Nove kazne u prometu: Ni pješaci ne smiju tipkati na mobitel!

ljubuski.info

Izmijenjeni Zakon o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a nakon toga i u Domu naroda PSBiH pooštrava kaznenu politiku za sudionike u prometu koji krše zakon, a novčane kazne su povećane u brojnim segmentima poput brze vožnje, nevezanja pojasa, ponašanja novih vozača, ali i razgovora na mobilni telefon.

Zakon će stupiti na snagu nakon što ga predsjedatelji oba doma PSBiH potpišu, nakon čega bi trebao biti objavljen u Službenom listu BiH, a očekuje se da će do toga doći sredinom veljače.

"Novim zakonom je predviđeno i kažnjavanje pijanih suvozača. Također, oni koji su tek položili vozački ispit dvije godine neće moći sami voziti automobil od 12 do 4 sata ujutro", rekao je za Dnevni avaz ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Kazne za nevezanje pojasa iznosit će od 100 do 300 KM, dok će kazna za držanje djeteta u krilu biti nešto veća i iznosit će 500 KM. Kazne za prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, će umjesto dosadašnjih 200 KM, iznositi i do 1.000 KM. Osobe koje odbiju alkotestiranje, a imaju više od 1,5 promila alkohola platit će kaznu od 400 do 1.000 KM.

Kazne od 400 do 1.000 KM su propisanje za vozače koji voze neregistrirane automobile, kao i za one koji voze djecu mlađu od 12 godina na prednjem sjedištu. Država će naplaćivati i izazivanje prekomjerne buke, a kazne će se kretati od 50 do 250 KM. Biciklisti i motociklisti bez zakopčane kacige plaćat će 50 KM.

Novim zakonom propisane su i kazne za pješake koji na prometnici koriste mobilni telefon ili imaju slušalice u ušima (40 KM), vožnju bez upaljenog kratkog svjetla (30 KM), kao i za bicikliste ili motocikliste koji prevoze pijane osobe (30 KM).

Glas naroda

Zabrana od 12 do 4... znaci mogu voziti samo osam sati... u pm

maga-rad uhljebljena što pase državni proračun još jedino tako more sebi za plate istuć

Opet ja...
Mogu li se nositi slusalice iako nemas mob??
Ko bajkeri sto imaju jaknu a nemaju motor...
Znate vec

Smide li se jesti suho meso ispred kuce?

suho domace meso je stetno
pravi konkurenciju karliku i konzumu
izaziva ljubomoru kod suseda
koji nisu [ * neprimjereno * ]a odgojila
kada se kuva u grahu o rastici
navodi na grij neumjernosti prozdrzljivosti
iza jela moras dobro popiti opet sagrisiti
zakljucak to treba kazniti cim prođu izbori
jel tak il ne tak hadezeobihovci

Samo ko će im plaćat kazne kad svi odoše,ostade samo sirotinja i uhljebi.Radije u zatvor,bar imaš besplatno spavanje i hranu

Postoje li kazne za uništavanje cesta? Izgleda da ne postoje pa eto mene odmah ujutro s bagerom i počinjem rovinjat

od koga ce te naplatit mozete od arapa

biće kazna i za drugo mišljenje verbalni delikt kradeze diktatura dezertera uhljeba i ševini škola e to neće moći ove noći dolaze izbori a zgoda mačku ejebeeeeeeee

To je BiH,zakoni do bola...

Ovi naši ministrići uvijek pričaju na mobitel dok prebrzo voze. Piše li njima itko kazne?

Ovakve kazne ne bi mogli plaćati ni sami ministri iako su im plaće jako masne. A što s običnim pukom, koji voze auta stara po 30 godina i ponekad uspu malo goriva da bi mogli obaviti najnužnije poslove, posjete doktorima i sl. U BIH bi trebalo imati dvostruke kriterije za visine kazni u prometu. Jedne za one koji su platne moći ko što su ministri, a druge za siromašni puk koji bi da u džepu ima, koliko ova minimalna kazna, bio presretan !!

pa bolan polako po propisu, neka kazna

Nove kazne u prometu: Ni pješaci ne smiju tipkati na mobitel!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari