Studenti Filozofskog fakulteta u Mostaru imaju problema s diplomom u Hrvatskoj

ljubuski.info

Studenti koji su završili ili su na završnoj godini studija Socijalnog rada u Orašju pri Sveučilištu u Mostaru su se javili redakciji Glasa Slavonije i požalili se kako imaju probleme pri zapošljavanju u Hrvatskoj, a i pri stručnom osposobljavanju.

Pritom se radi o studentima koji su svoje diplome nostrificirali pri hrvatskoj agenciji Enic/Naric.
"Hrvatska komora socijalnih radnika onemogućava nam izdavanje licence ako nam nadležno ministarstvo ne izda rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije, a na koje se čeka duže od godinu dana. A Ministarstvo nema ni pravilnik o izdavanju rješenja o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. I onda se čude što mladi napuštaju državu" - poručili su ogorčeni studenti.

"Mi smo druga generacija koja je završila Studij socijalnog rada u Orašju, neki su i iz treće generacije, ima nas nekoliko stotina i većina nas je iz Hrvatske. Do prije par mjeseci Hrvatska komora socijalnih radnika uredno je izdavala licence za samostalan rad i neke su se kolege već zaposlile u ustanovama socijalne skrbi. A mi sada, s istom dokumentacijom kao i oni, ne možemo dobiti ni licencu, ni stručno osposobljavanje" - žale se.

Novopečeni socijalni radnici tvrde da je došlo do propusta od strane Komore i Ministarstva, a oni taj propust ne žele priznati. Spornim smatraju zakon iz 2015. godine koji se nije primjenjivao te su ljudi donedavno dobivali licence.
"Sada su taj zakon odlučili primjenjivati i tako nam uskratiti licencu dok ne dobijemo rješenje o priznanju inozemnih kvalifikacija od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a da apsurd bude veći, Ministarstvo na osnovi tog zakona nije donijelo Pravilnik o izdavanju takvih rješenja" - ogorčeni su socijalni radnici koji su svoje diplome stekli na Studiju u Orašju, koji djeluje pri Filozofskom fakultetu Mostar.

U Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH na upit Glasa Slavonije pojašnjavaju da su u sustavu socijalne skrbi profesije socijalni radnik, psiholog i edukacijski rehabilitator definirane kao regulirane profesije.

Stoga svaka osoba koja želi pristupiti obavljanju regulirane profesije, a koja ima inozemnu diplomu, sukladno Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (NN, 82/15) mora imati rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije.
"Rješenje koje izdaje ENIC/NARIC ured je rješenje o priznavanju inozemne obrazovne kvalifikacije s kojim osoba može pristupiti tržištu rada na području RH općenito, ali za zapošljavanje u reguliranoj profesiji potrebno je imati rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije koje donosi ovo ministarstvo. Sam postupak nostrifikacije već duži niz godina ne postoji i postupak priznavanja inozemnim kvalifikacija propisan je gore navedenim zakonom i drugim pravnim propisima. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku aktivno poduzima sve radnje kako bi sve osobe koje su podnijele zahtjev za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije dobile odgovarajuće rješenje u što kraćem roku" - poručuju iz Ministarstva.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari