Poticaje će dobijati samo registrirana poljoprivredna gazdinstva

ljubuski.info

Poljoprivredni poticaji u budućnosti bi se trebali dijeliti transparentnije, a kao jedan od uvjeta za dobivanje novca jest i prijava u elektronički registar poljoprivrednih gazdinstava kojim apliciraju za poticaje.

Zbog toga je nedavno federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u razgovoru s ministrima i predstavnicima resornih županijskih ministarstava za poljoprivredu, pozvao županijska ministarstava da se angažiraju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. ožujka kako bi mogli uspješno provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

Uvođenje ovog softverskog rješenja, kako tvrde u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, početak je informatizacije obrade novčanih poticaja u poljoprivredi u FBiH.

Bit će uskoro promoviran Farmer portal koji bi trebao poslužiti poljoprivrednicima kao koristan instrument preko kojeg će imati uvid u stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje.

Nova pravila nalažu da se svaki poljoprivrednik mora upisati u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, koji je obvezan za pravne osobe koje su registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu, kao što su gospodarska društva, zadruge, obrtnici registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom tijelu, kao i obiteljska poljoprivredna gazdinstva.

Ako nisu upisani u registar, ne mogu podnositi zahtjeve za novčanu potporu i druge oblike potpore u poljoprivredi niti se mogu prijaviti za bilo koji oblik financijske pomoći koja se daje iz pretpristupnih fondova EU-a.

U spomenuti registar mogu se upisati i fizičke i pravne osobe koje nemaju status poljoprivrednog gazdinstva, ali žele ostvariti pravo na novčane potpore koje se daju za ruralni razvoj.

Ona poljoprivredna gazdinstva koja apliciraju za novčane poticaje obilazit će inspekcija kako bi obavila kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obrade dokumentacije vezano uz proizvodnju.

Prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu poljoprivrede nadležni će poljoprivredni županijski inspektori, odnosno ovlašteni službenici županijskih ministarstava, ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija vršiti kontrolu u cilju namjenskog utroška sredstava.

Kontrolu nad realizacijom svih mjera utvrđenih ovim programom, uključujući i kontrolu izdane dokumentacije koju dostavlja korisnik, vršit će ovlašteni službenici Federalnog ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija.

Glas naroda

Hoćete li dati poticaj sadiocima duvana

eto pase za grabljane i veljacane
da unovce svoje glasove

sta ti imaš protiv grabljana za godinu ipo dana dolazit ćeš u Grab vaditi rodni i vinčani list nova općina se pravi u Grabu

jeste li znali
grabljani i velačani sade krompire
pa u njima traze bisere
zato su grabljani i velačani
po biserima najbogatiji
jel tak il ne tak grabljani i velačani

glavni grad gluposti i kradeze uhljeba će biti u grabu i veljacima

Grab je i u onom sistemu bio mala moskva pa mora i u ovom

Okrecu se kako vjetar puse,Hrvatine su to.

Gdje registrirani-možda u HDZ! Kad se registriraju ,obilazit će ih inspekcija-mislite korupcija!Po onoj narodnoj,pola dobivaš -pola inspekciji daješ!A i to pola će otperjati, jer ,ako sam dobro razumio-ima tu nekoliko inspekcija!A samo jedan poticaj!

Poticaje će dobijati samo registrirana poljoprivredna gazdinstva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari