Ljubušanke bi trebale sudjelovati više i bolje u politici

ljubuski.info

Zašto je malo žena na važnim društvenim položajima u Ljubuškom nije baš lako odgovoriti. Iako je muškaraca i žena podjednako, malo ih je na političkim i ravnateljskim pozicijama, bez obzira što na izbornim listama zauzimaju gotovo 40% pozicija, veliki broj ih je akademski obrazovan, istina je da ih nema.

Točno je da niti "nježnije" društvene djelatnosti u Ljubuškom nisu razvijene, gdje bi "zgodnije i priličnije" bilo vidjeti žene, jer muškarci u kulturi i društvenim djelatnostima i nisu postigli neke veće rezultate, ali ne može se kazati da žene ne mogu uspješno voditi i i upravljati na izgled više odgovornijim pozicijama.

Možda bi one ipak odgovornije upravljale, više vodile računa o zakonitostima rada, usmjerile društvene tijekove u pozitivnije vode.

Jesu li političke stranke previše hercegovački patrijarhalne?

U HDZ BiH u Ljubuškom žena nema u politici, za njih postoje razne udruge. Članice stranke se znaju pojaviti na društvenim događanjima uljepšavajući sam događaj. Muškarci vode i dječje vrtiće, ali istina je da Ljubuški propada brzo i sigurno.

U HDZ 1990 Ljubuški izgleda da žene puno bolje prolaze, u politici se više pitaju, međutim muški dio stranke sve više gubi na izborima.

Gdje su na krajnjoj desnici. U HSP BiH ih je sve manje.

Jesmo li zacijelo ušli u problem hercegovačke tradicionalne patrijarhalnosti, jesu li žene kadre mijenjati stanje, više se nametnuti u društvu, podići društvene standarde ili će nasuprot tome ostati u sjeni muškaraca, prihvatiti društvo bez budućnosti ili bi se možda mogle izvan stranačkih okvira udružiti u nove građanske inicijative?

A.K.

Komentari

Mila Sevo Mila Sevo Mila Sevo....

Radišića naj više vole prve dame...

Izvolite danas dijelimo hdz diplome; vi gospodine tokaru od danas ste doktor, trgovkinjo vi ste matičarka, čistačice vi budite magistrica, konobarice vama paše da budete geodet, šnajderice vi imate pozadinski potencijal uskoro možete biti doktorica, a vi seljaci redom u policiju od danas ste agronomi, one koje nisu htjele učit mogu začas do medicinske sestre Ševine... Samo ne daj Bože da ti takva davala nekciju, bolje obrnuto. I ja, htjedoh reći Ševine, vidite da toga dosta ševa i šepa naziv im ne da da se sakriju, sakati postajemo, ubogi intelektualno a to izgleda upravo nekomu odgovara.

Naše žene ionako su pobisnile - čast izuzetcima kojih zbilja ima. Kako smo bili dugo pod Turcima, položaj žena bio je daleko od europskoga i starim generacijama žena bilo je teško, ali one su nakon svakog rata digle Hercegovinu i bile jamac stabilnosti i napretka.
I što se u zadnjim desetljećima dogodilo? U njima je ostala ona borba za preživljavanje i snalaženje preko manipulacije, laganja, nagovaranja muževa na zlo i svađu s braćom i roditeljima itd.
Sada su uglavnom ko krave kad iščupaju kolac - ne znaju kud okrću (opet kažem - čast mnogim izuzetcima).
One su sukrivci za ovo tužno stanje našega društva: ne će dicu, sređuju se više nego bilo koja Amerikanka, Njemica, Talijanka - jer te jadnice rade od jutra do sutra, to donosi emancipacija - kad oćeš jednakost s muškom, dobiješ je - također i u radu.
A ove naše od wellnessa do fitnessa, farbaju nokte i modiraju se, lijene su ko krave, ne znaju ni zimnicu praviti, plaše se kokoši ko da su dinosauri, nezadovoljne su i "mikrovalno kompatibilne"(=kuha svekrva ili maama ili pak muž), a muž na baušteli ili po novom trendu u Nemčiji. Uglavnom zvocaju: vidi oni ima vliko, oni niko. Kćerima savjetuju da se udaju za "snalažljive" - pošteni su glupi - a lipo vidimo dokle su nas ti snalažljivi doveli.
Ne zaboravite da je u velikom porastu broj muškaraca koje njihove žene tuku!
Još ih gurnuti u politiku da unište što je ostalo!
Ajme meni, majko moja!

Pa dosta vam je kad dođete na neka predavanja, izložbe i slično najviše 5 žena uvijek iste
Pa prema tome u njihovim je glavama usađeno da su manje vrijedne. A da se ne govori ovi naši političari kao da se srame svojih žena, baš nigdje ih nećete na javnom mjestu skupa sresti. Ma od Ljubuškog smo napravili pravu "selendru"

Pa Andrijana Grgic je novoimenovana ravnateljica u gimnaziji.

Jeeeeeee imamo ravnateljicu jeeeeeee

Toni Kraljević,Ivan Ševo i dr.Landeka izvršili su svoj krvavi partijski zadatak.Skinuti ravnatelja koji je unaprijedio gimnaziju može samo naš HDZ kojemu ništa nije sveto.
Pohlepnici su došli na svoje...tko je slijedeći......nove komunjare skidaju samo tako...i mi ćemo njih kad dođe vrijeme neće vječno biti na vlasti...

sto se tice skola uspjesno smo nasandrcili svoj kadar, bice one dobre, mi zvrc one trk, idemo naprijed

Skoko, kao što cijeli Ljubuški zna, nikad nije bio muško.Tu ga poćurio Čamber preko ' intelektualnih veličina tipa Mirača Hrstić...Premda nikad nije u Gimnaziji pradavao...Drugi mu mandat izborio Toni...I sad lik kmeči..Jado jadni.

Kako mu je se Skoko odužio?????

Eto tebe je trebo poćurit..intelektualna veličino!

A jesu ćuste ove kamenjarke

šuti [ * neprimjereno * ]o muška šta ženama fali

Odakle vam pravo stavljati privatne slike na portal i još se autor članka nije udostojio potpisati, stvarno ste struka...

na prvoj slici zadnje dvije su predivne šta vam fali malo reklame pa niste gole 20 je vjek reklama je bitna

Živio Ante Kovačević !

Živio!!!

Ma haj-te molim vas,nećete valjda reći da dotične dame nisu za mudraca!

zene balkanske demokracije
da bi u politici uspile
moraju biti komad zene
kao i ove pevačice rastezaljke

Vidi Anice Medic...iz Radisica ...HDZ 1990...clanica Inicijative za ukidanje repetitora...King Kong..Hahaa

Ona predvodi ekipu koja ima migrene od istog a ne od prejedanja...

Anica Radiška kraljica, tradicionalno odgojena, karakterna, školovana, pametna.

Ova Vuksicka i Anica Medic najjace zene u Ljubuskom...

Mislim da je uredu da nebi niko trebo biti ravnatelj duže od dva mandata.
U dva mandata ako ima ideja može sve napraviti
Dolaskom nove osobe nešto se malo promjeni.

Ankica je krasna zena.

Ljubušanke bi trebale sudjelovati više i bolje u politici

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto