Priprema izgradnje Franjevačkog kulturno-pastoralnog centra sv. Ante

ljubuski.info

Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom jedna je u velikom nizu katoličkih vjerskih građevina koje govore i svjedoče o povijesti Katoličke crkve u BiH.

Prvi tragovi sežu na početak 15. stoljeća kada za vrijeme Kotromanića franjevci dolaze u ljubuški kraj i tu osnivaju svoj samostan, a potom uz samostan i crkvu sv. Katarine. No, na internetskoj stranici Hercegovačke franjevačke provincije stoji i mišljenje uglednog hrvatskog povjesničara fra Dominika Mandića da su samostani u Ljubuškom i Mostaru osnovani u doba Stjepana Vukčića Kosače (1435. - 1466.). Bilo kako bilo, Turci su 1563. godine srušili samostan i crkvu, a franjevci su morali izbjeći u samostan u Zaostrogu. Iz Zaostroga i Živogošća punih 130 godina duhovno su skrbili o svojim vjernicima u ljubuškom kraju i na drugim područjima Hercegovine.

Današnji samostan na Humcu počeo se graditi 4. travnja 1867. godine kada je apostolski vikar fra Anđeo Kraljević blagoslovio njegov kamen temeljac. Dakle, ove godine navršava se 150 godina od njegove gradnje, postojanja i djelovanja. Važna godišnjica obilježit će se na poseban način, humački franjevci pripremaju prigodne skupove koji imaju vjerski i znanstveni karakter.
"Veliku obljetnicu proslavit ćemo tijekom cijele godine, a posebice će značajna biti tri događaja. Jedan od njih je znanstveni simpozij u povodu 150. godišnjice samostana, kao duhovne i kulturne ustanove ovoga kraja, koji pripremamo u listopadu. Drugi događaj predviđen je nakon blagdana sv. Ante, u nedjelju 18. lipnja, kada će nas počastiti svojim dolaskom naš vrhovni poglavar franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry. Posjetit će Hrvatsku i BiH, doći će na Humac slaviti sv. misu zajedno sa svim framašima i franjevačkim svjetovnim redom u BiH. I treći događaj bit će susret svih redovnika i redovnica u BiH - 9. rujna", kaže humački gvardijan fra Dario Dodig.

Gvardijan Dodig je najavio i da se priprema izgradnja Franjevačkog kulturno-pastoralnog centra sv. Ante.
"U tom centru bismo objedinili sve naše kulturne ustanove kako bi turisti i međugorski hodočasnici mogli imati priliku posjetiti naš samostan", kaže gvardijan fra Dario.

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Neki kažu da će biti i kafe bar

Pa di će se okrepit silni turisti koji će posjetiti muzej

Pa jeste li vi koji komentirate i kada otišli dalje od Tikiruše ili Vitine...ne znam ova sredina je zatucana i dobro nam je kako će biti. Užas .

jesi li ti ikad unišao u samostan da vidiš kako se živi, i koliko imaju radnika na plaći na crno

Da plaći, dnevnici, u slucaju nevremena radnik kući, a što za te dane jede on i njegova obitelj nije fratarska briga

i pročitaj statut franjevačkog reda pa se javi tko je negativan, za ove naše izgleda statut ne vrijedi

Dario ce radit za kasom kazu.

franjevci bi se trebali malo zapitati jesu li pomogli u svojoj župi dovoljno ima gladnih i žednih i bosih a oni kupuju aute i zidaju zidine, i šalju po kućama pisma tko koliko mora dati u crkvu, postali su i oni poštanski ured brzo se nećeš moći ispovjediti bez ulaznice, licemijeri obični

Franjevci pomažu komunjaru čovića a i on će pomoć njima, crkva se transformirala u prokomunističku. Crkva je toliko bogata da bi ona trebala pomagat narodu a ne istjeravat zadnji novac iz džepa stalnim čančanjem. U crkvi budeš jedan sat tjedno a u svojoj kući ostalo vrijeme, zato najprije gledajte udobnost svoje kuće, pomažite svojoj djeci, prijateljima, susjedima i siromasima oko sebe. Crkve će ostat prazne sa ovakvom politikom, zašto gradite kad mlade obitelji odlaze bez povratka?

Zaboravili što vežu tri čvora

Ideja za pohvaliti samo ovaj portal unosi razdor i zlo..

portal je prenio vijest, a komentatori unose "razdor"..............

ako vam istina i pravda neodgovara
nečitajte ljubuski info ima drugi portala
mislim mozda bolje radi vašeg zdravlja
jel tak il ne tak

I kada se piše skupa-ikada pametnjakovicu!,,,,

Npr. Gdje se može upisati i kada, sjedi jedan, zavisi kako izgovaraš odnosno ima totalno drugu funkciju kada se veže za vrijeme a na što sam i mislio..

kad ovi pismoznanci ostanu bez teksta
tada im pravopis smeta
jel tak il ne tak

Po meni je crkva suodgovorna za ovo katastrofalno demografsko stanje a praktični sam vjernik i roditelj 4 djece

E moj pajdo, ni ja ne "begenišem" sva pratarska posla, ali optužit ih da su krivi za demografsko stanje je najsmiješnije što sam čuo. Pa šta bi trebali fratri po tebi radit, u postupku popravke te loše slike? U kojoj fazi bi dali svoj doprinos?

Hoce li biti i kladionica uz kafe bar kod samostana,da se možemo kladiti prije mise,a poslije da vidimo jesmo li prošli ili pali?

Naravno, kladionice su naš vitalni nacionalni interes!

oče li radove vidit oni komunist cvrce gvardijani se minjaju on ostaje

I ti bi dobio posao da si izgubljena ovčica

Dakoće, sve on vodi a ne znoji se nimale

jeli nosioc radova
međugorska crkvena banka
ili će mise poskupit na trideset markica
uvik nesto gradite samo da muzete pare
moje fratrine dok vi ziđete crkvice
odose ovčice ne ne niste vi pastiri
vi ste građevinari a vaši pasići
naopako su svezani jel tak il ne tak

Ti što si im dao idi tamo i nek' ti vrate tvoje.

jestelu znali imaju dvi vrste franjevaca
franjevački red i franjevački nered
red svetog franje obreća
nered hercegovački franjevaca odvraća
jedni služe bogu drugi služe novcu
jel tak il ne tak fratrine

Da nije žalosno i jadno bilo bi smješno ?
Danas oni koji su učeni idolopoklonstvu i to živjeli i vjerovali u
Parolu"tito to smo mi" očevi im bili zaluđeni do te mjere da su išli pješke to titi na grob ,kitili se crvenim knjižicama danas "upravljaju, grade, nameću svoja rješenja kao relevantna, koje licemjerje ?

Nije se crkva transformirala u komuniste kao sto ovaj reče, nego su se komunisti transformirali u HDZ-ovce, i SDA-ovce i ostale nacinaliste i karijeriste koji uz dužno poštovanje preko naroda pune crkvene i džamijske ionako prepune kase koje će bojim se puknuti jer su dupke pune. A sto onda dobiju ovi političari i karijeristi zauzvrat od ovih teoloških persona. Pa dobiju glasove na izborima i poruke iz džamija i iz crkava i to direktne i nedvosmislene. Znaci po načelu ja tebi a ti meni. Matematika je to. Kakva vjera kakvi bakrači.

Narode ne izlaziti na izbor pa ćemo vidid da će se sve lagano rješit i u politici i u crkvi jer su istomišljenici.

Priprema izgradnje Franjevačkog kulturno-pastoralnog centra sv. Ante
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari