Oprez, sunce danas ubojito zrači!

Vrlo visoke vrijednosti UV indeksa, koje predstavljaju veliku opasnost od UV zračenja, očekuju se danas u BiH i postoji mogućnost da ljudi s osjetljivom kožom dobiju opekotine od sunca za 10 minuta.

Ovo upozorenje su uputili jučer stručnjaci iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

"Vrijednosti UV indeksa između osam i devet predstavljaju visoku opasnost od UV zračenja i trebalo bi smanjiti boravak na suncu između 10 i 16 sati, te koristiti šešir sa širokim obodom, sunčane naočale, zaštitnu kremu i odjeću dugih rukava", kazala je za Nezavisne novine Mediha Voloder, šef Odjela za kvalitetu zraka u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"UV zračenje je jače kada je nebo vedro, bez oblaka. Oblaci generalno smanjuju UV zračenje. Također, s povećanjem nadmorske visine povećava se i opasnost od UV zračenja", navela je Voloderova.

Prema njenim riječima, ekstremno visok UV indeks, 10 i više, prošle godine je izmjeren samo nekoliko puta, i to u srpnju i kolovozu, dok ove godine s obzirom na vremenske prilike nije bilo toliko kritično.

U službama hitne pomoći su potvrdili da je u posljednjih nekoliko dana povećan broj pacijenta koji se javljaju zbog povišenih temperatura zraka.

U Dubrovniku je izmjeren čak 31 stupanj u pet sati. I u većini ostalih dijelova Hrvatske temperature su u jutarnjim satima bile između 25 i 30 stupnjeva, pišu hrvatski mediji.

Tijekom dana bi temperature mogle narasti i do 40 stupnjeva. Meteorolozi zato upozoravaju da treba što je moguće više izbjegavati boravak na suncu te piti puno tekućine.

Za Hrvatsku je predviđen indeks UV zračenja 9 od mogućih 11. To znači da koža za čak deset minuta boravka na suncu može izgorjeti. Tijekom ovakvih dana znatno se povećava opasnost od štetnih posljedica odnosno od zloćudnih bolesti kože.

Već u subotu se očekuju niže temperature, a moguć je i poneki pljusak.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari