Od Nove godine registracija vozila skuplja za 30 KM

ljubuski.info

Od 1. siječnja 2017. na području Federacije BiH počet će se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila koji je propisalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Ovim pravilnikom koji je objavljen u Službenom listu FBiH 28. prosinca 2016. eko test postaje obvezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila, a Pravilnikom je detaljno propisano koje kategorije vozila podliježu eko testu, tko i na koji način obavlja eko test, koje su granične vrijednosti koje svako vozilo mora zadovoljiti, postupak s automobilima koji ne zadovolje test, ali i cijenu koju će za sve platiti građani.

Ako ste vlasnici vozila s benzinskim motorom koji nema katalizator ispušnih plinova, niti lambda sondu za eko test platit ćete 22 KM. Ako automobil na benzinski pogon ima katalizator i lambda sondu, eko test ćete pri registraciji plaćati 32 KM.

Sva vozila koja imaju bilo kakav dizelski motor, a u BiH "dizelaši" dominiraju, platiti ćete 36 KM.

Uvođenjem eko testa registracija vozila u FBiH poskupljuje u prosjeku za 30 KM godišnje, pri čemu većinu naknade za EKO test zadržavaju stanice tehničkog pregleda koje će i vršiti preglede, dok neznatan dio ide u proračun FBiH i županija,kao i stručnim institucijama.

No, eko test neće utjecati na registraciju vozila sve do 2020. i ovo razudoblje se naziva prijelaznim. Ako vozilo od 2020. pri tehničkom pregledu ne prođe eko test neće moći proći niti ukupan tehnički pregled, niti će se moći registrirati. Prijelazno razdoblje iskoristit će se kako bi se vlasnici upoznali o nedostacima svojih automobila i sve probleme otklonili do 2020.

Eko testu podliježu sva motorna vozila koje pokreće motor na bezin a koja su proizvedena poslije 1970. odnosno sva motorna vozila na dizelski pogon proizvedena poslije 1980.

Eko testu podliježu i vozila čiji motori koriste plin, a zanimljivo je da će im se ispušni plinovi ispitivati u vrijeme kada koriste nepovoljniji gorivo sa aspekta emisije štetnih plinova. Pojednostavljeno, ako ste u benzinca ugradili plin eko test se obavlja dok vaše vozilo radi na benzin, a ne na plin.

Od eko testova izuzeta su vozila na alternativni pogon, kao o vozila čije konstruirana brzina nije veća od 30 kilometara na sat.

Automobili koji prođu eko test dobit će naljepnicu koja će biti obvezno istaknuta na prednjem vjetrobranskom staklu.

Ako vaše vozilo zadovoljala normu Euro 1 dobit ćete naljepnicu crne boje, za Euro 2 crvene boje, Euro 3 žute boje, Euro 4 zelene boje, Euro 5 plave boje i Euro 6 ljubičaste boje.

Podsjetimo, u veljači 2016. u FBiH vlasti su povećale cijene cestarine koje se plaćaju prilikom registracije vozila pa je registracija poskupjela u prosjeku za 15 KM.

Glas naroda

imate li išta pametno smislit

Necu ga sad nikako registovat.

ubacite eko test u Bosnu da vidimo sta ce isplivat...

Mrrrš baaaando parazitskai gladna nikad vam dosta.Jedno pitanje za vas:Za čega je ona uplatnica na kojoj piše porez na imovinu,je li to za janjetinu ili za [ * neprimjereno * ]?

umjesto da ljudima pojeftine registraciju za vozila koja manje zagađuju,daju pogodnosti za uvoz takvih vozila oni samo traže način da napune proračun

Iz cjenika eko testova se odmah uočava da je prilikom izrade u potpunosti došlo do zanemarivanje struke, a jedina smjernica koja se poštivala je kako opelješiti ovo malo naroda što nastoji ostati u ovoj zemlji apsurda.....

Pa eko test se i sada radi na tehničkom pregledu.Za čega služe te naljepnice.Čuli da to ima negdi u svitu pa došli na ideju kako još opelješit narod.U svitu naljepnice služe da se zna koliko ti auto zagađuje i u skladu s time plaćaš registraciju ili dozvolu ulaska u velike gradove

Od Nove godine registracija vozila skuplja za 30 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari