Prava branitelja moraju biti transparentna, sigurna, pravedna i pravična

ljubuski.info

Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH i udruge više braniteljskih kategorija inicirali su uspostavu registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Kako je potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja, namjera im je da, u suradnji s županijskim ministarstvima i općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu, sve podatke ujedine i objave.

Objasnio je da to podrazumijeva da budu utvrđeni registar osoba koje su bile u oružanim snagama za vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata, razdoblje sudjelovanja, okolnosti stradavanja (ranjen, nestao, poginuo, umro, ozlijeđen, dezertirao, bolest)...
"U Ministarstvu, točnije grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, postoje navedeni podaci.Također, postoje i ažuriraju se najmanje jednom mjesečno i podaci o ostvarivanju osnovnih prava - prava na invalidninu i pravo na novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja", pojasnio je Bukvarević.

Dodao je da, osim ovih naknada, postoje i pojedinačne naknade po transferima za pomoć u liječenju, u troškovima dženaza i sahrana, stambenom zbrinjavanju branitelja, zapošljavanju... kako na federalnom tako i na županijskim i općinskim razinama.

U ministarstvima i upravama za braniteljska pitanja na razini županije pripadnici oružanih snaga ostvaruju dopunska prava kao što su jednokratna novčana pomoć, banjsko liječenje, stambeno zbrinjavanje, ortopedska pomagala i drugo. O dopunskim pravima i njihovim korisnicima evidencije imaju ta ministarstva i uprave.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako Vlada Federacije počinje sveobuhvatnu reformu ove oblasti i uspostavlja Jedinstveni registar boračke populacije koji će sadržavati sve potrebne podatke o ovoj kategoriji.
"Svjedoci smo da se čak i ova prava zloupotrebljavaju od strane pojedinaca koji ostvaruju primanja po različitim osnovama iz više izvora, dok su najvećem broju pripadnika boračke populacije uskraćena osnovna prava. Namjera je Vlade Federacije da na ovaj način prava boračke populacije moraju biti svakom transparentna, sigurna, pravedna i pravična", kazao je Novalić.

Komentari

Jedinstveni registar je prvi korak za vraćanja dostojanstva braniteljiva i svi ga trebao podržati. Nakon formiranja jedinstvenog registra sljedeći korak treba biti pravni postupak kojim će svi lažni "pukovnici" i lažni "nositelji odličja" vratiti u proračun sve nepripadajuće im naknade.

bolan nema lažnih nositelja odličja tko ti je to rekao ( nemoj mislit da ja imam odličje,nemam), a lažni zapovjednici imaju ( dva svjedoka i brigadir ,pukovnik ili general amenuju i eto) neće ova prevara od države još dugo urušit će se kao Jugoslavija sve lažno fakulteti,invalidi ovi oni...

Nek bude tako!Iako je teško u to povjerovati! Nakon svih vladinih-salto mortalea,u dužem vremenskom periodu!

I ovaj put Bukvarević samo odugovlači i obmanjuje istinske branitelje! Dok on uspostavi registar svi branitelji će pomrit.

Prava branitelja moraju biti transparentna, sigurna, pravedna i pravična

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari