu pa se počmu sikirat sve manijaci

Koji inspektori iz rsa valjda nije im niko dao proviziju

Pustite struku da radi

kada vidim koja se roba nekontrolira
mogu zaključiti cista namještaljka
za uvoznike krompira para priko papira
ništa neproizvoditi samo uvoziti
tražili smo gledajmo
gladni zastzvom mašimo
jel tak il ne tak

Znači to je to! Postavlja se pitanje ,kako su takvi krompiri prošli kontrolu lani i prijašnjih godina! Nakon sadnje krompiri su izgledali ,vrlo dobro ,a onda je došlo do propadanja u zemlji ! Ono što je ostalo od krompira bilo je sa greškom,te kao takvi nisu bili za prodaju ili skladištenje!Znači li to da zapad ,svoj otpad šalje u zemlje Balkana !?Zato što nema kontrola! Zato što trgovci na tome enormno zarađuju,a proizvođače ko hebe! Kazne za takvo što ,trebaju bit drakonske!Osim toga Fusarium-ostaje u zemlji više godina ,te zagađuje druge kulture!Sve u svemu katastrofa!

oće li bit izjave bravara iz udruge ,mire i buce

Urednice objavi uvoznike ako imas m.
.da

Bili zdravi ili zaraženi neka se zovu krUmpiri a ne krOmpiri.

Zabranjen uvoz za još šest pošiljki sjemenskog krumpira
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari