Poskupljenje registracija u FBiH je nezakonito!

ljubuski.info

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH je nezakonito, u suprotnosti je sa državnim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, pa se očekuje da cijena registracije vozila u Federaciji BiH bude snižena.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka godine za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, sa dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od vrste motora vozila. EKO test se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, bez kojeg nije moguće registrirati vozilo.

Pravilnik o povećanju cijena za EKO tekst donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016., no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit.

Eksperti za promet objašnjavaju kako je redovni tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redoviti tehnički pregled vozila, uključujući i EKO test. Prema tome, Pravilnik koji je donio federalni ministar prometa i komunikacije je nezakonit. Federalni ministar donio je propis koji je u nadležnosti državnog ministarstva! Do sada nije bilo reakcije iz državnog ministarstva komunikacija i transporta u vezi s nezakonitim povećanjem registracije vozila. Nezakonit Pravilnik po kojem je povećana registracija vozila u Federaciji na snazi je već dva mjeseca.

U nastavku ovog pravilnika navodi se i to da EKO tekst ne utječe na prolaznost vozila. Pojednostavljeno, sa tehničkog pregleda ne mogu vratiti vozilo ukoliko ne zadovoljava EKO tekst, ali svejedno vlasnik vozila mora platiti punu cijenu za ovaj test.

Na području Federacije BiH godišnje se registrira oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 milijuna KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017.

Federalni ministar prometa i komunikacija još uvijek nije komentirao nezakonit pravilnik. S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH je rečeno kako će ministar Ismir Jusko tražiti razgovor sa federalnim ministrom Lasićem.
"Ministar Jusko je, uzimajući u obzir i druge zajedničke teme sa federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, već dva puta pokušao organizirati sastanak sa federalnim ministrom", rečeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"Ministar Jusko će uputiti novi poziv za sastanak, na kojem će se, između ostalih tema, tražiti razgovor i o provođenju aktivnosti u Federaciji BiH kad je u pitanju ispitivanje emisije ispušnih plinova, te utjecaj ovog pod zakonskog akta na Pravilnik donesen na nivou Bosne i Hercegovine, posebno sa aspekta odredbi o jedinstvenom cjeniku tehničkog pregleda vozila", stoji dalje u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

NAP

Glas naroda

Koji lopovluk ocete vratit novac ljudima koji su u ova dva mjeseca platili 30 km vise ili ce to past politicarima na racun ili pogodujete central osiguranju doce sipa i po lasica

Poskupljenje registracija u FBiH je nezakonito!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari