Život piše najzanimljivije priče

ljubuski.info

Da život piše najzanimljivije životne priče, potvrđuje priča 27-godišnjeg Davida Demiana Schärera.

Naime, David je rođen u Švicarskoj u naizgled savršenoj i sasvim normalnoj obitelj, no tek prije nekoliko godina saznao je da je posvojen te da roditelji s kojima je živio nisu i njegovi biološki roditelji.

Iznenađen informacijom, David se odlučuje na potragu za svojim biološkim roditeljima i odgovorima na pitanje otkud je, gdje su njegovi korijeni. Potpuno sam se uputio u gradski arhiv, gdje je mjesecima istraživao svoj podrijetlo i otkrio kako obitelj njegovog oca živi u Ljubuškom, u Bosni i Hercegovini.

“Kad sam saznao da sam posvojen, odmah sam odlučio započeti potragu za svojim biološkim roditeljima. Želio sam znati tko sam i otkud dolazim. Otišao sam u gradski arhiv i tražio dokumente koji bi odgovorili na sva pitanja o mojim roditeljima”, rekao nam je David.

Otac hrvatski domoljub

U srpnju prošle godine David je napokon i pronašao željene informacije. Uz pomoć službenika u gradskom arhivu u Zürichu našao je podatke o svom ocu.

“Pregledavao sam mnogo kutija iz arhiva i napokon sam pronašao ono što sam tražio. U jednom dosjeu su bili dokumenti o mom ocu i njegovoj obitelji. Među njima je i bila fotografija mog oca. Kad sam je ugledao, šokirao sam se. Osjećaji koji su me u tom trenutku preplavili ne mogu se opisati riječima”, priča David. Tada je David saznao da se njegov otac zove Stanko Nižić.

O Stanku nam je nešto više rekao njegov suborac iz emigracije Slavko Grubišić. “Hrvatskog domoljuba Stanka Nižića upoznao sam u Švicarskoj, na Marijinu hodočašću. Od tada smo imali jaču suradnju i povjerenje na planu hrvatske oslobodilačke djelatnosti”, priča nam s posebnom nostalgijom Grubišić.

Stanko Nižić je tih 1980-ih djelovao na području Švicarske preko Hrvatskog radničkog saveza. Bio je jako obrazovan, marljiv i odan prijateljima i domovini Hrvatskoj. Osim toga, bio je jedan od urednika “Hrvatske revolucije”. No, 23. kolovoza 1981. Stanko biva ubijen, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Tada još nitko nije znao da je Stanko imao djevojku koja je bila u drugom stanju, tako da nitko nije ni pomišljao na to da je ostao Stankov potomak iza njega. Davidova majka, tada mlada žena iz Bjelovara, nakon smrti Stanka doživjela je slom živaca i liječnici su joj savjetovali da dadne dijete na posvojenje.

Iako je pokušavala u nekoliko navrata uzeti Davida natrag, njegova biološka majka gubi svaki kontakt s njim kad je on bio usvojen.

Majku sreo prošli tjedan

S majkom se po prvi put susreo prošli tjedan u 27. godini. “Kad sam saznao sve informacije o svom ocu, malo sam se prepao i dvoumio što da dalje radim. Ipak sam se odlučio poslati pismo svom ujaku u Kanadi, čiju sam adresu našao među dokumentima u arhivu”, rekao je David.

Nakon što je poslao pismo stricu Blagi Nižiću u Kanadi, u samo 10-ak dana David je saznao da ima veliku obitelj u Kanadi, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. “Jednog dana je došao moj otac s pismom u ruci i rekao nam kako imamo rođaka u Švicarskoj za kojega nitko nije znao”, kaže Davidov rođak Eugen Nižić. Davidu je jedina želja saznati tko je ubio njegova oca, no to će ostaviti za kasnije jer sada želi uživati s obitelji.

Maja Čale [ Dnevni list ]

Glas naroda

Prema švicarskim pravosudnim izvorima, Slavku Grubišiću pronađene su čestice baruta na rukama, ali kako forenzička znanost nije bila razvijena kao danas, nije mu se moglo dokazati da je on ubio Nižića pa je zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu.

– Grubišić se branio da je riječ o tragovima baruta nastalim pucanjem iz njegova vlastitog pištolja koji se nalazio u Švedskoj, što bi značilo da tjedan do 10 dana nije prao ruke, koliko mu je trebalo da stigne od svog stana u Švedskoj do Nižićevog stana u Zürichu. U suradnji sa švedskim vlastima, švicarska policija je ustanovila da on u Švedskoj doista ima pištolj, ali naravno, nije mogla tada ustvrditi je li barut iz cijevi tog pištolja istovjetan onom pronađenom na njegovim rukama nakon ubojstva. Sve ostalo, što piše u Grubišićevoj knjizi, o toj istrazi, njegove su konstrukcije, uvjerava me švicarski izvor. http://45lines.com/stanko-nizic-i-slavko-grubisic-udba-pise-jezive-price/

Život piše najzanimljivije priče
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari