Diana Zelenika: Što možemo poručiti prepolovljenom hrvatskom puku u BiH?

ljubuski.info

Na jučerašnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, dr Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 u Parlamentu BiH, je, kao i obično imala zapažen istup. U svom govoru kritizirala određene odluke i poteze aktualne vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, očigledno misleći i na poteze kadrova HDZ-a BiH u institucijama vlasti BiH.

Poštovane kolegice i kolege, govor koji sam planirala ovdje izreći, možete slušati, možete ignorirati, zviždati /ukoliko vam to pristojnost dozvoljava/ili jednostavno kunjati i čekati da završim. Ukoliko se prepoznate u njemu možete čak i replicirati.

Ja ću ga izreći, a čuti će ga i mediji i narod, jer upravo zbog naroda i jesmo, ili bi bar trebali biti ovdje!

Govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini 22 godine iza rata, je tužno, poglavito je tužno i jadno govoriti o uređenju države i nacionalnim pravima ili o nacionalnoj jednakopravnosti.
Tu šansu, šansu za bolje danas, prokockali ste upravo Vi! U stvari dobar dio vas koji ovaj čas sjedi u ovoj dvorani.

Jučer je nepovratno, danas evo polako prolazi, bolje sutra možemo tražiti ili očekivati od međunarodne zajednice , ali opet moram biti gruba, ne vi i ne sa vama,…opet ne mislim na dobar dio prisutnih,… srećom to je ipak većina!
Znači velika i globalna rješenja ostavljam velikim svjetskim interesima, tu smo nemoćni.

Radije bih govorila o zakonodavnoj, izvršnoj i pravosudnoj vlasti u državi.
U stvati htjela bih postaviti neka pitanja vezana za odluke hrvatskih dužnosnika koji apliciraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Htjela bih pitati, zašto smo na marginama svih događanja vezanim za pravosuđe, poglavito vezano za sudstvo i tužiteljstvo, a imamo ministre pravde na federalnoj i državnoj razini.

Prije nego postavim pitanja koja se odnose na gore navedene institucije, moram upitati gdje je tu HNS? Koliko su tijela HNS-a uključena u formuliranje odluka Hrvata koji sudjeluju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti?
Onako kako ja doživljavam Hrvatski Narodni Sabor, ne mogu ne reći da je on za mene moralni i pravni sljebenik Hrvatske Zajednice Herceg Bosne. Ne mogu ne reći da mislim kako je ovaj politički trenutak u državi sličan ili jednako težak i zahtjevan kakav je bio pred HZ HB, sada već daleke 1991. godine.

Neki od vas ovdje nazočnih, bili ste i tada, pa vas pitam možete li se sjetiti koliko ste, koliko smo tada bili demokratičniji i odlučniji ?

Za mene odluke HNS-a moraju biti takve da predstavljaju smjernicu u djelovanju svih hrvatskih političara koji apliciraju u organima upravljanja ovom državom.
Zato i doživljavam HNS kao korektor ponašanja između onih koji su u oporbi i onih koji apliciraju u vlasti, a sve u interesu hrvatskog naroda u BiH.

Temeljem ovih svojih promišljanja i stavova, htjela bih upitati, da li su tijela ovog visokog nacionalnog doma, usuglasila slijedeće odluke i stavove, koje su javnosti prezentirali najviši dužnosnici iz reda našeg naroda,… a čulo se: Odustajemo od tužbe prema državi Srbiji, za zločine koje su počinili u agresiji na BiH !

Odmah moram upitati, jesmo li to suglasni da nije bilo genocida u Srebrernici. Jesmo li zaboravili sva stratišta našeg naroda, ne spominjem ih pojedinačno da ne bih, ne daj Bože koje izostavila, ili je možda postignut dogovor o prestanku kriminiliziranja domovinskog rata, i procesuiranja pripadnika HVO-a ?

Moram reći, ako je bar ovo zadnje dogovoreno onda sam i ja suglasna!
No s obzirom na situaciju i pokrenutih par stotina istraga i sudskih procesa,… ne vjerujem,…ne vjerujem u takav dogovor.
Da li smo na razini HNS-a suglasni za strukturnu promjenu Ustavnog SUD-a, ili je to opet odluka jedne stranke, koja kao i obično nije spremna saslušati i drugo mišljenje?
Moram upitati, što je sa pravosuđem, sudstvom, tužiteljstvom?… Znamo li kakva je nacionalna struktura tih organa?

Ima li tu Hrvata, znaju li oni, ako ih ima, da su Hrvati i tko ih je delegirao ili ćemo se držati izjave sada već bivše predsjednice SUD-a?
"Nacionalna struktura nije zadovoljena, vladali smo se kriterijem stručnosti": reče gospođa Kreso ! Razumjemo li težinu ove izjave?
Poglavito me zanima da li smo kao HNS zauzeli ikakav stav prema nužnosti promjene Ustava BiH, kakav nam je stav prema potrebi mjenjana Dayton-skih odredbi, prema Republici Srpskoj kao nedodirljivom entitetu, koliko su realne izjave ili koji je stav prema pravljenju trećeg hrvatskog entiteta i koje su mu granice?
Mogla bih postaviti još desetine pitanja za koja mislim da se odgovor mora dobiti ovdje, na najvišim tjelima HNS-a, ponovit ću, za mene svete institucije hrvatskog naroda u BiH !

Da, mnogi će sada reći, što niste pobjedili na izborima i dobili privilegiju odlučivanja.
Pobjedili ste i na vlasti ste, mi kao oporba ćemo uvjek biti tu da damo konstruktivnu primjedbu ili da vas podržimo u onim odlukama koje budemo smatrali ispravnim, to nije sporno. Međutim pitanja od vitalnih nacionalnih interesa moramo usuglasiti ovdje, to je smisao HNS-a.

U protivnom HNS kao takav je suvišan i nepotreban, a u zamajavanju i dezorijentiranju svoga hrvatskog naroda, ne želimo sudjelovati.

A narod je dezorijentiran, budite sigurni!

Narodu se obećava svašta, samo se preskaču egzistencijalna pitanja. Katastrofalna nezaposlenost, se kompenzira nacionalno političkim temama. Temama koje su po pravilu praćene neprincipijelnim koalicijama, koje uglavnom ništa ne donose osim pojačanih nacionalnih tenzija, a rezultat takve politike, naravno ne samo sa naše strane, je izostanak suživota.
Usuđujem se reći da je to pitanje svih pitanja, suživot, suživot koji ne ugrožava nacionalni interes!

Gospodo, ako smo za cjelovitu BiH i to pitanje moramo podići na zasluženu razinu, jer kako da riješimo pitanje Travnika, Stoca ili Mostara ? Mostara grada kojeg za izborne potrebe često zovete "stolnim hrvatskim", a evo godinama u njemu niti izbora nemamo.
Eto gospodo Hrvati, ovdje okupljene kolege oko iste ideje zvane Hrvatski narodni sabor, što možemo poručiti, preostalom ili bolje rečeno prepolovljenom hrvatskom puku u BiH ?
Ništa, jer kako vjerovati u 22 godine lažnih obećanja,… u tom sivilu se gubimo i mi koji drugačije razmišljamo.

Ili da vam ponovno prepustimo da uoči izbora poručite biračima da nemaju potrebe glasovati, jer svi su isti i isto će biti, a onda na izbore izlaze angažirano poslušni, a malo nezadovoljnih, koji bi htjeli promjene, a to je po pravilu opet samo 50% hrvatskog biračkog tjela u BiH ! Uz otrcana obećanja o imaginarnom, nikada preciziranom trećem entitetu evo 22 godine stalno isto…uistinu ništa !

Puno puta sam govorila o braniteljskim problemima, pa pošto im nisam mogla pomoći, ovaj put ću im samo reći, oprostite, …i meni je kao i vama !

Vi ovdje nazočni, vi koji ste izaslanici po raznim osnovama, našeg hrvatskog naroda, vrijeme je za promjene, za istinu i za one koji će iskreno raditi na opstojnosti, ravnopravnosti i boljem životnom standardu Hrvata u BiH.

Vrijeme je da oni koji su za izmišljene certifikate ili kako su ih već zvali, kupili ili oteli mnoge firme,… vrijeme je da odu, odnosno da odgovaraju pred narodom i zakonom. Njihov projekt, da Hrvati napuštaju svoja ognjišta, a da oni sa svojim obiteljima žive na posjedima od desetine kvadratnih kilometara, ta priča više ne prolazi ni u Latinskoj Americi gdje i rođena. Vrijeme za odlazak je i onima koji misle da tamo gdje žive Arapi, mora biti i nafte.

U svom vjerskom sljepilu ne shvaćaju da je naša voda vrijednija od njihove nafte, a dolari i onako nisu njihovi.

Vrijeme je za odlazak i onima koji misle da će velika Srbija Ruskim naftovodom doći do Beča.
Gospodo, dragi prijatelji, samo kvalitetnom i poštenom hrvatskom politikom, možemo upaliti hrvatska ognjišta po Posavini, zadržati na njima domaćine, imati čašu rakije za počastiti i susjeda i komšiju, obogatiti i očuvati našu Bosnu i Hercegovinu !
Sve ostalo je svjesno uništenje ili velika zabluda.

Za kraj moram reći i ovo, HDZ1990 je nacionalna stranka, demokršćanskog svijetonazora, koja ima ista ili slična statutarna načela kao i HDZeBiH. Istim ili većim žarom želi i skrbi o hrvatskom narodu u BiH. Jedna smo od su osnivača ovog HNS-a, u kojem želimo djelovati i djelujemo,…naravno, koliko nam veliki brat dopušta. Stoga vas upozoravamo da i nas saslušate i da razmislite i o našoj viziji ustroja BiH.

Bilo bi fer i pošteno da se ne priključujete onima koji u narodu, kroz medije i javne istupe žele nametnuti drugu sliku o nama, ako ni zbog koga ono zbog našeg hrvatskog naroda.
Bila bih jako sretna, ako bi se ovaj, iako pesimističan govor, nekog od vas dotaknuo. Nekog tko bi me postupcima i djelima, ne demantirao, jer prošlost je nepromjenljiva, nego uvjerio da može biti znatno bolje i nama Hrvatima i našoj Bosni i Hercegovini, …znači svima !
Rado bih se uključila u taj projekt, a za loše procjene budućnosti ispričala.

Gospodo vi koji sada mislite da sam dugo govorila, a da nisam ništa rekla, hvala vam na strpljenju, mada me niste pažljivo slušali.

Komentari

Doktorica je vrlo je vrlo lijepo govorila samo najveći njen problem je taj što je praksa demantira. Neka doktorica kaže koliko je Martin novaca dobio da ona nosi državnu i federalnu listu? Neka kaže koliko je novaca dobila da pređe u HDZ1990? U koliko je povjerenstava bila za vrijeme vlade HDZ1990 u HNŽ-u? Koliko je inicijativa u zakonsku proceduru uputila kao zastupnik? Na žalost upoznao sam je u bolnici gdje me je na moj sasvim uljudan i kulturan upit počastila salvom psovki kakvih bi se postidio prosječan kočijaš. Usput govor je sadržajno dobar i smatram da ga je pisao g. Franjo Cvitković zet Zelenikin bivši zapovjednik mog starog a inače Cvitković je jedna vrhunska osoba, jer ona ovo ne bi nikad u stanju bila sama sročit.

poručite vi hrvatskom puku da se spremi za rat barem oni koji su ostali oni će na bunker a ovi što su otišli trbuhom za kruhom oni će dobro proći ko i oni prije iz minhen bojne meni je jedino primanje bilo vojna invalidnina sad je ukinuli što meni znači njemačka ako bog da a vi u boj za politićara svog

Tko će branit dragančetove dvore?

on punac i zetovi

Isto potpisujem jer znam o kome je riječ. lipe riči nidje djela kao i svi ostali stožernici patnici stolnjaci itd....I da di su cane primorca certifikati skrajcili????

koliko god mislio da si dobro informiran, u zabludi si, sve ti počiva na dezinformacijama i spinovima...doktrorici nije potrebno da joj bilo tko piše govore jer ona razmišlja i funkcionira baš na ovakav način kako se i obratila u HNS-u i dovoljno je inteligentna i pismena da svoja razmišljanja pretoči u ovakav javni istup... to što te počastila salvom uvreda sigurno si zaslužio jer je strašno osijetljiva na lažnjake i šupljake...franjo cvitković je čovjek bez premca u ovoj državi i mogu samo reći da si njih dvoje sjajno razumiju i nadopunjuju....o kojim povjerenstvima govoriš? pa Borjana Krišto je u toliko povjerenstava da ni sama ne zna gdje i u kojem nije i nikome ništa...ebi ga prika, istina boli a ona je upravo ovakva kako ju je prezentirala doktorica Zelenika

DIANA ZELENIKA ??
------------------------------
Damire, potpuno si u pravu.

DIANA ZELENIKA
- slušajući i čitajući njezine izjave o njezinoj velikoj MORALNOSTI, POŠTENJU VJERI, CRKVI, HRVATSTVU itd..a nepoznavajući je čovjek bih pomislio da je to žena savršena. A s druge strane medalje većina ljudi koji je i malo poznaju imaju potpuno suprotnu sliku o njoj tj.doživljavaju je u potpuno drugačijem kontekstu.

Liječnica koja za pacijente u bolnici nije imala vremena pa bi ih naračivala za dva tri mjeseca i više a gurala im vizit kartice privatni broj telefona da mogu taj pregled kod nje privatno obaviti za dan-dva da bih to dobro naplatila. Bolnica bih joj znala služiti za punjenje privatne ordinacije.

ONA je također dala HIPOKRATOVU ZAKLETVU!
SRAMOTA koje ponašanje prema bolesnima ,nemoćnima i sirotinji ! Imali od toga višeg grijeha a kaže da redno ide u crkvu.

Zar to nije licemjerno, jadno i prozirno?
I nakon svega kao liječnica uvukla se i u politiku. Nije ni čudo to od nje,to je bilo i za očekivati od tako moralne vertikale tj.liječnice jer očito su u politici naj moralniji pa se i ona pridružila.

Čitam kako prethodni gospodin još spominje razne prljave rabote što od takve osobe nd bih ni čudilo..

Dovoljno je samo pogledati i malo upoznati.
dr.DIANA ZELENIKA- žena zmija, žena vučica sa sto lica koja dlaku mjenja al ćud nikako!
SVE BI UČINILA ZA NOVAC!

Eh moja Diana, jadan ti je onaj koga si ti liječila i koga ti zastupaš u politici.
Izjava- Žena sam u naj boljima godina- hvalite me usta moja,moralnost, vjera, etičnost.???

DIJANA tuga i jad si ti i ništa drugo. Pročitaj prdthodni komentar a vjerujem da je to istina jer sam se i sam uvjerio u dosta toga. Da imaš i malo ljudske osobine nikad se od srama ne bih pojavila u javnosti a kamo li na TV..al ti toga nemaš i zato si što jesi nitko i ništa... Ne mrzim nikoga niti želim bilo kome zlo al to mi se gadi da od jedne liječnice koja položi Hipokratovu zakletvu postane tako nešto.

Pa nas čudi što je već i preko 50%ljudi napustilo ove prostore!
Zbog nje i takvih poput nje a ima ih mnogo i u zdravstvu a o politici da ne govorimo. Sve opljačkaše i istjeraše i ostadoše samo podobni. A postavlja se samo jedno pitanje kad sve istjeraju koga će onda pljačkati? Narod koji je krvavio u ratu i dalje masovno bježi od tog zla kao i sirijci tražeći bolji život a leš.inari koji su se pojavili u ratu i nakon rata kupe plijen.
IZDAJICE I SRAMOTA HRVATA ŠTO NAPRAVIŠT ?!!!

VETERANI 317 Sbbr grada Heroja vas vide kao lijećnika u novoj terapiji društva kao većina sa nama piješadincima ka Evropskim integracijama . Pozdrav domovini sa Kasumovićem -Cenić- Raguž - Zelenika - Babić .

Žalosna selekcija tekstova od urednika.

Rastući velikobošnjački fašizam, hegemonija i ugnjetavanje ne dobiju nikad ovdje ni retka teksta. Je loš Čović i HDZ - pun hulja i lop.o.va, ali da na ovom portalu se ne pročitaju stalne ratne trube iz Sarajeva, njihovo stalno političko ugnjetavanja BH Hrvata je stvarno žalosno i nacionalizam u koji su uplovili - daje ogromnu pristranost.

I Lijanovići, HSP i devedesetka nas neće izvući iz krize, svi smo toga svjesni i zato i ne mogu ni prismrditi HDZ-u na izborima - nego su još gori od HDZ-a.

Nisu ratne trube iz Sarajeva nego iz Banjaluke, a ugnjetavnje Hrvata je od strane ovog jugokomunističkog HDZ-a. Ostale stranke ne dobivaju glasove zbog toga što je HDZ uspostavio diktaturu i strahovladu i oni sami sebi pišu glasova koliko hoće.

Trube su iz Banja Luke i Sarajeva ali najgore iz Mostara živjeli branitelji

to ti je isto kao kad čitaš poskok pa tamo reklamiraju Logos i Cental osiguranje i sve je pet u Hrvata...naravno ugnjetava nas bošnjački nacionalizam s kojim je je tata Dragan non stop u koaliciji..

Ovo je Istina.Bravo doktorice.Odmah komentirati upadaju oni koji traze dlaku u jajetua drugu Draganu oprasyaju sve iako nas sve zajedno unistava.Bravo doktorice svaka ti cast ti si trebala biti predsjednica ane Cvitanovic.Zena legenda i diva Hrvatska

Vrijeme je za revoluciju.Bravo Dijana.

Ma daj nije valjda nestalo para u bolnici sto uzima za lazna obecanja sirotinji pa sada u politiku bravo nastavi ko na radnom mjestu brzo ces stici covica na ziro racunu

Sve je možda tako kako o njoj komentirate, alo je i 'vako kako ona kaže!!!

Dijana svaka ti čast na hrabrosti i istini tvoj govor je pogodio sve koi razumiju čak i one koi su vezani lancima od čove ali nek se čuo glas

Ne poznajem gospodju , niti imam potrebu da je upoznam . Sama cinjenica da ona samo opisuje postojece stanje kako ga ona vidi , i to sa - h r a b r o s c u , kako rece komentator . Ako je vama potrebna hrabrost da govorite ovako kao ova gospodja , onda ste Vi - vec "obrali bostan" !....
.
Vi ste , naprosto , oboljeli od CROATO-SOVINIZIKUSA , koji ne zarasta ni uz kakav melem . Svi vi znate pametovati , ali izlaz iz situacije ne znate pronaci , niti to trazite . A nasi stari su to znali - "od stoljeca sedmog" i objasnili nam vrlo kratko : MOTIKU U SAKE ! Vi , naprotiv - kao i autorica ovog sastava - mislite da mozete zadrzati svu politiku koju ste vodili i sprovodili od 1990 . , a da pritom ispadate profesori - demokracije . ...
...
Cim ste se getoizirali u "rvacki korpus" , vi ste osudjeni na propast . Kao da zivite sami na svijetu .Taj put , i ta politika - vodi do rata ! Ne vjerujete ?...U redu ! Nevjerovati je takodje - demokratsko pravo . Jos vam fali OLIMPIJADA na temu - "KO JE NAJVECI RVAT"!

Diana tko te ne zna skupo bi te platio!

Odličan govor! Da li su ga čuli? Sumnjam. Da li će ga "usvojiti"? Neće 100%.
Razlog : Kriminal se legalizira kroz zakone!

One kobne nedjelje, 16. 10 . 1978 godine objedovali su (ručali) kod Stojana Rašića (oženjem kćerkom Petra Brnadića – pred čijim stanom je ubijen Bruno istog dana). Bruno Bušić, Mate Kolić, Petar Brnadić, Ante Granić (kum Stojanova sina) i još neki ...

Šuti Đurđa!

Nažalost bez lustracije ništa ?
Tipa Zoro !
Pzz. Domoljubim !

Vraga crna da kaže,piši propalo jedni spas put pod noge bili svit!!!

Svaka cast gospodji. 25 godina je potroseno na razgovor o svemu samo ne o ekonomiji i odlasku ljudi vani. Potroseno je zato sto ove vodje ne zele da se sredi stanje jer, kako kaze Profesor Slavo Kukic, cim se sredi stanje Covic ce prvi morati u zatvor.

Diana Zelenika: Što možemo poručiti prepolovljenom hrvatskom puku u BiH?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto