Ustavni sud BiH donosi odluku o neustavnosti rada svih razina vlasti u F BiH

ljubuski.info

Ustavni sud BiH na sjednicama zakazanim za 19. i 20. siječnja izjasnit će se o zahtjevu političara iz entiteta Republika Srpska za ocjenu usaglašenosti svih zakona i ostalih pravnih akata usvojenih u Federaciji BiH poslije izbora 2014. godine. Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi izazvati neviđenu krizu u FBiH s obzirom na to da bi dovela pod znak pitanja konstituiranje vlasti u entitetu.

Za 19. i 20. siječnja 2017. godine zakazana je 102. plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj će se između ostalog naći i zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usaglašenosti "svih zakona i ostalih općih pravnih akata koje je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine od njegovog konstituiranja poslije izbora 2014. godine".

Riječ je o zahtjevu koji je kao odgovor bošnjačkim političarima inicirao predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio 9. siječnja kao Dan RS-a neustavnim.

Zahtjev iz RS-a je podnesen zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituiran u skladu s Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obvezu.

Dodik se nada kako će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju, a prema svim procjenama do takve odluke bi moglo doći s obzirom na to da Parlament Federacije BiH stvarno nije konstituiran u skladu s Ustavom FBiH.

U jednom od ranijih istupa predsjednik Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur rekao je da su svi političari u entitetu bili svjesni tog problema te da opozicija nije željela pokretati pitanje ustavnosti i time stvarati probleme.

Ustavni sud FBiH u ranijoj odluci kojom je odbacio apelaciju Kluba Srba vezano za Zakon o državnoj službi FBiH jasno je dao do znanja vlastima u FBiH da je njihovo tumačenje suprotno od svih tumačenja koja je davao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i po kojima je funkcionirao Dom naroda Parlamenta FBiH i klubovi unutar njega, a to je da su mjerodavne većine od izabranih delegata.

Kako je precizirano, Ustavni sud FBiH smatra da to nije tako, nego da je Ustav FBiH jasno defininirao da broj zastupnika u svakom od klubova naroda mora biti po 17 i da saziv Doma naroda FBiH mora imati 58 zastupnika. Inače, Klub Srba u ovom sazivu Doma naroda FBiH ima 13 zastupnika, zbog čega se postavlja pitanje da li ovaj Dom uopće ima pravo odlučivati.

Ukoliko Ustavni sud BiH utvrdi da zakoni i ostali pravni akti koje je donio Parlament FBiH nisu ustavni, postoji realna opasnost od krize jer se dovodi u pitanje cijeli lanac, od predsjednika, potpredsjednika i Vlade FBiH, kao i svih usvojenih zakona od 2014. godine.

klix.ba

Glas naroda

Koji su to i-d-i-o-t-i. Suci Ustavnog suda BiH teško krše osnovna pravila sudskog postupka pred Ustavnim sudom. Razina njihovog znanja je manja nego u ovih naših seoskih sudaca. Oni će u svojoj Odluci napisati još veće gluposti, nego suci na nižim razinama. Događa se npr. da stranka u apelaciji pobija jednu odluku kantonalnog suda, a oni u svojoj odluci pišu o nekoj drugoj odluci kantonalnog suda. Oni sami čine brojna kaznena djela da bi zaštitili vladajuće političke strukture. To je potpuno neshvatljivo, ali takvi su suci Ustavnog suda BiH.

Suci ustavnog suda BiH najviše krše osnovna ljudska i ustavna prava građana BiH. Ako stranka nakon presude kantonalnog suda dostavi apelaciju Ustavnom sudu, oni će donijeti odluku da stranka nije zatražila reviziju pred Vrhovnim sudom F BiH. Ako stranka zatraži reviziju pred Vrhovnim sudom F BiH, onda će Ustavni sud donijeti odluku da je protekao rok za Apelaciju pred Ustavnim sudom. Oni u svakom slučaju postupaju nezakonito i što god stranka uradi oni donesu odluku da je protekao rok ili da je apelacija neosnovana zbog toga što stranka nije zatražila reviziju. Da ne dođe do potpunog raspada pravnog sustava, prvo treba te dobro plaćene lakrdijaše zaćerati kućama, jer oni su najveće zlo u BiH.

a gdje je dugme za reset pa da počnemo iz početka,možda bi bili malo pametniji?e to nisu rekli!

Ustavni sud BiH donosi odluku o neustavnosti rada svih razina vlasti u F BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari