BiH ima najnesposobniju javnu upravu u Europi

ljubuski.info

Javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost u Europi da odgovori na potrebe i zahtjeve svojih građana, piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o temi Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH, prenosi Pogled.ba

Sve razine vlasti u BiH obvezali su se na razvijanje proračunskog procesa kako bi on postao učinkovit instrument politike, a ovaj cilj definiran je još 2006. godine u Strategiji reforme javne uprave koju su usvojili sve razine vlasti.

Brojni međunarodni projekti podrške u vrijednosti od 19 milijuna KM su u posljednjih desetak godina pružali podršku u jačanju javnih financija i u povećanju efikasnosti i efektivnosti upravljanja proračunom.

Relevantnim izmjenama Zakona o financiranju institucija BiH iz 2009. godine utvrđena je obaveza da se uz prijedlog proračuna dostavlja i informacija o namjeni i očekivanim rezultatima proračunskih izdataka.

Usprkos navedenim reformskim opredjeljenjima, prema procjenama Svjetske banke iz 2014. godine naša zemlja ima najneučinkovitiju javnu upravu u Europi. Naime, indeks učinkovitosti javne uprave u BiH je 36,5 i najmanji je od svih europskih zemalja.

Bolji indeks od BiH imaju Moldavija i Ukrajina (40), Kosovo (43), Albanija (52), Srbija (58), Crna Gora (63) i Hrvatska (73). Najučinkovitiju javnu upravu imaju Švicarska i Finska sa indeksom 99.

"Navedeni indeks znači da javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost da odgovori na zahtjeve i potrebe svojih građana", navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

U reviziji o temi Planiranje proračunskih rashoda u institucijama BiH rezimirano je da se postupkom pripreme proračuna institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost izdataka.
"Proces pripreme proračuna nije pravovremen, nedovoljno je transparentan, a za realizaciju definiranih ciljeva, programa i pripadajućih proračunskih sredstva nisu uvijek utvrđene jasne odgovornosti", navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Upozoravaju da proračun institucija BiH ne održava politike i programe Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u cijelosti, jer svi planski dokumenti ne sadrže jednoobrazno definirane ciljeve za odgovorne u institucijama BiH, odnosno definirani programi u planovima rada i u programskom proračunu nisu usuglašeni.

Komentari

Ma nije moguće,mi smo sposobniji od Japanaca i Švaba.Koliko kod nas jedan "radnik" u javnoj instituciji štete napravi kod njih ih ne može 500

Dajte ,molim vas! To se neko urotio;protiv nas!Osobito protiv ZHŽ.

Samo u općini i mupu imate jedno 300 čobani a i čobana viška,al su doslovice čuvar stada bili al štaš,misle da je narod zaboravio tko su i što su?prefočite diplome i navedite bar 10 ljudi što su pohađali školu sa vama.antikristi jedni.

BiH ima najnesposobniju javnu upravu u Europi

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari