Otvoreno pismo biskupu Periću: Prekasno je ubijati Međugorje

ljubuski.info

Darija Škunca Klanac, spisateljica koja je objavila nekoliko knjiga o Međugorju, uputila je otvoreno pismo biskupu Ratku Periću, ponukana njegovim posljednjim istupima kojima je "ukazanja" u Međugorju ocijenio lažima.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Preuzvišeni oče biskupe,

S pažnjom sam pročitala Vaše najnovije priopćenje o Međugorju. Osjećam se ponukanom napisati Vam otvoreno pismo, a razlog je jednostavan: pojavu međugorskih ukazanja (potonju riječ pišem bez navodnika) proučavala sam niz godina, posebno iz razdoblja prvih sedam dana. Preslušavala sam snimke 18 razgovora, od 27. 6. 1981. do 30. 6. 1981., kada su fra Jozo Zovko i fra Viktor Kosir ispitivali vidioce. Čuvajući se senzacionalizma već od samih početaka pa sve do sada, čemu, kao žena, inače nisam sklona, uvijek sam ostajala zadivljena i uvjerena u njihove iskrene i istinite iskaze. Napisala sam četiri knjige na tu temu kao rezultat mojih istraživanja i svjedočenja, uporno u nastojanju da objektivno i otvoreno potaknem na nužno potrebno razlučivanje bez kojega se ništa ne može razumjeti ni vrednovati.

Vi pak, oče biskupe, oko spomenutih međugorskih pitanja redovito izlazite u javnost s tekstovima na način kao da ne postoji svjetla strana mjeseca. Oče biskupe, prekasno je ubijati Međugorje s namjerom da se pomuti zdrava jezgra začetaka događaja ukazanja. Ono je toliko naraslo i donijelo dobrih plodova da sada ispada čudno kao da se dijete nije ni rodilo, a ono je tu pred očima cijeloga svijeta, ono raste i ušlo je u svoju fazu sazrijevanja. Vi, evo, kao da mu želite, u trenutku kada papin posebni izaslanik dolazi u Međugorje, dati smrtonosni udarac. Vaše pismo objavljeno baš pred dolazak papina izaslanika, djeluje nametljivo, skoro kao da ga želite dočekati s porukom: "Evo, to je istina o međugorskim ukazanjima; sve sam Vam ja rekao i nije Vam potrebno drugo gledati".

Ne kanim, oče biskupe, s Vama ulaziti u polemiku. Od početaka svojih istraživanja bila sam za razgovor i razbor, ne za prazne rasprave. To nisam radila ni s najvećim protivnicima Međugorja, koji su surađivali s mostarskim Ordinarijatom, nego sam s njima dogovarala i ostvarivala susrete ovdje u Montrealu i u Francuskoj. Posebno sam, pak, svojevremeno pok. fra Ivu Sivriću ponudila da surađujemo u istraživanjima prvih dana ukazanja, što je on kategorički odbio. Šteta, jer smo mogli zajedno doći do potpunijih rezultata. Fra Ivo je zasnovao tezu da je Međugorje kopija Lurda, jer su navodno djeca čitala neku knjigu o Lurdu i odmah ušla u glumu tih ukazanja. Kada sam pak pobliže uvidjela tu sličnost s Lurdom, koju je i on utemeljeno uočio, pa onda pretvorio u dječju igru, ja sam se dala na proučavanje Lurda i došla do toga da je zaista sličnost zapanjujuća. (Medjugorje, réponses aux objections, Daria Klanac, Éditions du Sarment, Paris, 2001, str. 109) To me je još više učvrstilo u mom stavu o istinitosti Međugorja.
Međutim, po Vašem načinu razmišljanja, mogla bih se zapitati kakva je to Gospa koja se ukazivala u Lurdu. Po Vašoj jednostranoj analizi, zaključujem da ni Lurd ne bi bio istinit:
prvi dan Gospa ništa ne govori, nego samo klima glavom i moli s Bernardicom Slava Ocu i onda naglo nestaje; drugi dan Bernardica škropi Gospu blagoslovljenom vodom, Gospa se nasmiješi i ostaje. U Međugorju je to bilo trećeg dana.

Trećeg dana Bernardica je upitala prikazu da joj kaže svoje ime. Gospa se nasmijala i nije odgovorila.

Devetog dana, Bernardica pere lice u blatu i žvače travu. Svi koji to promatraju misle da je poludjela. A iz tog čina potekla je voda i dalje teče. Potom se pojavilo pedesetak lažnih vidioca. Gospa nije baš izabrala ni najpogodnije mjesto koje se je prije ukazanja smatralo nečistim, jer se tu dovađalo svinje. I tako redom.

Francuska Biskupska Konferencija, svojedobno je zatražila od teologa i mariologa René Laurentina da prouči Lurd. On je to i učinio i na tu temu izdao 30- ak knjiga. Postao je autoritet u crkvi i u svijetu. Francuski biskupi nisu imali nikakav prigovor na njegov rad.

S Ocem Laurentinom surađivala sam dugi niz godina. ( Intimno pismo mojim hodočasnicima, str. 38. Darija Škunca Klanac, Sakramento 2016.) On me je hrabrio u mojim istraživanjima i napisao predgovor za francusko izdanje moje knjige Na izvorima Međugorja (Aux sources de Medjugorje, Sciences et culture, Montreal 1998. (3e éditions 2014. www.comprendre-medjugorje.info ) Premda se u svemu nismo slagali, nije nam smetalo da nastavimo radom. A za Lurd je kazao, promatrajući danas ponašanje prema Međugorju, da bi teško Lurd prošao u naše vrijeme. Ipak, zacijelo i Vi štujete Gospu Lurdsku, kao i pape i sav vjerni puk.

Ovdje nije mjesto za dugo izlaganje o toj Gospinoj pedagogiji s malenima. Uostalom, mudri i umni tu vrstu govora ni ne razumiju. Samo ponovno podsjećam: o tome sam pisala u svojim knjigama. S obzirom pak na Vaše pismo, puno zajedljivosti i jednostranosti, želim unijeti samo malo svjetla u tamnu stranu Vaših izjava. Izdvojit ću dio iz razgovora koji su fra Jozo Zovko i fra Viktor Kosir vodili s Jakovom prvih sedam dana. Vidjelac Jakov bio je nepokolebljivo uvjeren i beskrajno radostan da vidi Gospu.

Fra Zovko: A jesi li radostan da si vidio Gospu?
Jakov: Kako neću biti radostan!?

Fra Kosir: Reci, je l'si ti ikad poželio da se oće meni ovako Gospa ukazat?
Jakov: Pa jesam. A sad kažem, ja sam reka: "Sad da umrem, ne bi mi bilo žao kad sam Gospu vidio."
Fra Kosir: Dobro to, ali jesi l'se ti ikad nadao, recimo, prije godinu dana ili prije po godine?
Jakov: Nisam ništa.
Fra Kosir: Nisi se nadao da bi ti se mogla Gospa ukazat, nisi ni to ni mislio?
Jakov: Nisam to ni zna.
Fra Kosir: Da se može ukazat?
Jakov : Da.
Fra Kosir: A što da te večers smetu, da ti ne dadu ić, mama ili netko drugi?
Jakov: Ko će mene smetat kad ja oću ić. Mene oni vuče želja ić gori.

Fra Kosir: A mama ti ne dadne?
Jakov: Ne more me zaustavit. Ja oću.
Fra Kosir: Ne more?!
Fra Zovko: Kako bi joj reko?
Jakov: Ja bi reko mama ja ću ić pa ti me bila ubila. Ti me ubi, ja ću ić opet.
Fra Zovko: Znam, ali kad Bog kaže da slušaš mamu. Što ćeš onda kazat.
Jakov: Ja ću ić Bogu gori, Gospi ću ić gori i eto.( 27. 6. 1981. prije podne)
Fra Zovko: Ali kad nisi je vidio?
Jakov: Koga?
Fra Zovko: Gospu.
Jakov: Vidio sam ja Gospu! Kao da je pred menom, evo, ko vi!

Oče biskupe, imate li ove odlomke u Vašem prijepisu kasete? Ako ne, mogu Vam ih posuditi da zajedno preslušamo i pogledamo. Odkud odvažnost, preuzvišeni, tom djetetu od deset godina da je spreman umrijeti za ono što vidi. Nije se nimalo dao zbuniti pred svećenicima koji su ga dobro rešetali misleći da je mlad te da ga se lako može omesti. Slične su odgovore davali i drugi vidioci, čvrsti u uvjerenju da vide Gospu.
Ivanka (30. 6. 1981.): Vidim je ko i Vas, kaže ona fra Jozi, To nije laž. -
Ne bi mi bilo žao da me i ubiju zato što sam vidjela Gospu. Rado bi odletjela k njoj ( 28. 6. 1981.).
Vjerovao ko ili ne, ja nju vidim, velečasni, kao da sa Vama ovako stojim i pričam (28. 6. 1981.).

Tako bih mogla nastaviti citirajući izvorno i sve ostale vidioce, ali i to ćete naći u mojim knjigama. A tek kada bismo započeli razgovor o dobrim plodovima, tu ne bi bilo kraja bezbrojnim svjedočanstvima. Brojna ispitivanja, kroz dugi niz godina, svjetskih stručnjaka (liječnika, psihologa, psihijatra, sociologa, antropologa, neurologa, fizičara pa i samih teologa), dokazivala su objektivnost događanja. Zato završavam: "Po plodovima ćete ih njihovima prepoznati" (Mt 7, 15-20).

U tom smislu završit ću s riječima papina poslanika, zacijelo neopterećenoga i objektivnoga promatrača, koji je svoje poglede o Međugorju podijelio za talijansku La Fede Quotidiana 15. Veljače ove godine, kad je, između ostaloga kazao: "Plodovi vjere su po meni pozitivni. Pod plodove mislim na molitvu krunice, euharistijsko klanjanje, post i pokoru jer to sve potiče razvoj vjere. U Međugorju vidimo ljude koji se vraćaju sakramentima, vidimo obraćenja, promjene u načinu življenja, sudjelovanja u euharistijskom slavlju, ispovijedi, ozdravljenja i to se sve događa u Međugorju. To ne možemo zanijekati niti ignorirati pastoralno".

Glas naroda

Kao što rekoh jednom prije: može bit da je se Gospa prvih dana i ukazala toj djeci, ali da se 35 godina ukazuje: No way.

Crkva je kroz povjest zabranjivala slobodu mišljenja i izražavanja nego je tražila od vjernika bezpogovornu poslušnost. Najpoznatiji primjer je inkvizicija, zabrana naučavanja Galileu Galileiu koji je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okreće oko svoje osi u Sunčevom sustavu. Crkva je u to vrijeme tvrdila da je zemlja ravna ploha. Zatim je crkva tvrdila da je nebo iznad oblaka, tamo idu naše duše, sve dotle dok se čovjek nije izdigao iznad oblaka, neznanja. I Gospa u Međugorju po priči vidjelaca silazi (slijeće) sa neba i ukazuje se odabranima, poskrivečki, evo već desetljećima. Začudo da se Gospa ne ukazuje svima, da se ne pojavljuje iz prirode, mora ili zemlje (tla). Previše se slušalo o nebu nad oblacima i vidjelo Gospu u oblacima, zna se već da dolazi sa neba jer je tako viđena na slikama. To sve mogu dječji umovi uz pomoć dušobrižnika inscenirati, predstaviti u svojoj mašti, što nipošto nije realno jer je nevidljivo. I nemojmo se pitati kad nam djeca pričaju neistinu jer, kako djeci dokazati da se Gospa ukazala i tu je a ne mogu je vidjeti? Biskup je potpuno u pravu kad tvrdi da se Gospa ne ukazuje u Međugorju. Mnogi znatiželjnici dolaze u Međugorje, turisti, mnogi bolesni , oni koji su u nedoumici, nadi da će baš on ugledati Gospu i ozdraviti. Naravno mnogi dolaze i tvrde da se Gospa ukazuje, samo radi materijalne koristi, to je postala mala industrija koja je dobro došla ovome kraju. Granicu vjerničke skromnosti davno je prešla vidjelica Vicka u čijoj kući je počeo nadnaravno svijetliti Gospin kip, Gospa se njoj ukaže kad ona hoće, njoj se Isus ukazivao u Izraelu, ona liječi polaganjem ruku na bolesnike itd. To nema nikakve veze sa katoličkom vjerom.

Za gosta iznad i za sve goste koji poput nevjernog Tome žele dotaknuti svojim rukama ono što im srce ne može osjetiti.Jedini pravi lijek za vas je otići pješke u Međugorje ma gdje vi živjeli.Popeti se na brdo Križevac i Podrbrdo u jednom danu,u jednom dahu i odozgo pogledati nebo,koje vam je dalo život na zemlji.Zatvorite svoje oči koje su vam uvijek otvorene jer vam ih vaš um ne da zatvoriti,jer ukoliko bi ste ih zatvorili trenutak postoji mogućnost,doduše mala da i vi povjerujete kako se Blažena Djevica Marija već 36 godina ukazauje u malenom mjestu Međugorju naznatnom mjestu,neznatnoj dječici,kao što se ukazala i u Fatimi i Louredesu po Božjoj volji i nakani i kako je ona ovdje poglavito poradi vas malovjerni i nevjerni.Možda tako uspijete ne ostati srca trvrda i kamena .Prepustitete se ljubavi Majke Božje koja Vas ljubi svim srcem svojim i svom dušom svojom bez obzira što govorite.Povjerujte i biti će vam oprošteno kao razbojniku s križa pored Sina Božjeg.Ne treba Van puno.Samo malo vjere.A tu vjeru možete dobiti samo ukoliko se predate u ruke Božje a ne u ruke materijalizma koji vas je zarobio pa se niti u jednom vašem komentaru ne možete uzdignuti iznad toga tko je što dobio ili uzeo.a od vas se to ne traži.Od vas se traži samo skrovitost u molitvi i vjeri na ona dva brda ponad Međugorja,a konačno u crkvi Svetog Jakova u Međugorju.Križevac,Podbrdo,crkva Svetog Jakova.U ime oca,Sina i Duha Svetoga.Amen!

Moj Vlado Marušiću, pa ti baš svakom loncu moraš biti poklopac. Ti govoriš o "nevjernom Tomi" kao o kakvu bezbožniku ili nevjerniku. Pa taj isti Toma je, moj Vlado - kršćanski svetac. Je on bio malo sumnjičav, ali sumnjičavost i nije baš tako loša osobina kako se tebi čini. Moj Vlado, ti imaš svoj Široki Brijeg i na njemu svetište Uznesenja BDM, odakle također možeš imati prekrasan pogled i prema nebu i prema zemlji. Ti, moj Vlado očito sebe smatraš vjernikom, a kao vjernik trebao bi znati da nas naša vjera ne obvezuje vjerovati u "ukazanja". Ni u priznata od Crkve, a kamo li u nepriznata. Ti moj Vlado,onima koji ne vjeruju u "međugorska ukazanja" poručuješ da povjeruju pa će im biti oprošteno što nisu do tada vjerovali u ta "ukazanja". To moj Vlado nije u skladu s našom vjerom. Ne trebamo mi, moj Vlado vjerovati ni u što više, ali ni manje nego u Sveto pismo. A ti moj Vlado, pokušaj ostvariti ono što već nekoliko godina obećavaš "zaboravljenim braniteljima", jer oni sve više postaju "nevjerni Tome", kad su u pitanju tvoja obećanja njima. Nadam se, moj Vlado, da ih nećeš pozivati da blokiraju, ne daj Bože prometnice oko Međugorja ili katedrale u Mostaru.

Za škripara!
Što se tiče nevjernog Tome on je samo simbolika za sve one koji žele dodirnuti sve što vide ili što netko drugi govori da vidi a lijepo je zapisano:"Blago onima koji povjerovaše a ne vidješe"i to se ne odnosi samo na Međugorska ukazanja već i na sve drugo što na je Isus u Novom Zavjetu ukazivao a odnosi se na licemjere i farizeje.Nitko tebi Škriparu ne govori da vjeruješ ili ne vjeruješ u Međugorska ukazanja ali nemoj javno ti i takvi govoriti kako nema ukazanja u Međugorju jer to nije u skladu s našom vjerom..Tko si ti ili na tisuće takvih kao ti da osporavaš nešto o čemu nemaš pojma i što je daleko od tvog ili mog ljudskog uma.Pa zar nije osporavana Fatima ili Lourdes a također su priznati?Osim toga tko kaže da u Svetom pismu piše kako se ne može ukazati Blažena Djevica Marija ili bilo koji drugi svetac?Sve je to u skladu s našom vjerom ali je najmanje u skladu blatiti sve što tvoje ljudsko oko ne može objasniti,pa u svojoj nemoći u pravilu udarate na neosnovana bogaćenja vidioca i Međugorčana.Odista i sa Širokog Brijega se jako dobro vid nebo i zemlja na kojoj stojimo ali opet izlaziš iz okvira simbolike kojom sam se poslužio kada sam se poslužio nebom iznad Križevca i Podbrda jer sam imao za to debel razlog a on je slijedeći:U Međugorju sam pronašao smisao svog života za što sam dobio potvrdu upravo na tim brdima i u crkvi Svetoga Jakova.A što se tiče tog kakoja svakom loncu želim biti poklopac evo ti odgovor i na to:Ja ne mogu nikoga mrziti jer mržnja ne stanuje u mom biću,a kada vidim kolika mržnja izlazi iz komentara nekih koji se kao ti potpisuju pod pseudonimima imam želju jaku kao sunce da vam kažem kako nije u redu s mržnjom govoriti o nečemu što donosi samo plodove ljubavi a Međugorje već 36 godina rađa samo dobrim plodovima što je milion načina već pokazano i dokazano.A što se tiče zabporvaljenih Branitelja opet sam ti dužan odgovoriti:Ja nikada nisam osobno pozivao na blokade prometnica,institucija ili prometnica prema Međugorju ili oko katedrale u Mostaru i uvijek sam bio protiv,a li tko sam ja konačno da zaustavim naše Branitelje u svom naumu da to učine kada su milion puta prevareni od licemjera i farizeja koji se skrivaju pod plaštom politike kao ti sada pod pseudonimom škripar.A ja zaista ne mogu sam našim Braniteljima obećati ništa ukoliko oni ne vjeruju poglavito sebi a tek onda meni,Dragi Grbavcu ili našim predstavnicima u Vijeću Branitelja FBiH koji za njih činje ama baš sve i čak iznad svojih ljudskih mogućnosti u borbi za njih,pa čak i sutra u Parlamentu FBih kada je naredni sastanak međuresorne radne skupine za provedbu Rezolucije Branitelja.A za tebe i takve jedno pitanje:Jesi li se ikada upitao u svom nevjernog Tome
mozgu koliko imamo novaca u džepu za sva ta putovanja u Sarajevo ili negdje u Bosnu?Jesi li se upitao kako naše supruge a konkretno moja ostaje sama s invalidnim djetetom dok se ja po Sarajevu zajedno s Dragom Grbavcem borim protiv najvećeg ološa,licemjera i farizeja koji ne vjeruju ni u šta a pišu komentare po portalima pod lažnim pseudonimima kao ti škripare?Jesi li se upitao ikada kako ja,Drago Grbavac te naše klege koje nam vjeruju nikada neće posustati u borbi za ostvariva je naših prava pa čak i uz cijenu blokada svih prometnica prema Međugorju ili oko katedrale u Mostaru a ti ćeš se opet skrivajući se javljati sa svojim komentarima.KOnačno prijedlog za tebe i takve:Ja sam Vlado Marušić,sin pok.Stanka iz Briga bb,Grad Široki Brijeg,broj mobitela:063-423-295 pa se ti meni slobodno javi kada god i gdje god želiš pa ćemo kao ljudi raspraviti sve i o Međugorju i o "evntualnim"blokadama prometnica jer se čovjek koji sebe naziva vjernikom nema od čega ili od koga skrivati.Joše jedna digresija na kraju:Škripar je naziv najčasnijeg sina hrvatskog naroda koji se nije nikada mogao pomiriti s porazom od partizanske čizme pa je to savjet i tebi.Nemoj se skrivati ako odista vjeruješ u taj pseudonim iza kojeg se skrivaš.

Moj Vlado! Škripari se jesu skrivali... e sad bih ja mogao sve jednu po jednu tvoju rečenicu komentirati a to nema smisla ovdje raditi. Nego ću ti samo reći da nema mržnje u mom prethodnom komentaru. Vjerujem i u tvoje dobre namjere, ali znaš onu: "Put u pakao je popločan dobrim namjerama". Umjesto daljnje rasprave preporučujem ti da pročitaš ovo:http://www.md-tm.ba/sites/default/files/ogledalo_pravde.pdf

Sad ce papa u Fatimu na stogodisnjicu pa deder otidji tamo s izbjeglicom mozda vam se tamo ukaze i ovom dugom komentatoru u vrhu!tko zna a povedite i biskupa!javite se da nam ispricate kako je bilo!

Zašto dokazivati nešto što je već dokazano vi koji negativno pišete o Međugorju nisam vidio vaš mozak ali vjerujem da ga imate!

Gospe pomozi im

tako je!

de postavi im jedno pitanje sada
marija jesi li se ikad nadala
da ćeś bit vidjelica i vlasnica
velikog hotela
pa ako je gospu vidila
zasto nije primjer ljudima
pa siromasima pomagala
a ne samo na sebe mislila
darija nebranis ti međugorje
nego svoje la žljive knjige i sebe
sigurno im prodaja ide
ljudi vole čitati bajke
jesi li ti darija iz mačkova klanca
jel tak il ne tak

Milosrdni Isuse hvala Ti sto si nas spasio od ovog izbjeg zla i poslao nam sve andjele na celu s arhandjelom Mihaelom koji sve sotone baca u oganj vjecni !

gospodine pomozi svima da se spase
pa i one koji umjesto tebe sude
ako moja molitva nebude usklišena
uzvičnik kupuj vatro otporna odjela
savjet a ne kritika za našeg uzvičnika
nego uzvičnik javljaj se malo češće
zabavljaš me jel tak il ne tak

Onaj tko nije sposoban Medjugorske poruke pretočiti u svakodnevni život i živjeti po njima, a temeljne su; Misa, redovna ispovjed, obracenje, molitva krunice u svojoj tisini, post srijedom i petkom o kruhu i vodi, redovno citanje Biblije....
Prema tome, oni koji ne zive po tim nacelima sa njima ne treba raspravljati o medjugorskom Fenomenu, pa makar takvi imali i pozitivan stav!
Bilo bi lakse raspravljati sa daltonistom o ljepoti boja!!!

U domeni izvanrednih nadnaravnih fenomena sotonina moć beskrajna. S dopuštenjem Božjim on ima moć ukazati se pod obličjem „anđela svjetla“ i čak ukazati se pod vanjskim obličjem našega Gospodina ili Djevice Marije, kao što je činio u Lourdesu pred pedesetak vidjelaca nakon ciklusa ukazanja Bernardici Soubirous (1844. – 1879.). On dakle može činiti sve vrste čudesa i obmana: ekstaze, levitacije, svjetlosne fenomene, neuobičajene zvukove, proricanja, govoriti u jezicima, ne propuštajući ni pobožne razgovore i pozive na strožu askezu. Ustupci istini i dobru ništa ga ne koštaju samo ako mu na duže staze uspije insinuirati koju zabludu koja je štetna dušama i pogibeljna za Crkvu. Međutim, teologija nas uči da Bog nikada ne dopušta zlu da potpuno zaodjene obličje dobra. „Dok je božansko viđenje – primjećuje msgr.Albert Farges (1848. – 1926.) – uvijek u skladu s privlačnošću i veličajnošću božanskih stvari, dijabolične pojave imaju uvijek nešto nedostojno Boga, nešto smiješno, ekstravagantno, neuređeno i iracionalno“.
Treba prepustiti Crkvu da radi svoj posao.

Krešo, ima ljudi koji su i prije Međugorja čitali Bibliju, išli u crkvu, postili i živili kako Bog zapovida.

Ima!!! Ali, ocito je da nisu znali citati Bibliju izmedju redova, zato nas PORUKE vode na drugi put spoznaja!
Primjerice, jesi li znao prije da je crkva tijekom stoljeca izmjenila mnogo toga u Bibliji pa i dio u Deset Zapovjedi?
Jesi li znao da Islam preuzima iz Biblije zabranu jesti svinjetinu?
A mnogi citatelji Biblije to uopce ne primjecuju u njoj!

I ti to sve naučio u Međugorju, moj Krešo!? I čitat između redova, i da PORUKE vode na drugi put spoznaja, i to za svinjetinu... Dobro si ti toga naučio, dobro.

krešov reci izbjeglici
koliko si dužan banci
pa ćemo se bolje razumiti
bolan neboj se ako i nestane ukazanja
velik je svit i pun fanatika
uvik će bit oni koji po brdima traže boga
ti tak i tak u kazanja nisi virova
zanimala te samo turistička agencija
i broj kreveta jel tak il ne tak krešov

U Međugorje dolazim iskljucivo kao vjernik, nemam nikakav obrt niti me zanimaju ljudi kojima je medjugorski fenomen bitan zbog zarade!

Neka moj Krešo jesi i ti učijo za popa

Ne!!
U Medjugorju sam otkrio pravi smisao vjere!
Zasto ste svi tako povrsni, uopce ne razmisljate o bitnim cinjenicama Ukazanja!
Drugi dan U kazanja Ivanka je iznenada ugledala Ženu sa Djetetom i uskliknula; "Eno Gospe!!"
Ta Žena iz Vjecnosti (tako je nazvao pisac iz Francuske)
stupa u kontakt sa djecom i sama se predstavlja; " Ja sam Kraljica Mira, Ja sam majka svih ljudi!!"
Pa, ako zelite slusati poruke svoj usima, onda razmisljajte sami o cijelom fenomenu i sami donesite svoj osobni zakljucak!
Ko moze nek shvati!!!

Božemiprosti i ovi Krešo i ovi Vlado Marušić kažu da su smisao vjere i života našli u Međugorju. Taman ko da prije nisu ni u šta virovali. A morebit da i nisu, ko će znat. Taman će oni reć.

Prije Ukazanja u Medjugorju vjerovao sam onako tradicionalno kao i većina koje znam!
Medjugorje me naucilo kako otvoriti srce i dusa Bogu!
Onaj tko je na takav nacin upoznao ljubav Božju nicega se ne boji u životu, svaki mu naredni dan ima svoj novi smisao!

Vidim ja Krešo da ti prije nisi bija neki čvrsti vjernik. Odma sam ja rekla. Tebi će baba Mara reć ko svom ditetu, čitaj ti u Bibliji redove, pusti ti to između redova. I kažeš ti Krešo, nekakav drugi put spoznaje. Bože mi prosti, ta jeli Isus reka ja sam put, istina i život. E kakav bi ti sad drugi put, ja ne znam.

E, moj pratre, krijes se iza imena Babe Mare!
Vidis sto ti znaci citat izmedju redova!

Garibu izbjeg pa koja bolest i zalost u tebi stoji u dusi a kak u srcu i glavi,ljubomora pa mislio si lopatom u njemackoj kupit pare e nema toga pa v r a g uso u te zavrni rukave pa otvori hotel i zlu tudjem se ne raduj jer ce ti u kucu doci,jadan nisi bio!otkud toliki jad u tebi,psiho bolesna?ova baba Mara sto gore komentare pise ce te izlijeciti!javi joj se hitno!

šta ti bilan bi cakani
pa odjednom po lu di
reci cakani reci izbjeglici
mozda ti mogu pomoći

Za one koji nikada nisu pročitali niti jednu Gospinu PORUKU, ovu je uputila jučer svojoj djeci diljem svijeta! Pročitajte, možda se i vi nađete u njoj, Ona i vas smatra svojom djecom:

" Draga djeco, majčinskom ljubavlju dolazim vam pomoći da imate više ljubavi, a to znači više vjere. Dolazim vam pomoći da živite s ljubavlju riječi moga Sina da bi svijet bio drugačiji. Zato vas, apostoli moje ljubavi, okupljam oko sebe.Gledajte me srcem. Govorite mi kao majci o svojim bolima, patnjama, svojim radostima. Tražite da molim svoga Sina da moli za vas. Moj Sin je milostiv i pravedan. Moje majčinsko srce bi željelo da i vi budete takvi. Moje majčinsko srce bi željelo da vi, apostoli moje ljubavi, svima oko sebe svojim životom pričate o mome Sinu i meni da bi svijet bio drugačiji, da bi se vratila jednostavnost i čistoća, da bi se vratila vjera i nada. Zato, djeco moja, molite, molite, molite srcem, molite ljubavlju, molite dobrim djelima, molite da bi svi upoznali moga Sina, da bi se svijet promijenio, da bi se svijet spasio. Ljubavlju živite riječ moga Sina, ne sudite već ljubite jedni druge da bi moje srce moglo pobijediti. Hvala vam"
- Glasi poruka koju je Gospa 2. ožujka 2017. poslala preko vidjelice Mirjane.

nešto su vam te poruke sve duže i duže
kao da sta vaša gospa pripalasvet.franje
moje vračare dobro ti se prosipate
pa nemogu virovat da vam neko viruje
jel tak il ne tak videlice ugostiteljke

e moj krešov
obično ljudi što nemaju vjere
traže pomoć od vračare
jel tak il ne tak

Otvoreno pismo biskupu Periću: Prekasno je ubijati Međugorje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari