Za branitelje se planira izdvojiti 569 milijuna KM

ljubuski.info

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, sa suradnicima, danas je na zahtjev predstavnika Vijeća branitelja FBiH održao sastanak s predstavnicima saveza, organizacija i udruga braniteljskih kategorija FBiH, međuresornom radnom skupinom Parlamenta FBiH, na kojem je razgovarano o aktualnim pitanjima braniteljskih kategorija koje predstavljaju.

U uvodnom izlaganju Bukvarević je upoznao nazočne o zakonskim nadležnostima resornog ministarstva, te iznio podatke da je tijekom 2016. kroz prortačunske transfere tog ministarstva za braniteljske kategorije izdvojeno 322 milijuna KM, a kroz proračunske stavke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike 237 milijuna KM, što je ukupno 559 milijuna KM i predstavlja najveće izdvajanje za braniteljske kategorije, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i zemljama u okruženju.

Navedeno je da je planirano da u 2017. za braniteljske kategorije putem dva navedena ministarstva bude izdvojeno 569 milijuna KM.

Ukoliko se uzmu u obzir i planirana izdvajanja za supruge poginulih branitelja i određene grupe vojnih umirovljenika, onda je izdvajanje za braniteljske kategorije u 2017. povećano za 17 milijuna u odnosu na 2016.

Navedena sredstva se i ove godine nastavljaju plasirati prema: 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih branitelja, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i oko 34.000 korisnika prijevremenih povoljnijih mirovina.

Nakon četiri sata rasprava i predlaganja rješenja za poboljšanje položaja braniteljskih kategorija, u kojima je sudjelovala većina nazočnih, sastanak je ocijenjen kao izuzetno koristan i konstruktivan, a usuglašeni su i zajednički zaključci.

Dana je puna podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu i putu ulaska u NATO savez, a predstavnici braniteljskih udruga i saveza iz Federacije BiH i Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata izrazili su opredjeljenje za rješavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.

Također, predstavnici braniteljskih udruga i saveza iz Federacije BiH zahtijevaju od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i Vlade FBiH da se dostignuti obim pojedinačnih prava i sredstava u proračunu FBiH na poziciji tog ministarstva ne umanjuje i da se iz godišnjih ostvarenih ušteda putem posebnog Fonda rješavaju statusna pitanja braniteljskih kategorija, te zahtijevaju potpisivanje sporazuma između Vlade FBiH i braniteljskih udruga o realizaciji tog zahtjeva, s rokom trajanja od pet do deset godina.

Savezi i udruge branitelja iz FBiH podržavaju prijedlog resornog ministarstva koji u ide u pravcu stvaranja zakonskog okvira za objavu Registra branitelja i Registra korisnika BIZ-a, kao i zakonsko definiranje braniteljskih udruga od posebnog društvenog interesa za FBiH.

Osim toga, savezi i udruge branitelja iz FBiH traže da nedavno donesena Odluka Parlamenta FBiH o povećanju naknade zastupnicima za odvojeni život bude stavljena izvan snage.

Nadalje, savezi i udruge branitelja iz FBiH traže od nadležnih općinskih, županjskih i federalnih organa uprave izvršiti kontrole transparentnosti, namjene i načina trošenja proračunskih sredstava koja se dodjeljuju općinskim, županijskim i federalnim udrugama braniteljskih kategorija.

Ministar Bukvarević je naglasio potrebu da zajednički dijalog braniteljskih udruga i institucija vlasti bude nastavljen u okviru zakona, kroz institucije sustava i bez davanja obećanja braniteljskim kategorijama koja ne mogu biti ispunjena.

Pozvao je predstavnike braniteljskih udruga, posebno onih koja predstavljaju demobilizirane branitelje, da se ujedine i poboljšaju suradnju i kontakte u zajedničkom predlaganju i traženju rješenja za poboljšanje položaja demobiliziranih branitelja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

FENA

Glas naroda

Salkina mantra ! Česta izjava !
"bez davanja obećanja braniteljskim kategorijama koja ne mogu biti ispunjena".

Dobro zapamtite ovu Salkinu izjavu koja je njegova "mantra" ponavlja je non stop otkad tražimo Rezoluciju !
Da se usvoji Rezolucija potrebno je :
1. Zakon i pravilnik o Borbenom i Neborbenom sektoru i prava za svaki sektor !
2. Korigirati primanja i to :
a) po zapovjednoj dužnosti
b) odličja
Pitanja ;
1.Zasto su primanja pojedinih zapovjednika od 500 - 3000 KM mjesecno ?
2.Zašto Branitelj koji je prosao cijeli rat nema nikakva primanja niti sta drugo od drzave nije dobio ni radno mjesto ni njefova djeca ?
3.Zašto čovjek iz pozadine peima mjesecno nekoliko vrsta primanja (1500KM) a Branitelj iz rova nista ? Itd. Itd . Nepravde .

Ovu nepravdu omogucili su sadašnji i dosadašnji zakoni o Braniteljima !
Zakon treba mijenjati jer je nepravedan !
Zato je potrebno donijeri zakon o Borbenom sektoru i pripadajucim pravima !

Za Dom !

Za branitelje se planira izdvojiti 569 milijuna KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari