Neistraženo 95 posto arheoloških lokaliteta na području općine Ljubuški

ljubuski.info

Arheologija u Ljubuškom doživljava pravi procvat, moglo bi se zaključiti nakon predavanja mladog arheologa Mirka Rašića koje je jučer održano u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u sklopu obilježavanja i proslave Dana općine Ljubuški.

Rašić je okupljenim gostima prezentirao brojna važna otkrića arheoloških istraživanja ljubuškoga kraja u 2016. godini.

Tako se moglo čuti kako je upravo na području Ljubuškog pronađen grob osobe iz 5. stoljeća prije Krista i u grobu grčka keramika, što bi značilo kako je taj drevni "Ljubušak" zasad prva osoba s područja današnje Bosne i Hercegovine koja je došla u kontakt s grčkim trgovcima, odnosno, ostvarila je neke trgovačko-kulturne veze s grčkom civilizacijom.

Također, u predavanju je spomenut i jedan vrijedan zapis koji otkriva kako se zvalo ilirsko naselje na području Ljubuškog, a mladi arheolog tvrdi kako je to nešto čime se u Bosni i Hercegovini može samo Ljubuški pohvaliti.

Naime, na lokalitetu Zorbinovac pronađen je jedan spomenik, odnosno posvetni rimski natpis koji datira iz doba pred kraj vladavine Augusta, odnosno pred početak vladavine Tiberija, a koji jasno svjedoči o podizanju rimskog veteranskog naselja na prostoru općine Ljubuški koje se nazivalo Pagus Skunastikus. Taj natpis je ranije pronađen, no tek sad mu se daje veće značenje. Pagus označava naselje, a Skunastikus naziv naselja.
"Mi danas znamo da taj Skunastikus ne može biti rimski toponim, to je jedan ilirski prefiks, to je jedan kulturni način romanizacije ovog kraja, gdje su Rimljani dali naziv svog novog naselja po jednom ilirskom toponimu očekujući na taj način da će se to autohtono stanovništvo lakše infiltrirati u rimsku zajednicu", otkrio je Rašić.

Kako je dodao, s obzirom da ovaj spomenik krije jedan ilirski toponim grada Ljubuškog, odnosno prostora Ljubuškog, trebalo bi ga više iskoristiti.
"Mislim da je to nešto u Bosni i Hercegovini čime se može samo Ljubuški pohvaliti", naveo je mladi arheolog.

On je dodao kako se upravo na osnovu tog natpisa danas smatra kako su grobne cjeline koje su nađene na mjestu Grebine Mrljanovac pripadale plemenu Skunasta koje je nekad živjelo na ovim prostorima.

A upravo na lokalitetu Grebine Mrljanovac ljubuški su se arheolozi susreli i sa suvremenim pljačkašima grobova.
"To nije nešto što je atipično za bilo koje arheološko nalazište, devastacija je oduvijek bilo. Na arheološkom nalazištu Grebine Mrljanovac uočili smo kako je cijeli niz tih grobnih cjelina bio devastiran u nekom minulom vremenu od tih, nazovimo ih "ljubitelja starina", oni su u potrazi za artefaktima devastirali te grobne cjeline što nam je otežalo nekakve zaključke i daljnju analizu tih grobova", kazao je Rašić, koji je dodao kako su ti "ljubitelji starina" iza sebe ostavili i neobične tragove.
"Nakon otvaranja jedne grobne cjeline uočili smo kako su kosti bile dislocirane, to nas je prvo navelo na zaključak da je riječ o opljačkanom grobu, nakon čišćenja cijele grobne zapune pronašli smo jedan paketić bombona Tic-Tac, koji je bio ispunjen perlicama, odnosno dijelovima ogrlica koje je osoba očito u nekakvoj žurbi ostavila za sobom i zatrpala sa ostacima kostura", pojasnio je mladi arheolog, koji je kasnije u neformalnom razgovoru s novinarima kazao kako je to njih, kao arheologe, teško pogodilo.

"Grozno se osjećaš kada otvoriš grobnicu i vidiš pobacane kosti", kazao je.

Ipak, unatoč pljačkanju grobova, upravo na lokalitetu Grebine Mrljanovac pronađena je gore spomenuta prva osoba iz BiH koja je došla u kontakt s grčkom civilizacijom, što je naknadno potvrđeno i analizom iz Londona gdje su naši arheolozi poslali jednu kost na ispitivanje.

Također, Ljubuški krije i grob jednog crkvenog velikana. Naime, Rašić je govorio i o istraživanjima u Docima gdje je pronađen grob sa bačvastim svodom u temeljima ranokršćanske bazilike.
"S obzirom da je cijela bazilika izgrađena na tom grobu smatramo da je riječ o osobi koja je imala velik značaj za širu kršćansku zajednicu tog vremena", kazao je on.

Najbolju potvrdu da se u Ljubuškom kvalitetno radi na području arheologije pokazuje i to da su nedavno ugledni svjetski mediji pisali o arheološkim istraživanjima u našem gradu.
"Časopis američkog Instituta za arheologiju prenio je naša nedestruktivna istraživanja na području općine Ljubuški koja se rade u suradnji sa varšavskim Institutom za arheologiju, riječ je o projektu "Vojnici, veterani i civili u zaleđu rimske kolonije Narone", pohvalio se Rašić, koji se jučer posebno zahvalio lokalnoj samoupravi jer potiče njihove napore.

"Sve ovo uspjeli smo realizirati u državi i vremenu kada nije popularno ulagati u arheologiju, ali lokalna samouprava je prepoznala vrijednost kulturno-povijesne baštine i značaj zapravo jedne turističke valorizacije, činjenicu da je arheološka baština jedna ekonomska kategorija čija vrijednost raste", kazao je na kraju svog izlaganja.

Istraživanja ovog mladog arheologa zasigurno će staviti Ljubuški na arheološku kartu, a sudeći po njegovim riječima mjesta za daljnja istraživanja sigurno ima.

Tvrdi kako zasad istraženo ne prelazi ni 5 posto od ukupnog broja poznatih i verificiranih arheoloških lokaliteta na području općine Ljubuški.

Nakon izlaganja pobrao je pljesak nazočnih, a novinarima koji su ga dugo zadržali otkrio je i neke zanimljive anegdote iz svijeta arheologije. Iako je nedvojbeno stručan mladić, nekad se i okolnosti moraju poklopiti, pa je tako ovaj mladić otkrio kako su pri jednom istraživanju oni pokupili zasluge jer je raniji poznati arheolog Sergejevski odustao od lokaliteta.
"Ova bazilika, tu je Sergejevski prije istraživao, ali on je tada zaključio kako je to obična pravokutna prostorija, nije istraživao dalje jer je on tu imao nesreću, kišobran ga je ubo u oko, izgubio je oko, on je odustao i onda smo mi to našli", kazao je.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Dimu je tata Milan Ratni Vojni Invalid a ZNA SE dije bija za vrime Rata Znase

Pa bio je u Njemačkoj, a uskoro će mladi istraživač pronaći Barbinu piramidu stariju od Keopsove!

Nemoj te tako,ova curica ce se rasradplak ko na vjenvjenv,koji [ * neprimjereno * ]vac iz Dola...

Bija na Krivodolu, Dobrom Selu ,Stocu ,Drenovcu ,Golim Brdima ,Cavas Gradini, Mostaru ,Vojnom , u Pidrisu , i nisam vojni invalid jado.. ZNA SE !!

bravo Milane, pusti ove bolesne jazavce nema ništa od njih samo ževkanje priko portala a svaka bhudhala ima svoje veselje

Jesi li zaboravljen Milane

pa zato i nemaš

Bolje da je bija u Njemačkoj nego izvršava Bobanove naredbe i ubija Hrvate po Ljubuškom

Ljubušak ,trgovao sa Grcima ,u 5 stoljeću prije Krista!Znači da su Ljubuški političari na čelu sa gradonačelnikom,došli vidjeti ,kako mu je to uspjelo!?A njima 2500 godina poslije ne polazi za rukom! Kutija tic - tac bombončića sigurno datira iz tog vremena!Sjajno !Ipak mislim ,trebalo bi konzultirati CSI Ljubuški!Koji bi najnovijim metodama iz forenzike,uspiješno prepratio -možebitna otuđenja! Raduje prisustvo ,velikog ljubitelja arheologije ,novinara Dušana Muse ,čime se stječu uvjeti da slučaj ne ode u zastaru!

za soldijer
Majke ti aj ti nama objasni to jest prevedi ovaj svoj komentar
Za ove gore, ovdje je riječ o arheologiji a ne o ratu ni Milanu
Ima nas koje ova tema interesira

Ako sam dobro skužio nešto je nestalo sa jednog nalazišta!Kao jedini trag ima kutijica bombončića! Mislim ,ustvari sam siguran ;to jedino može riješiti CSI Ljubuški!Eto!

Ljubu§kom treba umovolnica pod hitno..ja stvarno ne znam kako riješiti bolesnike sa ovoga portala

Sto nisi pokazao kako si uredio stanje na nalazistu iznad groblja Krvnica da Srbi stave svoj odasiljac???? Kako je unisteno to nalaziste???Zbog cega???Tko??

Kako doslo tako ce i otici.Nesikirajte se . Mirno spavajte svakoga kazna stigne pa nece ni vas zaobići.

Pozdrav za Milana

ma ljudi pustite arheologe
neka nesto istraze
jer za dvadeset godina
nece se znati da je ljubuski postoja
osta ce kula i arheoloska nalazista
pa neka se zna da je tu nekonekada bija
jel tak il ne tak

Ne znam jel vidite kad ovi kradeze mafijasi organiziraju neko svohe silo uvik iste face side ,bilo da je rijec od danu opcine ili istrazivanje o dinosaurima u ljubuskom ili pak predavanje o industrijskoj zoni ,isti likovi isti novinari iz azdajinog lista i toboze ovog opcinskog radija

Pa za to su plaćeni!

Dobro nabroji moj MILANE Ratišta znaš brate sve a nisi napiso da ti je Pukovnik BUJIĆ bio zapovjednik

Majke ti jeli ovom Rašiću Profesor bio KARAMARKO i SANADEROVA žena čovjek ima podlogu a ima i od koga naučit baš je PAMETAN koliko je za 2016 godinu dobijo PARA za istraživanja koja su već i bila istraživana

Neistraženo 95 posto arheoloških lokaliteta na području općine Ljubuški
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari