OV Ljubuški: Čamber se ponaša kao pijani milijunaš!

Na zadnjoj sjednici OV Ljubuški razmatrana je najava mladog i perspektivnog ministra obrazovanja Vjekoslava Čambera da bez prebijene pare uvede devetogodišnje obrazovanje u škole ZŽH.

Na temelju ovih činjenica počašćen je riječima od jednog vijećnika da se ponaša kao „pijani milijunaš“, gradi i raskriva škole bez novčanog uporišta ili odobrenja Skupštine – laički rečeno na veresiju.

Zapravo on je samovoljno ušao u ovaj projekt koji zahtijeva 5-7 milijuna KM. Nevenko Barbarić, naš načelnik, je kako je rekao uputio pismo Čamberu u kojem je po njegovim riječima Ljubuški nespreman za devetogodišnje školovanje zbog neriješenog prijevoza i prostora. Nadodao je kako je po riječima ministra obrazovanja prioritet dobilo Posušje i Široki Brijeg, a da je Ljubuški kao spreman.

Zašto je Ljubuški nespreman naš načelnik nije rekao, valjda nema novca, iako je najavio 12 milijuna KM proračun za ovu godinu. Ako dođe do uvođenja devetogodišnjeg školovanja djeca iz Ljubuškog bi pohađala nastavu u Radišićima i Miletini. U jako ozbiljnoj raspravi vijećnik Ivo Nuić je predložio sastanak ljubuških županijskih vijećnika kako bi se dogovorili za zaustavljanje Zakona o devetogodišnjem školovanju.

Tako je Barbarić na kraju ove teme rekao kako će inicirati sastanak s Čamberom, koji je izrazio dobru volju da dođe na OV Ljubuški, ali kako je trenutačno na godišnjem odmoru.

Znači niti u našoj županiji nije lako imati ministra za sugovornika.

Svakako da će Čamberu ovog ljeta u Ljubuškom biti vruće, jer je izgleda zadužio ljubušake svojim dosadašnjim radom, a i receptima iz poznate „posuške kuhinje“.

Barbarić obećava kao futurist na kvadrat, a obećano ne izvršava!

Hoće li Babovac biti otvoren za javnost, što je obećano prije pola godine? Što je s čišćenjem cesta? Što je s završetkom projekta vodovoda? Ova su se pitanja redala na aktualnom satu.

Barbarić je odgovorio kako nema za Babovac konkretnog rješenja, jer nema radnika koji bi čuvao objekat. Za prljave ceste reče kako nema opravdanja, te izrazio nadu da će problem biti uskoro riješen. Za vodovod se nada kako će za dvije godine biti sve gotovo. Zamolio je i vjećnike da spriječe izgradnju predviđene minielektrane na Koćuši.

Ljubuški s 20 tisuća KM na godinu dioničar RTV Herceg – Bosna d.o.o

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je preuzimanje vlasničkih i osnivačkih prava i obveza nad RTV Herceg – Bosna d.o.o. Mostar. Uglavnom, Ljubuški preuzima 5% financiranja što godišnje iznosi oko 20.000 KM. Odluka je prihvaćena obzirom da je riječ o hrvatskom mediju, a vlada deficit istih u našoj zemlji. Uglavnom, općine s hrvatskom većinom usuglasile su se da će podržati ovu postaju i njih 14 već je usvojilo ovakve odluke.

Usvojena je i Odluka o ekološkom akcijskom planu za općinu Ljubuški za koju je inicijativa došla od federalnog ministarstva okoliša. Projekt je vrijedan oko 40.000 KM, a općina sudjeluje s 5.000 KM.

Imenovana je i nova predsjednica Odbora za reviziju JKP Ljubuški - Milada Bilić koja je jedina zadovoljila uvjete raspisanog natječaja.

Govorilo se i o Kuli hercega Stjepana jer je jedna od točaka razrješavala povjerenstvo za zaštitu nacionalnog spomenika Stari Grad Ljubuški. Vijećnici su govorili o nazivu projekta, jer poznato je kako nitko u Ljubuškom spomenuti lokalitet ne zove Stari Grad, ali tako je nazvan po Odluci komisije koja je počinjala ovaj projekt i koja ne želi čuti za drugi naziv.(?!)

Načelnik je naglasio kako je spomenuto Povjerenstvo izgubilo svoju svrhu, kako se dugo lutalo oko ovog važnog projekta, kako su se u isti neki miješali samovoljno bez odobrenja Općine i kako je sad nakon duge i teške situacije projekt vraćen pod ingerencije Općine.

Povećavaju se cijene komunalnih usluga i smeće odlazi u Mostar.

Najviše se raspravljalo o naknadno uvrštenoj točki dnevnog reda, tj. o potpisivanju ugovora s ALBOM BH d.o.o. o prikupljanju i odvozu komunalnog otpada. Svi vijećnici bili su suglasni kako je trenutna situacija iznimno loša, ali Klub HDZ 1990 pitao se kolika je cijena ove usluge i koliko će ona koštati građane obzirom da u Ugovoru nije navedena. Pitali su se zašto nije definirana okvirna ili početna cijena i kako se Općina može zaštititi obzirom da se ugovor praktički sklapa na 11 godina (7+4), a cijena se korigira godišnje.

Nakon rasprave dogovoreno je da se ubaci kako će se cijena regulirati uz suglasnost Vijeća, a da će početna cijena biti
sadašnja cijena komunalne naknade.

Ugovor između ostalog predviđa prikupljanje otpada u čitavoj općini i saniranje divljih deponija kao i velike deponije na Bučinama. Načelnik je naglasio kao bi nas neuspjeh ovog ugovora vratio dva koraka unatrag te kao najveću odgovornost za Ugovor ima on osobno.

O Bijači ni ovaj put nije bilo riječi. Na vijećničko pitanje Barbarić još nije odgovorio.

Kad će? Morebit kad se vrati s godišnjeg odmora.

M.H.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari