Petogodišnji plan Nevenka Barbarića - "letu štuke, letu milijuni..."

ljubuski.info

Među brojnim planovima i dokumentima, općinske vlasti prave i usvajaju i nekoliko dugoročnih, a jedan od njih je plan petogodišnjih kapitalnih ulaganja na području općine. Riječ je o ispravi koja se svake godine ažurira i dopunjava novim projektima i na kraju godine usvaja, otprilike kad i novi općinski proračun, za sljedeću godinu. Općinsko vijeće Ljubuški je u prosincu, na temelju prijedloga Povjerenstva za izradu plana kapitalnih ulaganja, usvojilo dopunjeni plan kapitalnih ulaganja općine Ljubuški za razdoblje 2017. - 2021. godine. Sastoji se od ukupno 128 projekata koji bi se trebali provesti tijekom idućih pet godina. Razvrstani su na četiri skupine: cestovna infrastruktura, vodovod i kanalizacija, obrazovanje, kultura i sport te projekti iz drugih područja. Ukupni procijenjeni troškovi za njihovu provedbu iznose 13,410.000 KM.

Planovi

Po skupinama su razvrstani na sljedeći način: za cestovnu infrastrukturu 4,605.000 KM, za vodovod i kanalizaciju 2,670.000 KM, za obrazovanje, kulturu i sport 3,780.000 KM i za projekte iz drugih područja 2,355.000 KM. Plan financiranja predviđa namicanje novčanih sredstava iz nekoliko izvora - općinskog proračuna, uz pomoć donacija, sredstvima građana te sudjelovanjem viših razina vlasti i stranih donatora. U planu su navedeni projekti i njihova cijena izvedbe, a njihovom realizacijom značajno bi se unaprijedili opći i pojedinačni standardi života u općini. Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, najviše novca potrebno je za izgradnju zapadne gradske obilaznice - 1,800.000 KM, zatim za uređenje zapadnog ulaza u grad - 350.000 KM. To je ukupno 2,150.000 KM, od čega bi vlastita ulaganja iznosila 300.000 KM, a sudjelovanje viših razina vlasti 1,850.000 KM. Za obnovu i uređenje četiriju gradskih ulica uložilo bi se 150.000 KM, od toga vlastitim ulaganjem 135.000 KM, a 15.000 KM donacijom. Ulaganje u mjesne ceste, a nabrojeno ih je ukupno 26, stajalo bi 738.500 KM i sve bi se financiralo iz općinskog proračuna. Za preuređenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta u MZ predviđa se uložiti 686.500 KM i sve iz općinskog proračuna. Pojedinačno je navedeno svih 28 mjesnih zajednica i iznosi koji se predviđaju uložiti. Za izgradnju nogostupa i rasvjete na mjesnim i nerazvrstanim cestama planirano je 880.000 KM. Od toga bi ulaganje Općine iznosilo 140.000 KM, ulaganje građana 10.000 KM, od donacija 90.000 KM i od viših razina vlasti 640.000 KM.

Financiranje

U skupini vodovoda, kanalizacije i pročistača otpadnih voda, najviše se predviđa uložiti u kanalizaciju zapadnog kraka u Ljubuškom - 1,000.000 KM, zatim po 600.000 KM za završetak vodovoda u Dolama i za pročistač otpadnih voda u Ljbuškom, 300.000 KM za vodovod u Studencima, 110.000 KM za završetak vodoopskrbnog sustava Klobuk - Vojnići - Šipovača i 60.000 KM za vodovodnu mrežu u Klobuku. Od ukupno 2,670.000 KM za tu skupinu, Općina bi financirala 810.000 KM, građani 160.000 KM, od donacija 1,400.000 KM i viša tijela vlasti 300.000 KM. U skupini obrazovanja, kulture i sporta glavno ulaganje predviđeno je za izgradnju, dogradnju i preuređenje školskih objekata - 990.000 KM, odmah potom za obnovu spomenika kulture 800.000 KM (po 400.000 KM za obnovu Kule hercega Stjepana i arheoloških nalazišta) te 1,850.000 KM za izgradnju kulturnih sadržaja, od čega za kulturni centar 1,500.000 KM. Općina planira uložiti 1,100.000 KM, od donacija predviđeno 1,155.000 KM i od viših razina vlasti 1,525.000 KM. Skupina projekata iz drugih područja sadrži projekte za uređenje vjerskih objekata, turističkih odredišta i zelenih površina, izgradnju i uređenje prostorija MZ i kulturnih domova, obnovu i uređenje poljske infrastrukture te još 10 drugih projekata.

Od ukupno predviđenih 2,355.000 KM za tu skupinu, iz općinskog proračuna bi se izdvojilo 1,137.000 KM, od građana 280.000 KM, od donacija 358.000 KM i sudjelovanjem viših tijela vlasti 580.000 maraka. 

Ivan Kaleb | Večernji list

Glas naroda

Šta reći..nego..... BRAVO NAŠ NAČELNIČE!

BRAVO naš UNIŠTAVAČU

Da je više takvih svijet bi bio najgore mjesto za življenje
sreća što ima put za Njemačku,bježat od ovih spodoba

Za hdz-ovce, tako i za uvena, na prvom mjestu je svoj osobni interes i pitanje kako napuniti svoje džepove proračunskim novcem, stim kidnuti u matičnu Domovinu. Tu se ne preže od najtežeg kriminala, zapravo u pravilu je kriminal postao normalna pojava u opštini Ljubuški. Tu se formirala kradeze klika koja ima svoje navijače a za uzvrat su dobili mirovine, diplome, radna mjesta i razne pogodnosti. Pratri su u tom kolu i vatreni navijači komunista koji su okrenuli kape i obukli plava "demokratska" odjela sa kravatom. Pod maskama se kriju zli ljudi, najveći neprijatelji Hrvata u BiH, na njihovu čelu je vožd draganće čović komunjara udbaš jugonostalgik.

Makni ga više sa ekrana ne mogu ga gledat

Muljator i prevarant.

Sve je covjek slagao i uvjerava narod da su lazi istina

bolan Nevenko sklanjaj se više vidiš da narodu dogorjeva
ako ovako nastaviš izbacit će te iz općine

Evo orginalnog video zapisa sa predizbornog stranačkog skupa HDZ-a Ljubuški.
Kasnije su mnogi nastradali kako se vidi sa orginalnog video zapisa zbog nedovoljne angažiranosti oko otimačine.
https://www.youtube.com/watch?v=gVt26U5dF2k

Za sve je kriva deka sto je pala da nije radio bi on svoj posa ne bi nas salovo

Kakao mi je fin Načelnik baš si sladak...

Jedan od pošteniji jadezeovaca-da su mu partijski drugovi na njegovu mistu koliko bi tek hrali

Gdje je plakat iz kravice od onih kupovnih intelektualaca što vole Ljubuški ? Uredniče stavljaj sad za mačkare..

barbarić i kvesić kakoli se zove presjednik vjeća će radit šuplje projekte za trampa a barbarić je zaboravio u deku stavit željezo pa pala nije to strašno nije njegova deka

Skinite ovo strašilo da nas ne plaši.

Nevenko je ceteri mandata Nacelnik a ako ga zdravlje posluzi bit ce i peti mandat a i treba jer je zasluzio ,da nije zasluzio ne bi. Nevenko je dosta uradio pozitivno za Ljubusku opcinu i sve ostaje narodu prethodni nisu nista ama bas nista uradili u odnosu na barbu.

Samo naprijed Nevenkooooo ne gledaj sto ljubomorni govore.

Pa daj nam reci što je to pozitivno uradio u ovoliko godina??!! Osim što je uposlio nesposobnu glasačku mašineriju gdje god je stigao.

Moj urednice .zante sta da ste i vi nacelnik pa da i radite kako bi bilo najbolje vjerujte da bi isto vas razapinjali nemoze nama nitko ugoditi .mi smo takav narod nema tu spasa .mrzimo jedni druge podapinjemo se itd. Neopravdavam nikoga pa ni gosp.Barbarica al nitko nama nije dobar.pozdrav ugodan ostatak dana urednistvu i svim citateljima

Vama je super, samo vi toga niste svjesni.

pa imali ista za ono jadno vatrogasno gledam one jadne ljude sa onim krntijama kad prođu brze biciklo ide nego vozila ali sta će ljudi trude se koliko mogu nije donjih do vas je općinari , pa nabavite im barem auto kakvo

Moglo bi se govorit danima o pozitivnim stvarima . Od dolaska Nevenka ljubuski i ostala mjesta Opcine su se promjenila na bolje , sto se ocito vidi, al biti ce jos kamo kud bolje . Zivi bili pa vidjeli. Samo Nevenka podrzimo.

Pa daj nabroji bar par tih pozitivnih stvari da mi koji ih ne vidimo napokon progledamo.

Blago nama, kako dobro planiramo,
pa zasigurno nečemo morati jednosmjernom za Švabiju,
a sigurno će se mnogi nazad vrnuti.
Nije šala toliko projekata, trebalo je to sve osmisliti!
Bit će tu radni mjesta, pa vi žugajte!

Može li se išta uraditi za autobusnu stanicu i gradsko groblje ,pozdrav

Papir trpi apsolutno sve,a svjedoci smo da se na našim prostorima sve obećavalo a malo toga zaista i napravilo.. oaim što je ekipa sebi uzela novac, aute i stanove. Petogodišnji plan je samo lijepa fraza za "nećemo raditi ništa prije izbora", a i tada će asfaltirati par cesta i početi s postavljanjem nogostupa koje če završiti pred izbore 2025.

Petogodišnji plan Nevenka Barbarića - "letu štuke, letu milijuni..."
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari