Bukvarević o registru branitelja: U Federaciji BiH ratovalo 570.000 osoba

ljubuski.info

"U oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba", kazao je ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević.

Ovi podaci sadržani su u Registru branitelja, kojeg je sačinilo Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, ispunjavajući jednu od obveza iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Konačan Registar branitelja, kako se navodi, završen je krajem siječnja ove godine.

U HVO-u 180.000 branitelja

"Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar boraca i Registar korisnika boračko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za razinu FBiH. Što se tiče Registra boraca, podatke smo dobili od bivšeg Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdatih takozvanih boračkih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000", kazao je Bukvarević.

Što se tiče Registra korisnika boračko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše borce, koja se isplaćuju na razini FBiH, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji su uvezane 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji i poginulih boraca, te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

Registar primanja

Osim ovih naknada, pripadnici boračke populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

Ovom broju treba dodati i oko 100.000 korisnika prava po osnovu Zakona o dopunskim pravima, za koje je tijekom prošle godine izdvojeno oko 50 milijuna maraka. Novac za ova prava izdvaja se iz županijskih proračuna. Dopunska prava obuhvaćaju zdravstvenu zaštitu za demobilizirane borce koji ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu po nekoj drugoj osnovi, nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, banjsko liječenje, obavljanje pripravničkog staža, te projekte zapošljavanja boračkih kategorija.

"Ova tri broja ne treba sabirati, jer određeni broj osoba koristi više prava istovremeno. Primjera radi, među osobama koje su iskoristile pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje ima ratnih vojnih invalida ili dobitnika ratnih priznanja. Zbog toga je potrebno sačiniti jedinstven Registar korisnika prava boračko-invalidske zaštite za cijelu FBiH, u kojem bi bili objedinjeni podaci i s federalne i sa županijske razine. Tek tada ćemo precizno znati koliko ima korisnika i koja sve prava koriste. Trenutno prikupljamo podatke sa županija i očekujemo da ćemo uskoro završiti i ovaj posao", dodao je Bukvarević.

Zakoni brane objavu

Iako je Registar boraca u potpunosti formiran, Ministarstvo još nije javno objavilo njegov sadržaj, odnosno popis svih onih koji se vode kao branitelji.
"Kada smo završili izradu ovog Registra kontaktirali smo Agenciju za zaštitu podata BiH. Iz ove agencije nam je priopćeno da podatke iz registra možemo objaviti tek nakon što izmijenimo odgovarajuće zakone. Zbog toga trenutno radimo na pripremi izmjena Zakona o osnovnim pravima boraca koje će nam omogućiti javno objavljivanje podataka, kako Registra boraca, tako i Registra korisnika boračko invalidske zaštite", napomenuo je Bukvarević.

Kazao je kako formiranje registara neće utjecati na reviziju.
"Mi smo s 2016. pregledali oko 125.000 predmeta. Ostalo je da se još pregleda 19.000 predmeta svih kategorija. Po našem planu i programu planiramo da do polovine 2017. završimo prvu fazu pregleda papirologije, da se do kraja 2017. ili najdalje do polovine 2018. završi i faza pregleda ratnih vojnih invalida na Institutu za medicinsko vještačenje i time bi stavili točku na reviziju po tom zakonu", naglasio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, nakon što budu prikupljeni svi podaci o korisnicima boračko invalidske zaštite, te utvrde višestruki korisnici naknada, otvorit će se prostor da pravo na neku od naknada ostvare i osobe koje do sada nikada nisu koristile bilo kakvu pomoć namijenjenu boračkoj populaciji.

Faktor

Glas naroda

Gospodin Čović i njegovi savjetnici bi ovo trebali ponavljati kao papagaji tijekom agresije na BiH bilo je angažirano 390.000 Armije i 180.000 HVO boraca i tako da se uči u školi

Po službenim podacima nakon okončanja rata, kroz HVO i MUP HR HB je cijeli rat prošlo nepunih 100.000 pripadnika a kroz A BiH i MUP oko 250.000. Kako su godine prolazile kroz "uskakanje u evidencije" raznih manipulatora brojke su se skoro uduplale.

Eno i Zukan Helez kaže da je u njegovom mandatu Registar brojao 480.000 a i to je prenapuhano SDA i HDZ uvode u pravo buduće glasače pa to je svima jasno

Ja sam bio među tim prvim i dobio sam od šake do lakta ali neće ovako završiti

Treba bit svakome jasno vama hrvatima i nama muslimanima dasu tu uvršteni daiđe amiže bake djedovi zetovi ljubavnice svastike i da ne nabrajan a vama odakle nemore vas zapast ništa.

Sarajevo zna da je HVO branio BiH samo što je UDBA kasnije svoje odradila

sta si triba dobit k..... od ovce .Svi vi koji ste otisli dva puta na drenovac pokrali sto ste naslii vratili se 3 dan kuci . Mislite da ste neki ratnici.

ko nije bija sa svojin narodom je nula

Ante u pravu si sto posto.Nisam bio na terenu kao neki ali je sigurno više granata palo oko mene nego oko nekih sa sto terena koji su čurili u bunkeru i nisu izvirivali glave dok sam ja i kolege trčali pod granatama i krpili pokidane veze od induktorskih telefona.I po noći i po danu i po suncu i po kiši i upadali u minska polja.Nisam heroj ali bi opet isto a prozivali su nas veziste da čuvamo [ * neprimjereno * ]cu.Čuvali smo [ * neprimjereno * ]cu ali ovim u bunkerima jer kad bi bili bez veze plakali bi ko mala dica od straha.Zato sam radio tako i opet bih.

Ante čestitam na komentaru.

Kad će te objaviti registar političara i njihovih primanja po raznoraznim pozicijama i odborima.

Ovo je nepravda zapovjednici imaju mirovine a obični vojnici ništa to su budale

Sad 15 godina zapovjednicima ništa a običnim vojnicima duplo

Zamolio bi dobronamjerne ljude koji komenarisu da mi pojasne. Nije mi jasno da li se ovde radi o mirovinama ili naknadama za ucesce u ratu ili se ovde radi samo o onima koji su ranjeni i ostali invalidi? Sta je problem? Da li imaju prava svi oni koji su ratovali da dobiju neku naknadu. Ja sam bio treca bojna od pocetka do kraja. Ni jedan teren nisam masio, zanima me imam li pravo na mirovinu jer nisam lazni branitelj vec istinski. Ovo pitam da saznam pravu istinu.Nikad nisam razumio o cemu se ovde radi? Molim nekog dobronamjernog da mi pojasni.Hvala!

...imasli para

Vidiš prijatelju nemaju svi ista prava. Ti si odradio sve terene ali si bio treća bojna. Treća bojna nema status kao prve dvije i kao pripadnik treće bojne morao si dobro platit da bi dobio neka primanja. Ti si mobiliziran kad je bila opća mobilizacija u srpnju 1992. i nemaš status dragovoljca. To ti je možda nekako mogao Lepica "provuć" ako si baš bio sve terene.

Pa ljudi niste vi valjda ratovali za novce,nego za Državu.A sad bi svi neke novce.Bože sačuvaj.

eto svi smo ratovali da postoji rs 50 km do zagreba i da smo skupa s muslimanima da nas majoriziraju a di smo svoji na svome u ovih par županija svi smo jamili puške da nas adzovci opljackaju i potraju u njemačku

Ako su partizani uz dva svjedoka dobivali penziju onda svaki branitelj koji je odradio makar jedan teren na prvoj crti treba dobiti mirovinu!

To ni Amerika nema. Smješno i za komentirati.

Jeli MILAN RAŠIĆ u registru sve po DVANES Kuna žestok borac vele RVI

Najnovija iz Sarajeva
Dragan Čović je stao uz Milorada Dodika kada je u pitanju Ustavni sud BiH, išao je i na proslave 9. januara u Banju Luku, mada je se time slavi dan kada je pokrenut nasilni egzodus Hrvata iz tog dijela BiH, i ja se takvim postupcima mogu čuditi, ali neću ih javno kritikovati, niti prozivati. Mislim da ni kolega Čović ne bi trebao javno prozivati moju spremnost da podržim traganje za istinom i pravdom, naročito uzimajući u obzir da se ogromna većina Hrvata, a također i Katolička crkva u BiH, solidarišu i prepoznaju u zahtjevu za reviziju.

Bukvarević o registru branitelja: U Federaciji BiH ratovalo 570.000 osoba
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari