Oporezuju se topli obrok, prijevoz i regres

ljubuski.info

Pomoćnik federalne ministrice financija Hajrudin Hadžimehanović potvrdio je Feni da će predstavnici Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBIH sutra na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje FBiH razmatrati predložene zakone o porezu na dohodak i doprinosima.
"Novim zakonskim rješenjima predviđa se proširenje porezne osnovice oporezivanjem toplog obroka, prijevoza i regresa, a sve u funkciji smanjivanja stopa doprinosa koje opterećuje poslodavce", kazao je Hadžimehanović.

Topli obrok oporezovan je u zemljama u bližem i daljem okruženju, te Vlada smatra da mora biti oporezovan i u BiH. Također, mijenjat će se stopa poreza, koja je trenutno jedinstvena za sva primanja iznad 300 KM.

Svi poslodavci u jednakom položaju

Intencija dvaju reformskih poreznih zakona je da se harmonizira sustav obračuna poreza i doprinosa, svi poslodavci dovedu u jednak položaj, te da se osigura održivost izvanproračunskih fondova.

O tome će konačan stav zauzeti Udruženja poslodavaca FBiH na sjednici Upravnog odbora, koja je zakazana za sutra.

To udruženje ranije je ukazivalo da se treba zaštiti glavni dio realnog sektora gdje su ujedno radnici s nižim plaćama.

Tko gubi, a tko dobiva?

U sadašnjoj strukturi kod primanja od oko 500 do 600 KM otprilike 50 posto je sudjelovanje koje se nije dosad oporezovalo, a to su neoporeziva primanja kroz topli obrok, naknadu za prijevoz, regres.
"Kada se sve to oporezuje i kada se odbiju doprinosi radnik će manje dobiti. Od predlagača zakona očekujemo da vidimo "tko gubi, a tko dobiva?" donošenjem navedenih zakonskih rješenja", kazao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Predloženi zakon o doprinosima predviđa smanjenje stopa doprinosa, ujednačavanje obuhvata osnovice na nivou BiH (sa RS), obuhvat svih obaveznih osiguranja za razliku od postojećeg Zakona.

Proširenje porezne osnovice kroz oporezivanje naknada iz radnog odnosa koje nemaju karakter plaće i uvođenje progresivnih stopa kod oporezivanja dohotka propisuje se novim zakonom o porezu na dohodak s ciljem ravnopravnije raspodjele poreznog tereta.

Donošenjem pravilnika o primjeni tog zakona planirano je da se detaljnije urede: oporezivi i neoporezivi prihodi, način utvrđivanja oporezivog dohotka, principi utvrđivanja dohotka, obaveze i prava poreznih obveznika i poreznog agenta, kao i postupak utvrđivanja poreza na dohodak

Analizu zakona i procjenu njihovog utjecaja na gospodarstvo BiH, radnike i poslodavce uradila je Gospodarska komora Federacije BiH, te je dostavila predlagaču zakona i Vladi Federacije BiH.

FENA

Glas naroda

kradeze će oporezovat i zrak koji dišemo a naravno i druge nacionalne stranke jer najbolje krade narodna buržoauija svaka svoj narod bruno bušić kono ga ubi ili srbi ili rvati nesjećam se narod zna

Ni slucajno da ide na teret gazda.imamo toliko velike place da mi radnici to necemo ni osjetiti.

katastrofa.tko će te parazite najest!

Ljudi , ja mislim da je vrijeme ...

bože sačuvaj

Ukinuti porez, porezne djelatnike u Njemačku neka idu, dosta harača više .Samo inspektori se bogate uzimajući harač od gospodarstvenika.ukinuti sve kantone i županije, i stranke. Samo jednog za predsjednika i kvit.

Oporezuju se topli obrok, prijevoz i regres
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari