Europski parlament usvojio Rezoluciju o BiH: Načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja

ljubuski.info

Europski parlament usvojio je sinoć Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema Europskoj uniji.

Rezoluciju, koju je pripremio izvjestitelj EP-a za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda, podržalo je 496 zastupnika, 132 bila su protiv, a njih 67 bilo je suzdržano.

Tim je dokumentom Bosna i Hercegovina pozvana prevladati unutarnje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU-u, a sve kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan.

U Rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015-2018. i odlučnost Bosne i Hercegovine da nastavi s institucionalnim i socio-ekonomskim reformama.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU-u dok ne budu uspostavljeni odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno demokratsko pravo da izaberu lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i Statuta toga grada.

Snažno se osuđuje neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom izbora u Stocu u oktobru prošle godine i pozvana su nadležna tijela da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

Snažan signal vlastima u BiH

Bosna i Hercegovina podnijela je aplikaciju za članstvo u EU-u početkom prošle godine i ona je na procjenjivanju u Europskoj komisiji.
"Radujemo se stavu EK-a o toj aplikaciji i želimo ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da taj proces shvate veoma ozbiljno i posvete mu se. Bosna i Hercegovina treba se fokusirati na reforme i izbjegavati teme koje izazivaju razdore i mogu usporiti napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU-u", izjavio je tim povodom Dan Preda.

"Vjerujem da će EP poslati snažan signal vlastima u Bosni i Hercegovini da požure s reformama. Nakon svih rasprava ukazuje se potreba za izmjenom Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Pozdravljam naglašavanje, po četvrti put, u tekstovima rezolucija, principa federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda, ali i manjine mogli uživati ista prava.
Ovdje posebno ističem prava Hrvata, koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i uživati sve što im pripada po Dejtonskom sporazumu. Članstvo u EU-u jedini je način stabilizacije i prosperiteta ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za ostale zemlje jugoistočne Europe, pa je stoga važno da Bosna i Hercegovina postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni", rekla je u svom izlaganju hrvatska zastupnica u EP-u Dubravka Šuica.

Odbor za vanjske poslove EP-a usvojio je nedavno Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni na putu prema EU-u.

Komentari

Bravo Bosno i Hercegovino!!!!!
Ovakvih vjesti treba bit sto vise!!!!
Cestitke svim politickim opcijama

Federalizma!!

libo me racq za BiH , ja sam već europski državljanin kao i 90% hrvata u BiH, a ovi indijanci nas tlače, Srbija, BiH i Turska nikad neće ući u EU nikad

Europski parlament usvojio Rezoluciju o BiH: Načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Evo nam ga opet Treći! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Mamci za krokodile Ružica Zeljko
ljubuski.info
Crkvi u Hrvata treba šamar kakav je dobio papa Franjo teolog Dalibor Milas | express.hr
ljubuski.info
O kojoj Herceg Bosni pisati? Slaven Raguž | Hrvatska republikanska stranka

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari