Talijani sve manje dolaze u Međugorje

ljubuski.info

Zvuči nemoguće, ali je istinito: trideset i šest godina nakon što je malo hercegovačko Međugorje upisano na kartu svjetskih hodočasničkih odredišta, koje je prosječno posjećivalo oko milijun katoličkih vjernika (i ostalih) godišnje, zabilježen je osjetan pad dolazaka, i to prije svega talijanskih hodočasnika.

Talijani su, naime, bili među prvima koji su krenuli na mjesto navodnih Gospinih ukazanja i godinama najbrojniji hodočasnici. Sada se njihov broj i više nego prepolovio, a Gianni Mauro, vlasnik agencije "Mauro", u talijanskim je medijima objavio zatvaranje svog biznisa koji je bio oslonjen na talijanske hodočasnike.

Mauro navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200 tisuća hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. godine taj broj smanjio na tek pedesetak osoba po trajektu! K tome, više ne vozi ni brodska linija kompanije Blue Line, ostali su Jadrolinija i SNAV, a vlasnik agencije za ovakav pad broja putnika pronalazi dva razloga: ekonomsku krizu u Italiji, ali i kritike koje je međugorskom fenomenu uputio papa Franje, u nekoliko navrata izjavivši da "Bogordica nije poštarica koja bi svakodnevno ostavljala poruke".

Broj 'običnih' turista raste

U Milanu djeluje agencija "Solo Croazia" koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, a vlasnica Rea Karninčić potvrdila nam je da broj hodočasnika rapidno pada u zadnje dvije godine.
"Možda ćete najbolje shvatiti koliko je Talijana išlo prema Međugorju kad vam kažem podatak da bi se jadna hodočasnička grupa nekad rasporedila u osam punih autobusa s 55 mjesta, a sada ako se popuni i četrdesetak mjesta u jednom autobusu, možemo biti zadovoljni. Neusporedivo s nekadašnjim godinama. Moram napomenuti da su trajektima za Split putovali hodočasnici s juga Italije, a autobusima su dolazili oni sa sjevera, ali očit je pad jednih i drugih", objašnjava Karninčić, potvrđujući da su, osim krize (ovdje valja napomenuti da broj "običnih" talijanskih turista u Dalmaciji raste), i Papine kritike dovele do smanjenja organiziranih hodočašća.
"Papa Ivan Pavao II. činio se sklon Međugorju, papa Benedikt nije se izjašnjavao, ali papa Franjo je izrazito kritičan, što djeluje na vjernike. I premda povrememeno uputi izjave koje bi se mogle odnositi na Međugorje, ipak bi bilo dobro da donese svoj službeni sud jer prošle su skoro dvije godine otkad je dobio izvješće međunarodne komisije teologa o Međugorju. Tako bi i organizatori i vjernici mogli lakše prosuditi što im je raditi", navodi Rea Karninčić.

Službenih podataka nema

Za razliku od talijanskih hodočasnika u Međugorju raste broj dolazaka iz Poljske. Nažalost, službenih podataka o broju hodočasnika koji dolaze u Međugorje nema, nevjerojatno je da se procjene objavljuju prema broju podijeljenih pričesti - što bi značilo da se jedan hodočasnik može u pet dana pričestiti pet puta pa se broji kao petero, a budući da ima puno onih koji se i ne pričeste - brojka od milijun godišnje mogla bi biti tu negdje...

Procjene broja postelja kreću se oko 20 tisuća, veliki broj vrlo kvalitetnih pansiona i hotela uočljiv je na prvu, no nikako doći do podataka na papiru. A i kako kad se smatra da je 70 posto bespravno sagrađenih objekata!

Slobodna Dalmacija

Glas naroda

Čuda se događaju!Evo,veliko je čudo da još nema komentara od izbjeglice da blati Međugorje,crkvu,fratre...Izbjeglice,ovo su ti najdraže teme,JEL TAK ILI NIJE TAK?

zar opčina čitluk ne naplaćuje vinjete za autobuse. vinjete puta prosjek sjedišta u autobusu i eto ti okvir za broj što je došao s strane, kamperi plaćaju isto mjesta u kampovima, i ostane ti jedan dio s privatnim automobilima može se izračunati tko hoće i može doći do podataka

ako istina pobjeđuje
jel to onda bilo blaćenje
duznost svakog vjernika je da opomene
ljude koji se udaljuju od svete crkve
bez obzir nose li civilke ili abete
svi smo mi grešnici moramo to priznati
ali sve nas tata na poseban način ljubi
bolje vam je umrit od gladi
nego živit od kruva bolesni
jel tak il ne tak

Ne bi ni ja dolazio da me ovako pljačkaju i varaju,počevši od BH granice. Za nekoliko policijskih patrola je potrebno minimalno 200 eura,vinjete,prevare na računima,suvenirima,čak ih i neki svećenici potkradaju.Međugorje danas liči više na pijacu u vrapčićima nego na svetište

Problem Medjugorja je u ljudima i nemoze se vezati za misljenje Svete stolice. Medjugorjem se pogresno gospodari i to se zlo zlim vraca. Bespravna gradnja, utaja poreza, pohlepa i svetogdje na svakom koraku dovoljno govore. Dostojanstvo je vrlina koja na zalost nije svojstvemna svima. Jos uvijek nije kasno povratiti dostojanstvo i vjeru ali to podrazumjeva odricanje i pokoru.

Onda dragi medugorcani nema vise mile-lire

Talijani sve manje dolaze u Međugorje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari