Koćuša: Ukoliko se radovi nastave slijedi kaznena prijava investitoru

ljubuski.info

Sinoć je održan sastanak u mjesnoj školi u Veljacima na kojem su nazočili općinski Načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik OV Ljubuški gosp. Ivan Bebek te 20-tak mještana.

Pokrenuta je diskusija o pokušaju gradnje hidroelektrane ispod mlinice na Koćuši.

Nakon uvodne riječi koju je kazao Drago Matić predsjednik Udruge "Slap Koćuša" te upućivanja u točku dnevnog reda data je riječ Načelniku gsp. Nevenku Barbariću koji je iznio opširan i jasan stav Općine Ljubuški o tome šta je do sad pokrenuto i šta je u postupku po tom pitanju.

OV u jednom od saziva je donijelo odluku o zabrani hidroenergetske iskoristivosti rijeke Trebižat te ima pravo pokrenuti sudski spor ukoliko dođe do gradnje hidroelektrane. Nad rijekom ovlasti ima Uprava za vode, te iako nakon prijave nitko od inspektora se nije pojavio niti oglasio.

Također je izrazio čuđenje što su ministri Čamber i Karačić potpisnici suglasnosti u elaboratu u kojem je jasno vidljiva skica hidroelektrane te da se uopće ne radi o adaptaciji i konzervaciji već o sasvim novom objektu. Toliko je nepravilnosti u samom projektu i projektnoj dokumentaciji da je sad na snazi privremena obustava radova te je rekao ukoliko se radovi nastave da slijedi kaznena prijava protiv investitora.

Istaknuto je i to da će MZ Veljaci, Udruga "Slap Koćuša" kao i općinski Načelnik tražiti od Uprave za vode da zauzmu stav te da se pojave na licu mjesta i da utvrde činjenično stanje uz vodopad Koćušu, koliko je devastirano te da daju prijedlog za sanaciju.

Nakon izjašnjavanja mještana o stanju svi su jednoglasno pozdravili općinske službenike te izrazili zahvalnost što su zauzeli jasan stav u daljnjim nastojanjima zaštite našeg bisera.

kocusa.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari