Tko će vozačima nadoknaditi štetu zbog namjerno loše napravljenih cesta?

ljubuski.info

Nakon svake, pa i najmanje kiše svjedoci smo potpunog prometnog kolapsa i brojnih prometnih nesreća. Današnja prometna nesreća na Međinam je nažalost samo jedan od sve češćih prizora.

Većina nas ima i vlastito iskustvo oštećnja auta ili zdravlja. Županijska policija je odlučila potrošiti velika sretstva za radare i nadzorne kamare a vozači koji plaćaju štetu na vozilima od sada će češće plaćati i kazne. To je još jedan udar na vozače kojima nije omogućen ni osnovni nivo sigurnosti na cestama.

Radari neće smanjiti broj prometnih nesreća jer uzroci nesreća su prije svega loša kvaliteta cesta i loša ostala prometna infrastruktura. Mislim da ne postoji nitko tko nije primjetio da su naše lokalne ceste i gotovo sve magistralne, od različitog materijala nego npr. ceste u Europi, Hrvatskoj pa čak i neke naše ceste kao npr. cesta Mostar -Sarajevo.

O čemu se zapravo radi?

Naše ceste su napravljene od našeg kamena, kalcijevog karbonata. Kalcijev karbonat još se naziva i krečnajk ili vapnenac i na Moshovoj ljestvici tvrdoće je za čak oko dva stupnja mekši od granitnih minerala od kojih se prave ceste svagdje osim u nas. Uz to što je mek, kalcijev karbonat je topiv u kišnjici, tako da možemo nakon prve kiše primjetit kako je cesta posebno skliska. Nije čudo da na tako glatkoj iklizavoj cesti gume slabo prijanjaju i lako proklizaju.

To je najuočljivije na naše dvije najprometnije strane u gradu; Kruninoj i Puringajskoj. Odatle i anegdota (istinita!) da vozači kad pođu uz ove uzbrdice po kišnom vremenu mole Boga da vozilo ispred njih ne stane do vrha.

Bilo kako bilo, kalcijev pjesak nam je najdostupniji i najjeftiniji pjesak pa je zbog toga jedini pjesak od kojeg se u nas prave ceste. Čak ni za dvije navedene strane se nije moglo naći normalnog pjeska za par stotina metara asfalta.

Mene kao prosječnog korisnika cesta u našoj županiji zanima ne bi li se sigurnost prometa više povećala da je postavljeno nekoliko radara manje a da su ta sredstva uložena u granitni pjesak kao materijal za izgradnju normalnih cesta na kojima nećemo riskirati glavu svaki put kad padne kiša.

Ovo pitanje adresiram na institucije koje su nadležne izgradnji i održavanju prometne infrastrukture i sigurnosti u prometu. Tko će vozačima nadoknaditi štetu uzrokovanu zbog namjerno neadekvatno napravljenih cesta?

Ivan Mandić | sirokibrijeg.info

Glas naroda

Cesta polog-medjine je za dublju analizu,na prvi pogled ne izgleda da se radi o tako problematičnom putu,al čim kiša porosi desi se enormno veliki broj nesreca

Naravno da ce sami vozaci ili njihovi roditelji snositi stetu.
Dok ne dobijemo nove i bolje ceste, a i tada treba brzinu prilagoditi uvjetima puta.
Zbog toga me cudi komentar da kamere nece ublaziti probleme.
Po tekstu i komentarima se vidi da nema spremnosti za smanjenje brzine.
Jako negativan pristup.

Bolje ceste nećemo imati sve dog odgovorni nise glave na ramenima a aparati i policija služi samo za punjenje proračuna.Piloti će smanjiti brzinu samo na tih 100 metara i nastaviti po svome a n.a[ * neprimjereno * ] že najviše ovi što voze 10 km/h brže.

puštanje u promet cesta koje ne zadovoljavaju tehničke uvjete je kazneno djelo jer pri propisanoj brzini one nisu sigurne za promet jer u austriji kod udesa se provjerava i vizač i auto i cesta sa punom odgovornošću svo troje a unas je uvik kriv vozač treba putovat brzinom nula a to neide

od kad koriste obični kamen tad je granit u jablanici propao koji ga je jedini u ovom dijelu ga proizvodio, razlog, napravi zakon da netreba granit, inspekcija negleda kvalitetu izrade ceste, uzmi koncesiju na kamenolom i eto ga vrlo lako za provjeriti tko drži kamenolome, sjećate se u vitini problema kad su inspektori prometa došli a federacija nije htjela platiti loše urađenu cestu, koliko su puta navlačili asvalt

Pozdrav autoru članka... Jeli Ivan RGNF ili GF ?

Radi se o tome što ovi što bi trebalo da održavaju ceste su nesposobni i korumpirani.Ceste nakon svake konstrukcije izgledaju još gore.Najbolji je asfalt onaj koji ovi nisu dirali od 1991.Svi kopaju kako se kome prohtije i nitko ne odgovara.Milijuni se tu okreću a to je sve naš novac.

popravit će ceste brina iz posušja ona radi dobar asvalt

Nadoknad ce ovi sto dilaju djelove i ovi sto "prave"auta a dio ce snositi zupanija...
To jos jedna prevara u nizu...

Ako mu Brina pogodi boju veliki uspkeh.1

vidim svi krive svakog sam ne nage "pametne glave" i kod nas a tako i u 90% svjetskih zemalja u zakonu o prometu na cestama (ZOSPNC) jasno stoji "vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju ceste (kolnik mokar sklizak ....) te karakteristikama ceste (zavoj, pad, nagib)" dok je kod nas situacijada vozači misli prilagoditi cestu svojoj brzini e pa ne ide to tako zato nam se dešava ovo što se dešava.A ova priča u Austri ovo ono nije to baš tako kako se priča nemoj tamo poštovat propise pa ćeš vidit brzo šta je Austrija ili Njemačka

tamo su ceste za promet automobila a ne zaprežnih kola.Ako je ograničenje 50 onda nije bez razloga i možeš sa sigurnošću voziti 60 .Kod nas piše 40 a ne možeš voziti 20 da ne uništiš amortizere a da ne govorim koliki je put kočenja na ovim klizalištima.Guzonje voze džipove pa im rupe ne smetaju a popravke vozila plaćaju našim novcem.

Neka prilagode cestu uvjetima za vožnju pa će i vozači prilagoditi vožnju uvjetima na cesti.Ove ceste nebi zadovoljile ni rimljanske standarde.

Zna li netko kad će uraditi onu udarnu rupu kod crkve na Cernu. Dok vozite malo više desno od linije pogotovo noću kad je pogodiš odvaljuje i amartizere ali i bubrege. Isti problem je bio u smjeru Medugorja prije Kuša ali je rješenje. Možda bude i kod nas poslije idućih izbora.

Popravili bi je oni da je na pravcu i da mogu postavit radar.Uostalom dobro su plaćeni od prodavača autodijelova pa zašto bi popravljali.Pitajte se zašto su najveći uvoznici autodijelova upravo iz Ljubuškog.Da se poprave ceste pao bi im promet za 60% i zatvorilo bi se neko0liko tvornica u Kini

odgovarajuće gume, naštelovati trap, i po propisu vozit i eto

Prodavač auto dijelova.Moremo svaki dan mijenjat gume i štelovat trap ali nema vajde po avakvim cestama,jedino ne palit auto nikako.Manje se se vozila unište po makadamu nego na ovim takozvanim cestama.Ajde sad da vidimo di su naše pare potrošene zadnjih 25 godina

možeš mislit što je ovaj 190 na slici ispravan ja mislim da su mu gume iz 1999 godine, a vozač ? krivi su vozači ,eno europski put kod restorana Bago pa ne može ograda i sa jedne i druge strane mosta 20 dana uzgor ,polako Laude polako

Ajde ti vozi po ograničenju kod bagća kad kiša padne.Baš nam je cesta europska,kod bagića 40 a na cernu na pravcu 50

Pitao bih gospodina koji vozi po propisu dali je nekad vozeći po propisu pogodio rupu punu vode .ili to nije moguće sa gumama po propisu i nastelanim trapom. Napomena vozim 30 godina bez saobracanje nezgode ali gume amortizere I TRAP svakog malo mjenjam. Što gospodin misli zašto? ???

tata vozi polako pjesma od +ivčića
nece ti tribat ni cesta
ni spomenik od mramora

Tko će vozačima nadoknaditi štetu zbog namjerno loše napravljenih cesta?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari