Liječnici spremni na štrajk

ljubuski.info

Doktori i stomatolozi okupljeni u reprezentativni Savez strukovnih sindikata najavljuju početak priprema za održavanje generalnog štrajka ukoliko u ovoj, prvoj sedmici 2017. godine, iz federalnog Ministarstva zdravstva ne dobiju suglasnost za početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

Naime, liječnici tvrde kako federalno Ministarstvo zdravstva mora dati suglasnost za taj kolektivni ugovor.
"Uoči samoga kraja prošle godine dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog saveza, poslao je pismo Ministarstvu, u kojem je rečeno da ćemo mi čekati samo do prvih ovogodišnjih dana", rekao je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Strukovnog sindikata doktora i stomatologa Kantona Sarajevo.

Nakon nedavne konferencije za medije čelnika sindikata doktora i stomatologa, Ministarstvo zdravstva Vlade FBiH je ponovilo ranije tvrdnje da članice ovog saveza treba da pregovaraju sa županijskim ministarstvima zdravstva.
"To je točno, ali oni su koordinatori, oni trebaju organizirati te sastanke i pregovore, a nakon toga se sve spušta na županijsku razinu, odnosno počinje pregovaranje sa županijskim ministarstvom zdravstva. Mi znamo da je to sljedeći korak i to nije sporno, ali federalno Ministarstvo mora dati suglasnost za taj kolektivni ugovor", ističe dr. Hočko, napominjući da su već četiri županijske vlade odobrile početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

Na navode da iz Ministarstva zdravstva FBiH tvrde kako je riječ o tri kantonalne vlade, dr. Izet Hočko kaže kako to nije točno, i da se to može vrlo lako provjeriti, "no, čak i da jesu tri ministarstva, opet je i to dovoljno za početak pregovora koje Strukovni savez doktora i stomatologa FBiH zahtijeva".

Podsjećamo na to da je prije nešto više od mjesec članstvo ovoga sindikata zaustavilo rad na pola sata širom Federacije, prosvjedujući zbog odbijanja Ministarstva zdravstva FBiH da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru.
"Mi od samoga početka tražimo samo to, da nas uvaže kao respektabilnog partnera, a to se ne događa", kaže dr. Hočko.

Ovaj sindikat, inače, djeluje u osam županija FBiH, a u HNŽ-u i u ZHŽ-u je u tijeku njegovo formiranje.

No, članovi Saveza tvrde kako je neotpočinjanje pregovora federalnog Ministarstva s njima samo dio problema na koje oni žele ukazati sindikalnom borbom, piše Oslobođenje i podsjeća kako su problemi sve učestaliji odlazak doktora i stomatologa na rad iz BiH, zastarjeli aparati i zdravstvena oprema i njihov nedostatak, kao i nedostatak lijekova, reagensa, pa i najobičnijih aspirina...

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari