Sutra četvrti štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama ZHŽ

ljubuski.info

Četvrti štrajk upozorenja održat će se 7. ožujka 2017. godine (utorak) treći školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije kao i u obje smjene u svim osnovnim školama Zapadnohercegovačke županije. Štrajk organiziraju Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ i Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ, koji su javnosti uputili priopčenje:

Naši razlozi za štrajk su gotovo identični, a na njih upozoravamo već mjesecima: nepotpisivanje Kolektivnog ugovora, neisplata obveza po tužbama, nedonošenje Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o tehnološkom višku, nedonošenje Zakona o srednjem i osnovnom školstvu i tako dalje.

Na sastancima s predstavnicima Vlade 24. veljače 2017. godine dobili smo dva Izvješća Radne grupe, oformljene još prošle godine, 14. siječnja.

Radna grupa, sastavljena od četiri dipl. iur. i jednog dipl. oec, inače uposlenika različitih ministarstava, prvo je Izvješće, odnosno Nacrte Kolektivnih ugovora, završila 30. lipnja 2016. godine, pravdajući se za kašnjenje "poznatim događajima oko preispitivanja Zakona o radu pred Ustavnim sudom". Takvo opravdanje moglo bi se i prihvatiti kao olakotna okolnost, ali samo kada se ne bi radilo o pravnicima državnim namještenicima kojima je valjda dužnost pratiti promjene u zakonima. Međutim, ova njihova opaska: "Službeno objavljeni Opći kolektivni ugovor za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine donesen je temeljem Zakona o radu koji je bio predmetom preispitivanja Ustavnog suda pa iako nije u djelokrugu naše nadležnosti dužni smo skrenuti pozornost i zapitati se može li kao takav imati pravno djelovanje", spada barem u kategoriju "vjerovali ili ne"!

Četiri dipl. iur. i jedan dipl. oec, uposleni u različitim ministarstvima jedne županije, pitaju se imaju li pravni akt i zakon doneseni na razini Federacije pravno djelovanje… Ovo ne zaslužuje ni komentar. No, tu nije kraj nevjerojatnostima - da dostave Izvješće Vladi trebalo im je točno petnaest dana (14. srpnja 2016.).

Nadnevak na drugom Izvješću je 30. siječnja 2017. godine, a odnosi se na pravnu i ekonomsku ekspertizu Prijedloga Kolektivnih ugovora koje su Ministarstvu obrazovanja Sindikati uputili još u prvoj polovici 2016. godine. Istina, Radna grupa je već ranije tijekom čak tri termina pregovora naše prijedloge sasjekla u korijenu, ali opravdat ćemo ih "poznatim događajima oko preispitivanja Zakona o radu pred Ustavnim sudom". No, ovo Izvješće, u trenutku kada je odavno završila procedura preispitivanja Zakona o radu i kada su Federalni granski zakon za područje obrazovanja i Opći kolektivni ugor usuglašeni i proglašeni pravomoćnim, obvezujućim aktima, ne samo da je za nas omalovažavajuće i diskriminirajuće, ono je i drsko!

Pitamo vas, četiri dipl. iur. i jednog dipl. oec, inače uposlenika različitih ministarstava, kada bismo kojim slučajem bili toliko blesavi i odlučili potpisati vaše prijedloge Kolektivnih ugovora, tko bi bio kriv za njihovu protuzakonitost?! Vi kao autori ili mi kao potpisnici? Tjerate li nas da ih javno objavimo pa da se narod zabavlja uspoređujući ih s gore navedenim Zakonom i obvezujućim pravnim aktima?

Ne opstruira samo Radna grupa potpisivanje Kolektivnih ugovora sa Sindikatima, oni ionako rade po naputku. Da nije zastrašujuće, bilo bi zanimljivo pratiti što se događa s donošenjem Zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju. Po dvije prošlogodišnje javne rasprave bile su burne, a od Sindikata je, ne bi li se bura stišala, zatraženo mišljenje i prijedlog o spornim člancima. Pogađate, ništa od dostavljenih prijedloga nije uvršteno u Nacrt Zakona koji je po žurnoj proceduri stavljen na dnevni red jedne od sjednica Skupštine ZHŽ. Srećom, nisu svi zastupnici samo dizači ruku pa je Nacrt vraćen na doradu, a na izričito inzistiranje Sindikata ministrica Mikulić odobrila je da u skupini koja radi na Nacrtu participira i jedan naš predstavnik, uz opasku kako to nikako ne može biti netko iz Predsjedništva Sindikata jer smo - nekulturni. Od tada se intenzivno radi na Nacrtu, pčelice iz Ministarstva zbilja ne miruju, važu se i prekrajaju zakoni, donose Odluke u Narodnim novinama ZHŽ…, ali naša nam kulturna kolegica koju su, eto, propustili u svoje redove, kaže kako u Nacrtu naših prijedloga, nećete vjerovati, opet NEMA. Osim toga, dobili smo jasan odgovor kako javnih rasprava više neće biti iako je u Nacrtu Zakona bilo promjena i da spomenuti materijal uskoro ide u skupštinsku proceduru na usvajanje. Dipl. iur. iz različitih ministarstava, molimo vas, recite našoj ministrici da je i to protuzakonito!

Javnost sigurno zanima što je to tako sudbonosno u Nacrtima Zakona o obrazovanju. Priča se, nećemo griješiti dušu pa tvrditi da je istina, kako će ova dva Zakona poslužiti za buduća pozicioniranja trenutno visokopozicioniranih, zatim za zgodnije upravljanje školama onih koji ne rade u školi, za "zakonitije" nagrađivanje zaslužnih, Zakonima će navodno i Pravilnik o zapošljavanju biti stavljen u poželjne okvire, reprezentativni roditelji će ozakoniti petljanje u ocjene i izostanke svoje nestašne djece…

Ostaje nam vidjeti, nećemo odmah vjerovati u diverzantsko-kvislinška šuškanja koja dopiru iz raznih ministarstava, a jedino što je sigurno jest ono što smo i najavili ministrici - budu li Zakon o srednjem obrazovanju i Zakon o osnovnom obrazovanju doneseni po najavljenoj proceduri, s užitkom ćemo ih srušiti na Ustavnom sudu!

Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ
Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ

Glas naroda

to prosvjetari, stanimo već jednom na kraj ovoj udruženoj zločinačkoj organizaciji!

I kaznene prijave ali ne u policiju u Lištici.

Neka mi je ona pristojna.

Meni to izgleda jalovo i bezveze,četvrti štrajk upozorenja , ?Odmah i sad vladu i njene ministre šipkom istrat na ulicu.!

Štrajk lako je štrajkati sa stalnim ugovorom

Ne produžuju ugovore štrajkačima?
Naš i vaš HDZ. Tražili ste, gledajte...

Dosadni ste više sa ti štrajkom,kako ste počeli izgleda da će nam dijeca cijelo ljeto u školu ići dok nadoknadnu izgubljene sate zbog vas.

Gospojo da ti odgajaš svoju djecu kako treba onda prosvjeta ne bi ni trebala. Hajmo je ukinuti pa nam ti djecu odgajaj bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Sram te može biti.

Cjelo ljeto leze i sve blagdane i praznile pa da ne zaboravim vikende i sve im se placa di to ima i jos se bune boze sacuvaj

Dodji ti dragi učenice subotom i ljeti na 40 stupnjeva u školu, mi ćemo te učiti. Da imaš imalo mozga i nekad poslušas sta ti se govori znao bi da su praznici zbog učenika i da profesori idu u školu kad učenici ne idu. I da mnogo toga imaju raditi van nastave.

Ko je tebi krivo kad si nepismena

Samo štrajk,ima te moju punu potporu.

Je li jedan član vladinog pregivaračkog tima krivotvorio akte. Blago nama, ako je istina, čime se služite gospodo?

kad je 5 štrajk upozorenja hihihi

Stranacki uposlenici su to vecinom sa upitnim diplomama,nema od njih nista.

Svaka cast prosvjeto.Vi jedini u ovoj zupaniji imate snage dici svoj glas.I mup je s vama.

mup općina i prosvjeta se bune a ništa nerade nego proizvode gladne ljude sve triba kući poslat nek kopaju livade i šume

Šta oće ova gospoda? Molim - malo reda ! Branitelji prvo! Branitelji čekaju svoja prava ,dvadeset i kusur godina!A dali su ,puno više od vas!

Dvojica mojih kolega profesora nedavno su otišli u mirovinu. Bili su i branitelji, ali po završetku rata nisu ganjali mirovine i invalidnine, vratili su se u učionicu.
U učionici su proveli gotovo 40 godina, ako ne računamo ratni staž. Šta misliš, molim te šta misliš, kolika im je mirovina?
Neupitno je da vi branitelji zaslužujete i trebate tražiti materijalnu i svaku drugu zadovoljštinu, ali zaboga šta čekate 25 godina?? Čekate da se prosvjeta digne pa da kažete- a ne, sjedi dolje, čekajte da vas prozovu nakon nas. Boli njih nešto i za vas, i za nas, i za nezaposlene, i za one koji rade na crno ni za,kakvu plaću, za bolesne, za sirotinju... Mi smo u poziciji da galamimo, budete li nas ušutkivali, ne samo vi nego svi koji to rade, bit će nam točno ovako kako nam je pa još deset puta gore! Radije nam se pridružite.

Svaka cast!

25 godina se đuro borimo sa vjetrenjačam dokle brate mili

sve će kradeze objavit narod ima pravo znat a oni su najpoštenija stranka zna se hdeze

Kupovne diplome i raznobojni duduci vrijede u županijskim tijelima.
Privatniku treba znanje, ne stranačka podobnist s kupljenom дипломом.

Pavijane, silazi sa grane, ja ti nosim koru od banane!

Štrajkajte vikendom ispred ministarstva.

kažu da je u posušju tajnica načelnika koja je kadar velje jukića od 31.1.2016 u mirovini a da i dalje radi na ugovoru o djelu. živio hadeze i poticaj za iseljavanje ljudi i mladeži da bi ta ženska mogla dvije siiiiiiise musti. gledan im neki dan načelnika nabio šešir i glumi indijanu džonsa. samo što je indijana manji invalid od njega i punac mu nije radio za udbu.

maloste pogriješili nije bago načelnik invalid svako veče igra lopte sa svojim krade skače po pet šest metara a punac mu nije bija udba onse samo pravija daje njiov a ustvari bija veliki hrvat

čuj kadar jukića velimira kanitese čovika jedini čovik što čini za hrvatski narod pokoru samo naprid velimire posušjeje cilo uzate

ajde ne [ * neprimjereno * ] ko iđe u školu više kad se zaposliš kupiš u ševe škole koje ti trebaju jesi glupa di ti živeš ovo je ševino doba samo se poševiš i eto škole

E, tebi ne bi koristila ni kupljena, a ni poklonjena bilo kakva diploma. A niti ona svjedoždba od 4 razreda pučke škole.
Jer bi svatko vidio da ne može hajvače imati diplomu...

Vidi Regine sto bi svakom zabranila pricati o svojoj kupovnoj diplomi. Nije to obicna diploma,to je brzopotezna,za dvadeset dana skuhana. Nije to diploma za rad u skoli,s tom diplomom se ide negdje na neku foteljicu.Samo ne znam koga ces nac da ti radi,jer ti niti hoces ,niti znas raditi.

Daj boga ti uredničke skloni sliku ove vještice, tko je postavi za ministricu.s o t o n a

Jasan za opći štrajk,pošteni branitelji,vozači prosvjetari,trgovci , konobari i ostala sirotinja., ,?Što jedva veže kraj sa krajem¡ Rušimo Dragana srboljupca Jugoslavena i cijelu njegovu partiju ,,ZNA se ,,!!!

Sutra četvrti štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama ZHŽ
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari