Otpisali 7.765.320 KM, kojima se ne zna trag, ili...

ljubuski.info

Vlada ZHŽ na čelu sa Zdenkom Ćosićem, Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ i Služba za zapošljavanje ZHŽ pred kraj 2016. godine napravili su pravo "remek djelo" otpisom dugoročnih i kratkoročnih pozajmica prema ovim zavodima u iznosu od gotovo 8 milijuna KM.

Radi se o nezakonitim radnjama u režiji direktora zavoda Vilsona Crnjca i predsjednika Upravnog vijeća Zdravka Bešlića, a prilikom donošenja zakona Zdenko Ćosić je kazao kako su time povučeni potezi za spas županije, a nije kazao tko je krivac za propast, niti je obrazložio gdje su nestali novci iz županijskog proračuna.

Kroz nastupe na televizijama i dnevnim glasilima ministar financija Toni Kraljević se hvalio kako su napravljene milijunske uštede i da je smanjen dug prema Poreznoj upravi F BiH. Provjerom ovih informacija iz Porezne uprave F BiH kazano je kako dug nije smanjen, a navedeni zakon nisu željeli komentirati. Neslužbeno je priopćeno da otpis duga na navedeni način nije moguć i da se radi o nezakonitim radnjama, koje se trebaju provjeriti i utvrditi njihova pravna utemeljenost.

Aktualna vlast je tako i putem dnevnih tiskovina "reklamirala smanjenje duga županije". Čak su snažno polemizirali putem medija, sve su prikazali kao veliki uspjeh i pored toga što je istina potpuno suprotna.

Naime od 2010. godine dug ZHŽ je eskalirao zbog neplaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a upravo je i u tom mandatu premijer bio Zdenko Ćosić, a ministar financija Radoslav Luburić.

Treba se prisjetiti i istraga oko Stipe Dodiga 2010. godine i podnošenja protiv njega kaznene prijave od strane osoba na vlasti iz HDZ BiH, optužnice i presude kojom je utvrđena njegova nevinost i zakonit rad, za davanja kratkoročne pozajmice Vladi ZHŽ u visini cca 440 tisuća KM, koja je vraćena. Tužiteljstvo je brzo izvršilo istragu, optužilo, sakrivala se dokumentacija, kako bi isti bio osuđen, pa doživjelo potpuni pravni fijasko. To treba usporediti sa sadašnjim otpisom dugovanja u iznosu od 7.765.320 KM, kojeg su uplatili građani ZHŽ iz svojih bruto plaća. 

Od 2010. godine dug županije je eksplodirao do 105 milijuna KM, a da pozitivnih posljedica nema osim kraha, te uništenja zavoda, javnih ustanova i poduzeća.

Glas naroda

Ma šta je vašoj bogatoj čupaniji za 7 milijuna i nešto sitnoga, bistri ministar će nabacit ulja na dugu kosu i eto ga, riješen problem dugo-vanja. Na kraju krajeva, čupanije svakako nemaju perspektivu, samo promjenu ime osnuju drugu i evega, riješen problem dugo-vonja. Svi mogu naučiti na krimi primjeru nevenu kad je ugasio JKP i osnovao Parkove. Primjer za upravu, društvo i sudstvo, kako se može kad se hoće i zna. Posebno ovo zna. Zna ko zna, zna se.

Krajnje je vrime da se to poapsi i raspusti ta čupanija.

Ranjenik krade i od bolesnih? Ne mere bit jerbo je on medicinski radnik.

Drugovi nije ovo SFRJ da otpisujete ono što nije vaše. Fond zdravstvenog osiguranja se puni iz uplata radnika u poduzećima koja uplaćuju doprinose na plaću. Kako vi koji primate plaću iz proračuna ne plaćate doprinose već isplaćujete samo neto plaće što je suprotno zakonu, ovime kradete ljude u realnom sektoru na način da umjesto proširenja usluga za zdravstvenu zaštitu te novce uzimate sebi. Gospodo jeste li svjesni što činite? Uzimate novac od ljudi koji su uplatili za potrebe svoje zdravstvene zaštite.

Blago onima koji pameti nemaju. Pa za neplaćanje doprinosa na plaću su propisane kazne, ali izgleda vrijede samo za one koji rade dok ovi uhljebi mogu se liječiti na račun ovih što rade i uplaćuju doprinose. Nije im to dosta pa su odlučili uzeti i ono što su ovi uplatili, da se ima za reprezentaciju, vozanje službenih auta i ljubavnica i šta sve ne. Imate li imalo stida i srama. Kako možete hodati ulicom. Sram vas i stid bilo.

Šta činite ovom neukom narodu, pa oni su vas izabrali da im pomognete da iziđu iz ovog siromaštva. Nisu vam dali mandat da im kradete. Toliko ste bez obraza da ih u njihovo ime kradete. Bi li u vašoj kući donijeli odluku da umjesto za liječenje vašeg djeteta, novce iz vašeg fonda za liječenje potrošite na ručkove, auta frizure i.t.d.

Kad sirotinja ukrade kokoš ili prosverca par kila duvanaa,sva se pandurija i javnost propne na zadnje noge,a kad vrle rvatine i domoljubi zamrace 7 miliona ,niko ni a,to je valjda normalno,kakav narod takva vlast

Još se ni deset posto ne zna za njihov hriminal

Županija se liječi na teret zdravstvenog fonda- Ovi što su donijeli takvu odluku pod hitno trebaju liječnika. Nije im lako uhvatila neimaština, a obolilo se. Ovaj iz Sjeverne Koreje je mila majka. Ubiti pod hitno bolesnu sirotinju da bi oni ozdravili. Bože moj zašto si nas ostavio-molim te za naše vlastodršce, udjeli im zdravlje, oslobodi ih od grijeha pohlepe a nama zdravlja tako da u fondu ostane što više njima. AMEN

nije čudo za bešlića on je dotra pilanu iz šipova i da je puncu ion propa ništa čudo

Ništa se nije promijenilo niti hoce.cini mi se da smo još po ovakvom ponašanju ovih glavešina u onoj bivšoj državi a ne u ovoj vukojebini od BIH

Otpisali 7.765.320 KM, kojima se ne zna trag, ili...
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari