Borka Lukenda, Boras - Brada i Helena Lončar uneredili ministarstva i krivotvorili su dokumente

ljubuski.info

Posljednje analize prethodne vlade Zdenka Ćosića u mandatu 2010. – 2014. godine su toliko poražavajući, a nesposobni ministri samo su igrali prljave političke igre i izvlačili proračunski novac.

Analize o tome su napravljene na temelju revizijskih izvješća Ureda za reviziju institucija u F BiH i uz sadašnju vladu radi se o najgoroj i najnesposobnijoj vladi u ZHŽ s katastrofalnim posljedicama po 100.000 Hrvata. Rad sadašnje Vlade ZHŽ je samo pojačao pravi kaos nastao u mandatu od 2010. – 2014 godine.

Osim što nisu plaćani doprinosi od 2012. do 2015. godine (MIO oko 6,2 milijuna KM na godinu i 5,5 milijuna za ZZO ZHŽ), s tim da je Vlada ZHŽ uzela dugogodišnju pozajmicu u visini 8,8 milijuna KM od ZZO ZHŽ dovevši ovaj zavod u dug prema SKB Mostar od 10,5 milijuna KM, dogodila se prava pljačka proračuna iz kojeg se na sve načine izvlačio novac, kroz nezakonite javne nabavke, nezakonite transfere novca za doprinose, koji se obračunavao na platnim listama, ali se nije uplaćivao u fondove.

Troškovi po ministarstvima su bili enormni: za reprezentaciju, putovanja, gorivo se kralo nemilice, tako da su rezervoari primali više goriva od tehničkih mogućnosti Audija, Passata i drugih jakih vozila.

Gdje su nestali novci?

Otkriveno je da je jedan dio novca završio u općinskim proračunima, Sveučilištu u Mostaru, udrugama i drugim rupama za koje najbolje znaju Radoslav Luburić i premijer Zdenko Ćosić. Radi se o kriminalu "par excellence". Vlada ZHŽ unatrag 7 godina od Ureda za reviziju je dobivala negativnu ocjenu, a ministri usprkos naputcima nikada nisu postupili da nezakonitosti isprave.

Najgori premijer i najgori ministri

Osim premijera Čosića, među najgore ministre osim Radoslava Luburić (za HDZ BiH trebao je dobiti Nobelovu nagradu), se prema postignutim rezultatima i dometima ministarstava ubrajaju se Zdravko Boras Brada, Borka Herceg Lukenda i Helena Lončar.

Zdravko Boras Brada je pravno i financijski uništio MUP. Toliko nezakonitosti i nereda može samo napraviti njegov nasljednik također Zdravko Boras, koji se za to svojski trudi i na pravom je putu.

Ostavio je 7 milijuna KM duga, za njegova mandata se dogodio policijski kaos, nered u službi, potpisivao je toliko nezakonitih akata s milijunskim štetama, izrađivali su se nezakoniti akti za postavljanje namještenika i službenika, za savjetnika je postavio državnog službenika, koji je primao dvije plaće (Ivan Jelčić – Gira), progonio je djelatnike, što je potvrdio dajući iskaze pred Tužiteljstvom ZHŽ, a specijalna kasa je radila kao bankomat…

Svojim prijateljima je potvrdio da je progone djelatnika radio i po naputcima Nevenka Barbarića.  Iako je sve radio prema dirigentskoj palici Barbarića, ovaj ga nije podržao za novi mandat, što mu Boras Brada nidaka neće zaboraviti. Ovaj je čovjek očito poslužio svojoj svrsi. I što na kraju reći o njegovom radu?

Ženski dvojac Lukenda i Lončar

Borka Herceg – Lukenda je bila ministrica pravosuđa ispred HDZ 1990 kao koalicijskog partnera. Niti jedanput nije ukazala na problem neplaćanja doprinosa, što je po funkciji morala, a vladu je napustila po naputku stranke 10 mjeseci prije izbora 2014. godine. Krivotvorila je porezna izvješća. Koristila je sve ministarske beneficije i vratila se na rad u Ministarstvo financija.

Iako joj je zadatak, kao ministrice pravosuđa da ukazuje na bezakonje, ista je svu energiju usmjerila na uopćavanje Zakona o državnoj službi ZHŽ, kako bi se pojačalo maltretiranje državnih službenika u županiji, čime su porasla dugovanja županije po sudskim presudama na 5,5 milijuna KM.

Kroz politički rad ove političarke uočavaju se dvije stvari: dobra suradnja s HDZ BiH prilikom izbornih procesa, gdje je uspješno dogovarala preferencije. U rodbinskoj je vezi s Tihomirom Kvesićem, predsjednikom OV Ljubuški, s diplomom iz Kiseljaka, kojeg je narod toliko zavolio da je na pojedinim biračkim mjestima od svih glasača za HDZ BiH imao 100% preferencija.

Ali, Lukenda je od birača HDZ 1990 dobivala gotovo 70%-tno povjerenje i to na biračkim mjestima gdje je Kvesić briljirao. Bila su to vremena interesnih udruživanja pojedinaca prilikom prebrojavanja glasova.

Međutim, pravi hit političarka je bila Helena Lončar, koja je prkosila profesorima i nastavnicima, točnije 1440 akademski obrazovanih ljudi. Niti Helena Lončar nije plaćala doprinose profesorima i nastavnicima, krivotvorila je porezna izvješća, sve sporove s nastavnicima i profesorima je izgubila. 

Što je najgore potpuno je politizirala školstvo, uništila vrednovanje učeničke izvrsnosti i kvaliteta nastave. Otvoreno je zagovarala neplaćanje doprinosa izjavama, kako će to platiti s novcima s razine Federacije, kada HDZ BiH 2015. godine dođe na vlast.Očito je ova političarka napravila obrazovni kaos, a za savjetnika je imala Ivana Ševu, vlasnika niza visokih i srednjih škola, koji je svoje obrazovne projekte stavio u prvi plan.

Zaključci za bolje sutra

Njih trebaju donijeti birači. U ZHŽ se događa društveni sumrak, kojeg na žalost mnogi ne vide. To su upravo oni, kojima sadašnja vlast dadne mrvice.Hrvati u BiH u samo dvije županije, u vremenu unatrag dvije godine su izgubili oko 800.000.000 KM (osamsto milijuna!). Sve je to rezultat pljačke, korupcije i nepotizma. Na odgovorna mjesta se postavljaju neobrazovani ljudi. Dugoročno. ne piše nam se dobro.

Ponovimo, u zadnje dvije godine u HNŽ i ZHŽ izgubili smo 800.000.000 KM.      

Glas naroda

Ovo su strucnjaci kakve BiH nije dala

Najveći stručnjak je ona U-D-B-A-Š-I-C-A Helena Lončar.

Pa se vi dobro čudite kad ankete kažu da su Hrvati najgluplji narod na svijetu???

Brada je za ovog Borasa gospodin prijeratni fakultetlija poduzetnik ratnik

A je daštaje, brada studirao u Brljici agronomiju, specijalnost šipak drača i kupina, gladeći bradu. Ali zašta čovjek nema znanje ni školu toga posla bi se trebao kanit. Samo, ko će kradeze umišljenim veličinama to utulit u glavu, samo se poslije svega stide svojih djela i nesposobnosti. Dragi činovi, velika plaća, odgovornost nikakva. Tako je to od devedesetih na ovamo.

Nemas ti pajdo pojma sve je ovo za Zenice

Bradu ste hvalili da je spasitelj a isti je potrosio goriva sa crnim pasatom na relaciji Ljubuski S Brijeg kao NATO.

Nisi ti vozija pasata kako on troši brajo a još ako su iz MRMa

Znači Helena je stvorila Ševu

Tko god je izmislio gupanije svaka mu čast kako bi znali za ovakve likove da njih nema sve biser do bisera

Kako je jadna ova ofucana bivša ministrica Borka.Ona je toliko iskompleksirana da se čak i na slici vidi.Toliko je na njoj kreme i pudera,ali mi to ne pomaže,ne može je pomladiti i proljepšati na njezinu veliku žalost.Žali Bože vremena koje je potrošila kao ministrica,isključivo na svoju promociju i opet ništa.Jadnice jadna!!!

Citajuci ove vase komentare samo se vidi kliko ste vi isfrustrurani i jadni. Pa zna se da ovaj portal samo dezinformacije iznosi da sebe promovira. Koji jad od portala i komentatora.

Culi 800.000.000 milijuna kamecija, pa to nemire ni cosa nostra

Ovako i treba tko bi poslije ovih htio na vlast

Luburic je za ginisovu knjigu dobro mu ga stavi uredniče..

Kr menja odma spratit tamo di im je misto Prokleti ste od Boga.

Morate napraviti razliku između savjetnika i pomoćnika ministra. Pomoćnici ostaju, savjetnici se mijenjaju.

pise se nam dobro, znamo da smo posteni, a oni koji kradu i lazu nece daleko, jer kratko su im noge :) .....zivjela Hrvatska !!!

Ukinuti županije pod hitno a ove procesuirati

Molim vas da ovakve mazlu mine kao što je brada ne stavljate na portal. Hvala.

Ili su neobrazovani ako jesu onda su nenacitani stranacki uhljebi iliti seljacine koje nista ne znaju osim hapat i sta drugo ocekivati jos sto godina oni nece u Hercegovini pojas vezat a kamoli doprinose uplacivati

borka je podvala Paponji, liže se s Kraljevicem i radila je za HDZ BIH na proslim izborima i prenosila informacije iz paponjina tabora na drugu stranu a ovi nista nisu skuzili. zauzvrat ce biti nagradjena promaknucem u financijama.

Popij tabletu...

treba nam biti jasno Ministri samostalno ne odlučuju to vam je po "direktivi" moj Matane!

lijepa kuća aaaaaaaaaa............BORKA

Borka Lukenda, Boras - Brada i Helena Lončar uneredili ministarstva i krivotvorili su dokumente
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari