Hrvatska će povećati skrb stradalnicima HVO-a?

ljubuski.info

Republika Hrvatska će skrbiti o 10.000 stradalnika, obitelji poginulih..., a mogla bi i proširiti dio prava braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) na temelju međudržavnog ugovora koji tek treba ići u usuglašavanje s BiH, odnosno federalnim ministrom. Dio prava, tvrdi Večernjak, bit će reguliran novim zakonom koji je također u pripremi.

Prema nacrtu dokumenta ugovora, koji treba zamijeniti stari što je bio donesen 2006. godine, osobe koje se definiraju u ovome zakonu bivši su pripadnici borbenih postrojbi HVO-a, oni koji su stradali i dobili status ratnog vojnog invalida, ali i maloljetni branitelji, na temelju ranjavanja ili zatočeništva.

Među stradalnike spadaju i članovi obitelji poginulih branitelja.
"To su one obitelji čiji su srodnici poginuli kao branitelji u Domovinskom ratu u redovima HVO-a , zatim svi zarobljeni ili u neprijateljskom logoru, kao i oni koji su preminuli od posljedica ranjavanja do 23. prosinca 1996. godine od povezanih bolesti, kao i pripadnik HVO-a koji je izvršio samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti izazvane sudjelovanjem u obrani suvereniteta", navodi se.

Kao razdoblje stradavanja navodi se vrijeme od 18. rujna 1991. godine do 23. prosinca 1996. godine koje se "priznaje kao osnova za davanje u novcu".

Republika Hrvatska se, prema tom ugovoru, obvezuje od dana priznavanja prava isplaćivati novčana prava i izvršavati druge obveze predviđene ugovorom, što je vrlo značajno s obzirom na to da je istekao ugovor koji su 2005. godine potpisali tadašnji zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.
"Po novom ugovoru, predviđeno je da braniteljima koji su stradali ili pak obiteljima poginulih bude priznato pravo na jednokratnu pomoć, i to u upravnom postupku koji će voditi nadležna tijela", navodi se.

Večernji list

Glas naroda

znači ništa za oboljele od ptsp-a?? ubit se i dobit će žena i djeca mirovinu...to je to

svi oni koji su aplicirali po ugovoru iz 2006. biti će po tome ugovoru okončani njihovi zahtjevi. novim ugovorom ako se usvoji mogu aplicirati i stradalnici oboljeli i ozlijeđeni, ranjeni i zatočeni, bez obzira na prebivalište, s tim da nisu podnosili zahtjeve po navedenom ugovoru iz 2006.g.

nisi u pravu, uopće se ne spominju kategorije ozlijeđeni i oboljeli, na žalost...

nespominju niti zatocene bez statusa rvi........opet isto ....

RH i BiH su 2006 potpisale ugovor o pravima stradalnika Domovinskog rata kojim su pripadnici HVO-a koji su državljani RH imali pravo ostvarivati naknadu u RH ukoliko dokažu da su ranjeni,bili zatočeni,ili su članovi obitelji poginulih pripadnika HVO-a.To je propsano čl.1.točka 7.navedenog ugovora.Međutim bilo je dosta pripadnika HVO-a koji su propustili rokove za ostvarivanje tih prava iz RH jer je rok bio od 01.06.2006 do 30.06.2006.U tom smislu će se nadopuniti taj ugovor na način kojim će se takvim osobama omogućiti predaja zahtjeva po tim osnovama i gdje neće više biti roka za predaju takvih zahtjeva.Međutim opet se nigdje ne spominju RVI po osnovu ozljeđivanja ili oboljenja,kao ni pripadnici HVO-a koji su bili svo vrijeme u Domovinskom ratu a nisu ostvarili nikakva prava po osnovu sudjelovanja u tom ratu(RVI,odličje,povoljnije umirovljenje ili pripadaju obitelji poginulih,zatočenih ili nestalih pripadnika HVO-a).Imajući u vidu kako su svi zakoni i u BiH i RH svih ovih godina rađeni po mjeri ciljanih skupina(ovih gore navedenih)a demobilizirani branitelji bez ikakvih prava kao najčasniji sinovi države BiH i RH su ostavljeni na bespuću,Predstavnici UZB su bili kod Ministra Branitelja RH Tomislava Medveda s ciljem da ukažu na tu diskriminaciju tražeći da su u taj ugovor i zakon ubace i pripadnici HVO-a koji nisu ostvarili nikakva prava a bili su u borbenom sektoru HVO-a.Ministar im je rekao kako su i on i predstavnici UZB na istom tragu.Međutim poradi pojašnjenja istinskim Baniteljima HVO-a iz borbenog sektora dužni smo reći slijedeče:Ustav RH jamči jednakopravnost svih svojih državljana(onih koji imaju Domovnicu RH)pa tako se moraju izjedančiti i prava pripadnika HV-a i HVO-a po svim osnovama uz uvjet da su bili u borbenom sektoru(prvi u RH a ovi drugi u BiH)i nikakvo drugo rješenje neće zadovoljiti demobilizirane Branitelje HVO-a bez ikakvih prava.Sve drugo je protuustavno i nezakonito.Na kraju jedna mala opaska:Postoj jedan mali problemčić koji onemogućava demobiliziranim Braniteljima HVO-a bez ikakvih prava ostavrivanje prava u RH a on je:Predstavnici hrvatskih političkih elita su u RH dostavili cifru od kojih 190 000 pripadnika HVO-a koji očekuju dobivanje prava u RH,a kraj rata u BiH je po službenim vojnim podacima označenim pod :STROGO POVJERLJIVO-VOJNA TAJNA DOČEKALO 37000 pripadnika HVO-a.Dok se u RH ne uputi točan broj pripadnika HVO-a iz borbenog sektora istinski Branitelji HVO-a neće dobiti svoja zaslužena i stečena prava u RH.
Stoga svi skupa koj želimo istinu i pravdu ispravimo tu nepravdu koju je netko namjerno načinio kako bi se pripadnici hrvatskog naroda s dvije strane granice zamrzili na mrtvo ime a mi smo oduvijek bili i biti ćemo jedan narod.

Koliko ti je trebalo da ovo napises mogo si negdje dnevnicu uzeti

Imam invalidnine 50 km bio sam pripadnik hvo i zarobljenik na manjaci kad sam to srdio u bosni rekli su mi da nemam pravo u hrvatskoj na mirovinu da sam zakasnio al imam sve uredne papirire i od crvenog kriza pa me zanima dali ce doc do toga da imamo pravo unaprijed hvala

a uvik ložiona čuli " istekao ugovor" ništa nije isteklo, Hrvatska će skrbiti o 10.000 ? pa već skrbi , taj novi međudržavni ugovor tko zna kad će to bit ako i bude, u pripremi je novi zakon o braniteljima u RH i nije još gotov samo zbog statusa pripadnika HVO-a u istom, obećavali su da će svim pripadnicima HVO -a priznati status hrvatskog branitelja ( borbeni sektor) a to očigledno i realno neće biti tako iz financijskih razloga a sad kome će ga priznat može se samo gatat kao i što je gatanje u ovom članku bit će ovo bit će ono

Prava ce da ostvare samo prve tri skupine koje nisu ostvarile svoja prava iz sporazuma ,a ovi koji su ostvarila svoja prava podliježu reviziji pogotovo ovi pripadnici HVO koji su tužili RH.

opert kažem gataš. i sad ti do Medveda idu razne ekipe pa mole metnite ove moje metnite one, realno je da će ostat oni koji i dosad koriste svoja prava iz RH, a to su poginuli, ranjeni i zatočeni

Jel to znači dabi Jojo Jurič moga vratit pare koje je utužio od Hrvacke pa bilobi i pravo 70 posto invalid a do podne popije pletaru kave i popuši pokila trave.

Bolan ne pusi jojo travo on se onako smije i bez nje haha

Nepuši žvec-jojo travu već samo sadi i to isključivo za svoje potrebe na preporuku doktora

Prestanite podržavati Dodikovog brata, procesuirajte vaše tajkune koji pranjem novca i izrabljivanjem uposlenih po hercegovini vrše genocid nad Hrvatima.
Lako će porodice branitelja sebi zaraditi za koru hljeba sa svojih 10 prsti.
Manite se naknada i jednokratnih pomoći crvenog križa, omogućite ljidima da budu plaćeni onoliko koliko svojim radom zaslužuju, i po mogućnosti na vrijeme.
Pravite od naroda sirotinju ovisnu o milostinji!!!

nick ti je pravi, pa zar ne vidiš da se BiH raspada da tu nitko ne može popravit stanje, mogao si još napisat da obnove Jugoslaviju, jedina šansa za pripadnike HVO-a je da rješe status u RH zemlji članici EU i NATO pakta, a za Joju ovo mu je samo moga napisat prvi susjed hahah

Bosnu nisu razvalili Rimljani, Turci, Austrijanci, JNA i HZHB, neće ni Dragan Dodik.
Kada HDZ dobije glasove više od četvrtine Hrvata, tada će moći pregovatati u njihovo ime. Vi Poskokovci opasno potcjenjujete Hrvate u Bosni, nemoj da se ujedaš za jezik.
Južno od Dvora Bana Dragana od Hercegovine, živi manje Hrvata nego u ostatku države. Od toga broja jedva je polovinu glasova uspio obezbjediti mafijaškim ucjenama po rcepturi šefova mu iz Beograda.
Vi ste sa popisom svih umrlih od 1965 jedva obezbijedili četvrtinu hrvatskih glasova. Smiješni ste!

Ma to si ti nesto pobrka, nema vecih hrvata i boraca od hrvata iz lasvanske doline to su heroji ko vukovarci a isto ti je Covic,Dodik,Bakir jos malo i gotovo ko Jugoslavija

Ne bih raspravljao o "najvećim" rvatinama iz lašvanske doline, imao sam čast da ih ganjam po brdima iznad Busovače. Preživjeli su samo zahvaljujući Armiji BiH koja je uporno odbijala da ih totalno uništi. Na njihovu sreću vjerovali smo da će doći pameti.
Da nisam u Bosnu donio metak iz Benkovca i šrapnel iz Prkosa kod Škabrnje, koje sam zaradio braneći Hrvatsku sa PRAVIM Hrvatima, HVO iz Busovače i Kiseljaka ne bi dobio stotine prolaza samo s moje strane.
Da je Tuđman slušao Bobana i nastavio sa Miloševićevim cirkusom još jedan mjesec, HVO Herceg Bosne ne bi postojao. Hrvatski generali su bili spremni da sklone Tuđmana i završe domovinski rat onako kako je i u Bibliji zapisano: Granica Dunav-Drina!

ma zamisli kombinacije ustaše- sandžaklije-mudžahedini a jedna država aaaaaaaaaaašto bi to funkcioniralo možda 2-3 sata aje ne fantaziraj, svaka tica svome jatu leti, nikad više mix nikakav, nepovratno smo posvađani, šta bolan Tuđman, generali ,Armija BiH haha prrrrrrrrrrrrr

Samo u glavama pokatoličenih Srba sa Poskoka postoje "kombinacije" tipa ustaše, sandžaklije, mudžahedini. U vaše gluposti vam ni rođena djeca više ne vjeruju.
Za sve ostale, obrazovane ljude, postoji samo jedna kombinacija na Balkanu:

Civilizacija naspram srbočetničkih divljaka!!!

Ja mogu u miru živjeti sa Kinezima, Sjevernokoreancima, Hindusima, Indijancima, Afrikancima, konjima, [ * neprimjereno * ]ima, zmijama...

Sa Turskim kmetovima tipa Servi i njihovom braćom pokatoličenim Turskim kmetovima slabo. Malo me nervira spavati sa jednim okom uvijek otvorenim.

Nismo mi nepovratno posvađani, nikada nismo ni bili prijatelji.
Zbog vaše velikosrpske politike danas plaćate. Morate da živite u zemlji koju mrzite, mrze vas u zemlji koju "volite" (volite potkradati kroz šverc, kriminal i lažne mirovine lažnih branitelja).
Ja bih se samoubio ciglom u glavu da sam u vašoj koži, bilo bi me stid odraza u ogledalu...

A do Drine jalove države braćo

e baš si glupi bosanac, mi smo skoro svi europski državljani, a vi indijanci u rezervatu ograđenom, kad izlazite iz njega sa tim svojim BiH "pašošem" imate 16 pregleda smiješan si

Blago tebi europejac, nismo svi rođeni pod tvojom sretnom zvijezdom.
Netko je imao vremena da čeka u redu za "europsku" putovnicu, netko je za to vrijeme obalazio generala Gotovinu u Hagu i brinuo se za njegovu porodicu.
Netko je morao da zaustavlja višak srbočetničkih životinja iznad Zadra, koje smo dobili na poklon od vas kada ste gospodo Poskokovci sa istima potpisali mir i suradnju.

Svi imamo različite prioritete u životu...

Nekome je dovoljno čaša vina sa Antom Gotovinom u Prkosu pored Škabrnje, ispred kuće Slavka Šunjića, nekome je malo i milion kroz šverc sa srbočetnicima.

Sto ljudi, sto čudi...

Slaba ti je procjena papak, sve što sam dobio od tih četnika su geleri i to mnogo njih, aje ti na poskok pa razvijaj svoje teorije evo ti moje najgori Srbi su srbi iz Hrvatske to u stvari i nisu srbi već 100% vlasi kao i 90% srba iz BiH koji su naseljeni sa turcima, zatim srbi iz Vojvodine oni su napadali Vukovar a zatim svi ostali, jedino srbi iz sjeverne šumadije i pola Beograda su orginal to su oni ko iz autobusa ko to tamo peva jako duhoviti ljudi, po meni srbi i ne postoje imali su oni svoje Lazare,Uroše, Dušane ali su ih turci shebli i danas im kolijevka njihove države Raška je Sandžak i u njemu žive Turci, to samo kratko o njima moga bi vas dan, a vi munjosi bilo je tu i gospode po Sarajevu ima i danas nešto ,ali sandžaklije tipa Ganić,Halilović, pa Silajdžić, nemaju sluha za hrvate činjenica je da muslimani mrze hrvate , a vaša nacija je posebna priča od 1993 se zovete bošnjaci ne znate vi di bi šta bi, a ta priča šešeljeva pokatoličeni srbi hahah pa srbi ne postoje uopće to su vlasi i mix sa turcima bio sam u JNA u Nišu vidio sam kako taj narod izgleda ha,

ovaj Glupi Bosanac je zalutao sa poskoka na ovaj portal, aje ti tamo svakako se ne podnose urednici ta dva portala, ovo ti je više portal za lokalne manijake i bisere, a poskok za već profesionalne manijake

Ja nemam šta tražiti na Poskoku. U školi sam imao jedinicu iz čirilice, ekavski mi ide lošije od Mandarinskog.
Svoju ti brigu, bit će Glupi Bosanac dobro ;-)

Bravo "Glupi Bosanac", svaka ti je na mjestu, samo što to ovi "naši" udbo-jugo-hrvati iliti "velikohrvati" ne mogu nikako shvatiti.To su njihove stare veze koje su nas "ukopale" i u ovome ratu.

Neka ih malo, lijepo je gledati ih kako se koprcaju. Ništa mi nije u životu smiješnije nego kada jednom četniku u lice kažem da je četnik, a on po staroj školi odmah okrene na priču, "ja mrzim Srbe". Ili kada jedan mali Čovićev udbaš, jedan četnik na kvadrat, nekoga optužuje da mrzi Hrvate??? Kada im se jednoga dana poskidaju umrli sa biračkih spiskova i razdvoji zatucana dijaspora, HDZ BiH će imati glasova taman za jednog općinskog zastupnika u Lištici.
Sve nekakvi branitelji, 'eroji, Tarzani...koji nedostatak muškosti zamjenjuju križevima na retrovizoru.
Ne mogu nepismene [ * neprimjereno * ]e nikako procesuirati činjenicu da je mene jedan Miloš iz Čačka u sred Škabrnje učio kako da rastavim pušku kada se metak zaglavi, kako je skupa samnom otimao oružje od JNA.
Kako sam poslije Benkovca i Škabrnje mogao u uniformi HOS-a ganjati "braću" Rvatine po Srednjoj Bosni.
Kako su najveći mangupi u odbrani Sarajeva Srbin Slaviša Šućur i pokojni Vinko Šamarlić.

Nisam ja sada nikakav multi-kulti, volim da probiram društvo, ali nikada neću mijenjati obrazovanog i normalnog prijatelja bilo koje vjere i boje za nekog [ * neprimjereno * ]u koji je kao "moj".

reko ti ja da ti nisi obični manijak već profi da ti nisi onaj Buljbašić od poručnika JNA pa HV , pa HOS junačina zajebano je bilo silovat srpske babe u Dretelju, pa sa Armija BiH zajedno sa mundžosim odsjecat hrvatske glave kao što kažeš po sr.bosni i na kraju ubi vlastitog oca i još neke iz rodbine stvarno bi studenti mogli svašta naučit o takvom životinjskom mozgu u ljudskoj pači, vidim imaš i fanove ovdje

Tko sam ja je apsolutno nebitno.
Jedino što je svima jasno, je to da NEMA trećeg, NEMA šestog, NEMA jedanaestog entiteta, kraj priče!
Hrvatski entitet u Bosni i Hercegovini je na svakom centimetru države. Sve što ste vi LIČNO na čelu sa poglavarom Banom Draganom Ćirilićnim od Hercegovine oslobodili, izvolite zagraditi.
Okupirani dio Bosne propada brže nego očekivano, Sarajevo ih finansijski uništava. Republika Šumska je već sada nebitna u svemu, jedino što im ostaje je nekakvo kmečanje i srbovanje na baterije.
Bilo bi lakše da su Čović i kompanija na strani Hrvata umjesto sa Dodikom, ali ni to nije strašno, nadoći će u vožnji.
Vrlo brzo će se stvari promijeniti na bolje...

Da sam samo jednom čuo običnog Hrvata da ima problema drugačijih od svih normalnih ljudi. Da zbog svojega imena i vjere ima problema, prvi bih mu pomogao u pravljenju "entiteta".

Jedini koji plaču o ugroženosti su milioneri iz HDZ-a. Svaki javni "zaštitnik" Hrvata u Bosni ima kompletnu familiju uposlenu u državnim institucijama, a uporedo su vlasnici svih kompanija koje izrabljuju te iste Hrvate za koje se kao "bore".
Toliko ste očajno providni u borbi za fotelje, dijete od 5 godina bi vas uništilo činjenicama.

pa naravno da nije bitno tko si ti zašto bi bilo , pa visi se iz par komentara tko si

Hrvatska će povećati skrb stradalnicima HVO-a?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari