Bukvarević: Izdvajanja iz proračuna za branitelje neće biti umanjena

ljubuski.info

Federalni ministar za pitanja braniteljai invalida Salko Bukvarević danas se sastao s predstavnicima Ureda za podršku braniteljima povratnicima i članovima njihovih obitelji iz Republike Srpske.

Na sastanku su predstavljene realizirane aktivnosti resornog ministarstva u 2016. i prioritetni planovi za ovu godinu, koji su urađeni u skladu s opredjeljenjem Federalne vlade da dostignuta razina pojedinačnih prava i izdvajanje sredstava iz federalnog proračuna za boračke kategorije neće biti umanjeni.

Bukvarević je naglasio da je ovo opredjeljenje predviđeno i Reformskom agendom i da na njemu svi zajednički trebaju ustrajati.

Po podacima iz prosinca 2016., osigurana je redovna isplata invalidnina za 48.375 ratnih vojnih invalida, kao i za 41.294 obitelji šehida i poginulih branitelja u iznosu 290,6 milijuna KM. Redovne isplate su osigurane i za 4.987 dobitnika najvećih ratnih priznanja u iznosu 17,6 milijuna KM.

Bukvarević je rekao da je obaveza Ministarstva da i u ovoj godini bude osigurana redovna isplata tih primanja, u skladu s odobrenim proračunskim sredstvima.

Navedeno je da je tijekom prošle godine uspostavljen ISVDV sustav za obračun invalidnina i dodatka na ratna priznanja kojim će iz Ministarstva biti vršen nadzor, kontrola i kontinuirano ažuriranje svih relevantnih podataka potrebnih za obračun braniteljskih naknada. U tom sustavu su uvezani podaci za oko 95.000 korisnika iz 79 općina, svih županija i Brčko Distrikta BiH, a po njemu je već u siječnju ove godine izvršen obračun sredstava.
"Sada kada imamo sustav, opredijeljeni smo da u ovoj godini realiziramo drugu fazu, a to je uspostava i objava Registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, prvenstveno kroz izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime će biti stvoren pravni okvir za njegovu javnu objavu. Prvi objavljeni karton bit će upravo moj", istaknuo je Bukvarević.

Obrazložio je i aktivnosti Ministarstva na izmjenama postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja koja uređuju ovu oblast, te istakno da su u cilju podrške braniteljima povratnicima pripremljeni i u proceduru upućeni i Zakoni koji tretiraju te kategorije na način da su kroz izmjene i dopune ispoštovane presude Ustavnog suda FBiH i odredbe Europske konvencije za ljudska prava i da su izjave o pripadnosti OS-a i o okolnostima stradavanja prihvaćene kao relevantne. Na taj način omogućeno je najvećem broju RVI-a i obitelji šehida i poginulih branitelja iz RS da zadrže svoja stečena prava.

Kada je riječ o Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, federalni ministar je upoznao prisutne s fazama tog procesa u prošloj godini, ali i o tijeku revizije od njenog početka, te izrazio nadu i obavezu da tijekom ove godine prva faza revizije bude privedena kraju.

Tijekom 2016. Federalno ministarstvo je realiziralo pomoć braniteljima kroz osam transfera, od kojih je posebno istaknuta pomoć u zapošljavanju u zadrugama u iznosu 1.300.000 KM, od čega je 131.000 KM dodjeljeno zadrugama na području Lopara, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Berkovića, Nevesinja, Srebrenice, Doboja, Sokoca, Han-Pijeska i Bijeljine.

Na sastanku je naglašeno da su javni pozivi raspisani za tekuće transfere bili otvoreni za sve braniteljske kategorije na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kako bi u njima mogli sudjelovati i branitelji - povratnici.

Sudionici sastanka zajednički su izrazili opredjeljenje za kontinuirani dijalog u rješavanju pitanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, te naglasili da bi takvi sastanci trebali biti održavani svakih šest mjeseci. Izražena je i puna podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu i ulasku u NATO, kroz realizaciju ciljeva iz Reformske agende.

Jedinstven je i zahtjev da dostignuti obim sredstava i razina prava iz federalnog proračuna za te katogorije neće biti umanjeni, a da iz ušteda trebaju biti rješavani prioritetni problemi.

Također, sudionici sastanka su opredijeljeni za nastavak ustaljene prakse obilježavanja Dana državnosti i Dana nezavisnosti BiH u saradnji s udruženjima koja njeguju tradiciju Armije RBiH na području manjeg bh. entiteta i da svake godine bude obilježavan u jednom od mjesta izraženijeg povratka.

Pružena je puna podrška da prioriteti u 2017. budu donošenje Zakona o braniteljskim udrugama od društvenog značaja, zakonskih okvira za javnu objavu Registra branitelja i korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, Nacrta zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji, te utvrđivanje izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovjenju u u skladu s odlukama Ustavnog suda FBiH, te su Uredi za podršku braniteljima i povratnicima preuzeli obavezu da u nadolazežem razdoblju izvrše evidentiranje branitelja povratnika i članovi njihovih obitelji, uz kreiranje socijalnog kartona za sve njih.

Dogovoreno je i zajedničko djelovanje na realizaciji projekata zapošljavanja djece šehida i poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih branitelja, te članova njihovih obitelji, kao i podrška fondacijama i zakladama koje pružaju pravnu pomoć ovim kategorijama, priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Glas naroda

Agenda?

Ne izdvaja se za branitelje već za probrane i lažnjake

Zar u Grudama ima laznih branitelja

jedino je posušje radilo po pravilu koje bijo u vojsci dobijo je ko nije ništa jer branko mikulić nije da papire nego samo onim istinskim braniteljim

Bukvarević: Izdvajanja iz proračuna za branitelje neće biti umanjena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari