Tragedije se smanjuju ulaganjem u ceste, a ne kažnjavanjem vozača!

ljubuski.info

Novi Zakon o sigurnosti prometa BiH, nakon parlamentarne procedure, ovih bi dana trebao početi s primjenom. Njime su uvelike pooštrene kazne za sve prekršaje.

Deklarativni cilj novog zakona je smanjenje broja nesreća sa smrtnim ishodom. Njegovom primjenom vidjet ćemo je li ovakav pristup zaista učinkovit, te hoće li sigurni i oprezni vozači na lošim cestama doprinijeti poboljšanju statistike.

Prometne nesreće, ozlijeđeni, poginuli... iz dana u dan sve strašnije slike, sve tragičniji događaji. BiH u sljedećim danima očekuje novi zakon o sigurnosti prometa, ali ceste, autoceste i prometnice, ostaju iste, dok kazne za prekršaje postaju mnogo veće.

Za prekoračenje brzine predviđene su kazne od 400 do 1.000 KM. Isto toliko možete platiti ukoliko odbijete alkotestiranje ili vam policajac izmjeri više od 1,5 promila alkohola u krvi. Ako je suvozač pijan, i taj ste luksuz dužni platiti - 40 maraka. Zaboravili ste zavezati pojas, za to su od sada previđene kazne od 100 do 300 KM, a iste novčane kazne predviđene su za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje.

Nadležni novim zakonom žele smanjiti broj nesreća. Struka smatra da se tragedije na cestama smanjuju ulaganjem u infrastrukturu, a ne slovima na papiru.
"A prvi stup u toj priči je da moramo poboljšati infrastrukturu, moramo poboljšati tehničku ispravnost vozila, moramo riješiti problem zbrinjavanja stradalih nakon nesreća, da ne tražimo ljude po dva-tri dana i da imamo adekvatne informacije. Na takav način se Europa i svijet bore", kazao je Osman Lindov, profesor na Prometnom fakultetu u Sarajevu.

A u BIH se jedina borba vodi u vezi sa foteljama. Svi pričaju o gradnji autocesta ali to ide sporo. Magistralne i lokalne ceste tek pred izbore dobiju sloj asfalta. Na cestama smo do sada izgubili grad ljudi i dok nadležni zakonima pokušavaju umanjiti broj nesreća građani se i dalje određenim dionicama voze na vlastitu odgovornost.

bljesak.info

Komentari

Jeli ? Ti bi ulagao u ceste e neće ići?
Kako će mo napunit blagajne ako ulažemo?
Triba narod oderat ns jednu nogu ?
Napunit naše odnosno, vašoj vlasti džepove pa ako ostane onda
Krpit rupe?
Nismo se m i džaba borili da dođe mo na vlas?
Pzz. Sitnom zubu !

balkanski znakovi malo su drugaciji
zbog otpora vitra oni su išupljikani
sve je tvornički jel tak il ne tak

Prilagodite brzinu i vozite po ograničenjima pa nece biti tragicnih ishoda

Tako govore samo adezaovski uhljebi i panduri koji žive na našoj grbači.Trebali bi vozači tužiti i kažnjavati i policiju i institucije koje bi trebale da održavaju ceste a ne obrnuto.Mi njih plaćamo a ne oni nas

prkeljaš li prkeljaš klipane jedan, 99 posto tragedije nažalost
se dešave zbog prebrze vožnje, sve naše prometnice idu kroz naseljena mjesta
i tu nema pomoći samo smanji gas i manje če biti tragedija mamlaze jedan

pozdravljam tvoj prijedlog.zaposlite me u državnu službu i dajte mi plaću koju imaju oni i ako igdje prekoračim brzinu plaćam kaznu duplo.

kazne su predviđene za sitni zub a krupni se vozi na našoj grbači i ne plaćaju kazne

od sada se kod nas vozi samo prvom brzinom a hitler je prije rata ima bolje ceste nego mi sada

šta će ti dobra cesta ako si pijan i tuknut u glavu, isto ćeš sletit i možda ubit nekoga

kod nas su ceste najbolje u evropi čak i od švicarskih jer gradili su ih ševini gradevinski inžinjeri

Ovdje se samo sad jasno vidi ko ševi a ko
je ševljen?
Pzz. Ševljenim ma ko oni bili !

doće vrime da narod otvori lov na one što u ime naroda se snađoše pa će ić za sanaderom vidoševićem lovrić mencer i ostalim kad krenu neće se okretat zaviletinam što "stekoše" na brzinu u mutnomlovočuvar

Prilikom registracije vozila ,uredno plaćamo cestarinuNema šanse da Ljilja Rašić to ne naplati ,svake godine!Pitanje svih pitanja je -gdje je lova ! Jer ako je suditi po cestama ,tu bi najbolje pristajala ,stara Hrvatska riječ -disaster!

ako si sofer ivica zp busovaca
tebi nebi smetala cesta
izgleda da bi ovi danasnji
pijani i nadrogirani soferi
zelili da se cesta njima prilagodi
da se krivina ispravi
kada [ * neprimjereno * ]tina naleti
na putu triba voziti a ne ciljati
jel tak il ne tak napuseni drogirani pijani

Tragedije se smanjuju ulaganjem u ceste, a ne kažnjavanjem vozača!

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto