Biskup Perić nije protiv Trećeg entiteta

ljubuski.info

Biskupski ordinarijat u Mostaru oglasio se jučer povodom izjava generalnog tajnika BK BiH monsinjora Ive Tomaševića koji je za Globus kazao da su biskupi protiv nacionalnih podjela, a za teritorijalnu podjelu, odnosno protiv „trećeg entiteta“ , a za četiri regije, u kojoj nijedan narod ne bi imao više od 40 posto, a nijedan manje od 30 posto udjela u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.Generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić jučer se na službenim stranicama biskupije oglasio o Tomaševićevu istupu.„Je li generalni tajnik imao ovlast, i je li se prije ovoga intervjua konzultirao sa svim biskupima, pa i s onom dvojicom, koji 2005. nisu bili biskupi – on to najbolje zna“, napisao je Majić dodavši da se na Tomaševićev istup ne bi osvrtali, da se radi o njegovu osobnu promišljanju, a ne istupu ispred BK BiH, odnosno svih biskupa.

Pravo glasa, pravo na svoj medij i obrazovanje

Dalje navodi da se Biskupski ordinarijat u Mostaru, na čelu s biskupom Ratkom Perićem, uvijek zalagao i zalaže se za pravedno rješenje „hrvatskoga pitanja“ i uređenje ove zemlje na jednakopravnosti svih koji u njoj žive, pa tako i konstitutivnih naroda. Pisao je o tome i javne Promemorije i predsjedniku RH i hrvatskom članu Predsjedništva BiH, podsjeća Majić te navodi da pravednu BiH biskup Perić vidi kao državu u kojoj će hrvatski građani birati svoje predstavnike na svim razinama, a ne da ih drugi biraju i nameću. Gdje će legalno i legitimno izabrani predstavnici moći donositi i provoditi zakone, a ne da ih strani dužnosnici po nečijem diktatu donose i nameću, gdje će Hrvati moći organizirati školstvo i obrazovni sustav po hrvatskom planu i programu, a ne da se to naziva segregacijom.

Nadalje, biskup Perić BiH vidi kao zemlju gdje će medijski prostor biti otvoren i za hrvatski jezik, kulturu, tradiciju, misao, kršćanski i katolički nauk i svjetonazor a da se ne poteže institut ‘zaštite vitalnoga interesa’ pripadnika drugoga naroda, gdje će se moći uspostaviti porezni i fiskalni sustav u kojem će i hrvatski građani imati koristi od novca hrvatskih poreznih obveznika.

Također, BiH vidi kao zemlju gdje će se moći organizirati održiv sustav višega i nižega obrazovanja, zdravstva, kulture i drugih slojeva javnoga života, a ne da takve institucije životare i krpare svoj proračun od danas do sutra, bez riješena statusa i financiranja, i gdje će gospodarski subjekti moći poslovati slobodno i po zakonima, a ne da strahuju od oduzimanja privatne imovine. Slobodna i pravedna BiH po biskupu Periću je zemlja gdje će birači moći izraziti svoju građansku i političku volju i znati da će se ona poštovati, a ne da nam strani veleposlanici na odlasku poručuju da se mi hrvatski građani moramo ‘asimilirati ili emigrirati’, gdje će svi živjeti u slobodi, sigurnosti i dostojanstvu, uživajući plodove svoga rada i znanja.

Biskupi nisu političari

Ističe da se odgovor na pitanje u kojem će se političkom okviru ostvariti gore navedeno viđenje pravedne BiH ostavlja političarima.„Hoće li to biti s pomoću trećega ili još pokojega entiteta, regionalizacijom ili federalizacijom, ostavlja mudrosti narodnih zastupnika koji su opskrbljeni izbornim legitimitetom, zatim nositeljima izvršne vlasti na svim razinama kao i Hrvatskom narodnom saboru, kojega su zakonitu uspostavu pozdravili biskupi u BiH i prije 2005. godine i s pravom od njega očekuju da bude središnje mjesto hrvatske politike i političke borbe ostvarenja proklamiranih načela“, ustvrdili su iz Biskupskog ordinarijata Mostar.

Iz mostarskog Ordinarijata podsjećaju da biskupi nisu političari, i to ne pretendiraju biti, pa im se ne može ni zamjeriti politička ne/realnost predložena plana ustroja BiH jer su vođeni načelom pravednosti i željom da se svatko na svome ognjištu osjeća kao svoj na svome.

„Oni se zalažu za istinu i pravdu, dostojanstvo i slobodu pojedinca, zajednice i naroda. No, svjesni su da je to ideal koji je u realnom svijetu gotovo nedostižan. Ipak, ta ovozemaljska nedostižnost ne priječi ih da uvijek i svugdje, pa i u političkom kontekstu, nastoje promicati evanđeoske ideale. Je li ovaj, prije 12 godina, izneseni plan maksimum koji je u danim okolnostima i vremenu dostižan, čini nam se da su na ovo pitanje sami biskupi dali odgovor“, navodi generalni vikar Majić.Biskupi u bitnom jedinstveni

Ističe da ni sami biskupi kroz svih ovih 12 godina nisu ustrajavali na svom prijedlogu te ih iznenađuje ovakav istup generalnoga tajnika. „Umjesto toga, svaki je od biskupa, najbolje razumijevajući svoje jurisdikcijsko područje, nastojao predstavljati problematiku na vlastitom teritoriju i zauzimati se za pravedno rješenje. I nije zabilježen kritički, ili osporavajući, osvrt zbog različitosti stajališta i izričaja. Načelo, koje za ovo pisanje nije važno potječe li u ovakvu obliku od sv. Augustina ili njemačkoga luteranskog teologa Petera Meiderina: „u bitnom jedinstvo, u nebitnom sloboda, u svemu ljubav“, više je nego vidljivo u biskupskom zboru Crkve u BiH. Ovim ne želimo reći da je politička sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda u BiH nebitna. No, poslanje Crkve nadilazi prostor i vrijeme, kamo li ne politiku, da bi po politici među biskupima vladala nesloga ili, ne daj Bože, umanjila se evanđeoska ljubav“, naveo je Majić.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari