Iz tiska izašao novi, 18. broj glasila "Stopama pobijenih"

ljubuski.info

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" izišao je novi, 18., broj glasila Stopama pobijenih. Glavni mu je urednik fra Miljenko Stojić. Kao i do sada glasilo donosi pregled događanja u Vicepostulaturi te mnoštvo podataka o pobijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Povjesničar Vladimir Šumanović analizirao je izvješće 26. dalmatinske divizije koje je 16. veljače 1945. upućeno 8. dalmatinskom korpusu. U tom dokumentu podrobno je opisana dvodnevna bitka za Široki Brijeg, a dokument je imao karakter klasičnoga vojnoga izvješća koje je postrojba - izravni akter bitke - uputila nadređenom vojnom tijelu radi davanja obavijesti o toj vojnoj operaciji. Sustavnom analizom Šumanović je shvatio da je riječ o krivotvorini te dokazao neautentičnost dokumenta koji je nastao znatno nakon svojega nominalnoga nadnevka.

Mr. sc. Ivan Kozlica u radu "Alkarski "vitezovi" odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945." piše o partizanskim alkarskim vođama (vojvodama) koji su ubijali puk i njihove duhovne vođe. Kozlica između ostaloga navodi:
"Alkar i barjaktar Ivan Guvo, zvani Pivo, bio je zapovjednik 11. dalmatinske brigade koja je počinila mnoge zločine u Hercegovini, a osobno je bio u "streljačkom stroju" čete koja je 7. veljače 1945. pobila dvanaestoricu franjevaca u samostanu Široki Brijeg."

U rubrici Pobijeni fra Mate Logara piše o fra Marku Barbariću koji je imao 80 godina kad su ga jugokomunisti ubili kao najstarijeg od pobijenih franjevaca.

U novom broju glasila nalaze se i nagrađeni radovi za uzrast odrasli VI nagradnog natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci, kao i svjedočanstvo Vesne Mandić pod nazivom "Blagoslov svetca nad grobom mučenika".

Mr. sc. Hrvoje Mandić piše o fra Ferdi Vlašiću koji je bio neumoran u borbi za slobodu vjere i domovine, a fra Ante Marić piše o fra Rajku Radišiću, jednom od preživjelih profesora s popisa zadnjeg profesorskog zbora školske god. 1943./44. Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu.

Rubrika Povijesne okolnosti donosi zapis s. Leonarde Rupčić u kojem opisuje uspomene na posljednje godine Drugoga svjetskoga rata i poraća u ljubuškom kraju. Mnoge osobe koje poimence spominje i osobno je poznavala, dok je mnogim okolnostima i događajima osobno svjedočila. Članak je priredila s. Natalija Palac.

Marin Jurković je s Ksenijom Abramović, ravnateljicom katoličke televizije Laudato, razgovarao o ideji i realizaciji pokretanja prve katoličke televizije u Hrvata, te o filmu "In odium fidei - Iz mržnje prema vjeri" koji je posvećen pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Glasilo se može nabaviti u župnim uredima, kao i na kioscima diljem Herceg Bosne.

Glas naroda

bila bi zanimljivija tema
stopama izbjegli hrvata od rata pa do sada
jel tak il ne tak

pobjegli od sinova onih koji su ubijali samo što su oni nisili petokraku a ovi šahovnicu i križ

povjest se uvjek ponavlja hrvate ubijahu hrvati gnjide i onda šutnja tako je i sa tutinim žrtvama no sve če se to javno znat koji su to junačine i zašto su pobili državotvorne hrvate bih

Za izbjeglicu .dosadan si idi radi nesto .il posjeti psihijatra

moje fratrine
bolje bi vam bilo da obraćate politićare
dok vi pišete knjige nevidite da stada odose
vi trebate žive čuvati
a tata će se o mrtvim brinuti
jel tak il ne tak

Izbjeglice ako nije tak tebi je kak sigurno u Svabiji!

ja mislim
da neumiru oni po africi od rada
nego od nerada zato sto nemaju posla
mozda i nas takva sudbina čeka
jel tak il ne tak

Iz tiska izašao novi, 18. broj glasila "Stopama pobijenih"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari