Grupacija proizvođača i prerađivača smilja: Određena cijena, zaštita, otkup…

ljubuski.info

Prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, u organizaciji Gospodarske komore FBiH, održan je u ponedjeljak u Mostaru.

Svrha radnog sastanka bila je napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu, priopćeno je danas iz Gospodarske Komore FBIH.

Pokretanje inicijative oko bredniranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke bila je glavna točka dnevnog reda. U vezi s tim, ponuđen je model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja.

Kako se navodi u priopćenju, prednosti takvog modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su zaštita cijene od 2,50KM/kg za kg svježe mase, a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njezina neupitna budućnost. Predloženim modelom onemogućuje se nekorektne proizvođače da utječu na tržište te se štiti kvaliteta proizvoda koja je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja.

"Predloženim se modelom postiže neophodna sinergije između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete i zaštita cijena, te se smanjuje rizika u lancu proizvodnje i osiguravanje dostupnost otkupa eteričnog ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine", navodi se u priopćenju.

Članovi Grupacije informirani su oko ideje o formiranje baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organiziranju info dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji će se održati u lipnju 2017. godine.

Na kraju sastanka je dogovoreno da se uputi zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da u Program novčanih podrški obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa, stoji u priopćenju.

Glas naroda

pa roda li iko to ulje, mislim da nije nitko

Nitko neroda, svatko ga proda.

Ja svim smiljarima zelim srecu iako se ne bavim njime niti mislim

cmilje velika prijevara moćnika kradezeja

Đajići u Vojnićima sade 100 duluma narodnog brda .

Koliko je Otkupna cijena Zelene mase za 2017 g.

Grupacija proizvođača i prerađivača smilja: Određena cijena, zaštita, otkup…
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari