Kako ćete znati da vas je policija prisluškivala

ljubuski.info

Pojedini građani su skloni vjerovati da šumovi pri telefonskom razgovoru, ili upisivanje posebnog koda, mogu otkriti prisluškuje li im se telefon od strane nadležnih organa. Ta vjerovanja nisu ništa više nego urbane legende, jer su metode prisluškivanja ipak modernije od popularnih uvjerenja, a pribavljanje sudskog naloga za prisluškivanje zahtijeva postojanje osnovane sumnje za činjenje kaznenog djela.

Zakoni o kaznenom postupku u FBiH, RS-u, Brčko distriktu i na razini BiH propisuju kako prisluškivanje mobilnih i fiksnih telefona spada u red posebnih istražnih radnji, koje između ostalog uključuju i nadzor i tehničko snimanje prostorija, pristup računalnim sustavima i računalno sravnjenje podataka, tajno praćenje i tehničko snimanje osoba i predmeta te niz drugih radnji.

Zakonska regulativa između administrativnih jedinica u BiH je većinom ujednačena i propisuje da tužitelj na zahtjev policije, ili na osnovu vlastite procjene, može od suca zatražiti odobrenje vršenja posebnih istražnih radnji. Ako sudac nadležnog suda to odobri te na osnovu te odluke nadležni telekom operater omogući pristup svom sustavu, policijska agencija može započeti operaciju prisluškivanja.

Preduvjeti za prisluškivanje

Tužitelji ne mogu proizvoljno određivati koje osobe će se prisluškivati, već se mora ispuniti niz preduvjeta uključujući postojanje osnova sumnja vršenja kaznenog djela, a što se odnosi i na osobu koja osumnjičenom prenosi informacije u vezi s kriminalnim radnjama. Kaznena djela za koja se mogu odrediti posebne istražne radnje podrazumijeva u slučaju Zakona o kaznenom postupku BiH radnje protiv integriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, terorizma i djela za koja se prema zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Ova kaznena djela su identična i u entitetskim zakonima s tom razlikom da se umjesto radnji protiv integriteta BiH navode radnje protiv integriteta tog entiteta.

Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kazao je za Faktor da je ključno poštivanje lanca donošenja odluka u naredbama o prisluškivanju.

Imati ljubavnicu nije kazneno djelo

"Ako se ovaj lanac ne ispoštuje, svaki dokaz koji se prikupi ne može se koristiti na sudu. Ali ono što je bitno istaknuti je da se građani BiH ne trebaju bojati, jer ako se neko ne bavi kriminalom, nijedan dokaz se protiv te osobe ne može koristiti. U slučaju da tu osobu neko ucijeni informacijama prikupljenim prisluškivanjem, onda je to kazneno djelo i treba se prijaviti nadležnim službama. Naposljetku, imati ljubavnicu kao podatak kojim vas neko ucjenjuje nije kazneno djelo nevezano za druge negativne aspekte tog ponašanja", kazao je Kovačević.

"Građani imaju pravo na privatnost, koje može biti derogirano samo u slučaju proglašenja izvanredne situacije u državi", poručuje Kovačević.

Tko prisluškuje

Samu operaciju prisluškivanja vrše policijske agencije u BiH poput SIPA-e, MUP-a RS, FUP-a, županijskih MUP-ova, ali i Obavještajno sigurnosne agencije. Iako postoji relativno malo podataka o tehničkim specifikacijama prislušnih uređaja, što je i razumljivo zbog same prirode tih operacija, ali i kriminalaca koji nastoje preduhitriti eventualne pokušaje praćenja, poznat je podatak da je jednu od prvih visoko sofisticiranih oprema za prisluškivanje SIPA i OSA dobila iz Njemačke, a kupovinu opreme je financirala Europska komisija s 2,1 milijuna maraka.

Što se tiče praćenja poruka na Viberu i Facebooku kao izuzetno popularnim platformama za komuniciranje u BiH, Kovačević pojašnjava da u tim slučajevima sigurnosne agencije iz BiH mogu pristupiti komunikaciji osumnjičenih samo u slučaju da firma koja je vlasnik servera to i odobri.
"Direktno pratiti komunikaciju na ovim mrežama, ali i ostalim sličnim platformama, izuzetno je teško bez njihovog odobrenja jer postoje višestruki nivoi zaštite", ističe on.

Kako znati jeste li prisluškivani

Ono što građane interesira je i kada i kako će znati jesu li bili prisluškivani. Zakoni u BiH propisuju da u slučaju da se tijekom operacija prisluškivanja ne pronađu dokazi kaznenog djela, osoba koja je bila predmet posebnih istražnih radnji mora pismeno obavijestiti o tim radnjama u roku od 30 do 60 dana. Sve prikupljene informacije i podaci se moraju uništiti pod nadzorom nadležnog suca.

U slučaju da su otkriveni dokazi kaznenog djela, postupajući tužilac donosi odluku o daljnjem postupanju, a što može uključivati i uhićenje te određivanje mjera pritvora, nakon čega slijedi postupak suđenja u okviru kojeg će nadležni sud donijeti konačnu odluku.

Faktor

Glas naroda

a šta je sa para obavijeđtajnim sustavom ili ranije stipom prlićem, a sada vilimom primorcem.. oni slušaju ko im doše po nalogu vrhuške

Tko prisluskuje dabogda dobio rak uva

Sve navedeno iznad je apsolutna laž! Bio sam i još uvijek sam prisluškivan,jer službe rade po načelu koga sve kontaktira osoba koja se "prati".Dovoljno je da se javite na poziv osobe a neznate da je praćena i automatski prate vas neko vrijeme.Viber je bio "siguran" dok je bazna stanica bila na Kubi.Moj savjet je kada nešto pričate,prvo pozdravite službe jer sve razgovore skidaju.Najteze im je prisluškivati obične kućne telefone jer trebaju dozvolu sudskog istražitelja.Slobodno pričajte jer sa takvim snimcima. Na eventualnom sudu mogu samo obrisati DU-PE!
I na kraju,ne mecite se u sve kao "Vegeta" i slobodno imajte ljubavnice ;)

Kakav sudski istražitelj i dozvola, gospoda proradi upošti bez ikakvog naloga prisluškuje, a gospoda iz kupa je jako dobra sa njima,samo se zovne provjeri mi to i to. a i sami radnici bez naloga prisluškuju za sebe,treba ih smijeniti i postaviti druge uhljebe

treba imat dobru bananu za ljubavnicu i da muž nije u tajnoj službi

Mnogo su otežali sa ovom novom opremom,pogotovo ženama. Ove udate sto vole malo sa strane po ljubuškom su postale toliko paranoicne da sada komentiraju nešto na Facebooku sa određenom tajnom riječi u textu je meni znak da su same kuci i da mogu doći. Radi ove novonastale situacije sam morao podići cijenu sa 80 na 120 maraka,ili 90 plus topli obrok

U Posušju to je postala normala, gospoda upada u razgovore non stop ? Ima li netko nad njima od šefova da ih kontrolira. Da ih prebaci na drugo radno mjesto. I onda telal viče po Hercegovini ...

Kako ćete znati da vas je policija prisluškivala
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari