INA (1): Optimizam i perspektive Hrvata u BiH nakon odluke Plenkovića da vrati INA-u

ljubuski.info

Otkup 49% dionica INA-e od MOL-a, kojeg planira Hrvatska vlada s premijerom Andrejem Plenkovićem je odlična vijest i za Hrvate u BiH. Koliko je to bila kardinalna pogrješka Ive Sanadera, kojem je sudac Turudić dokazao mito od 10 milijuna €, nanoseći neizmjernu štetu Hrvatskoj, toliko je to dobar potez Andreja Plenkovića po pitanju same tvrtke, ali u prvom redu jačanju Hrvatske, njenog utjecaja u srednjoj i jugoistočnoj Europi, kao i osobito u BiH, odakle Hrvati cure u bijeli svijet.

Na pitanje koliko bi sada vrijedila INA da većinski paket dionica nije prodan MOL-u, samo je trošenje vremena. To nije briga bila niti Sanadera niti hrvatske politike u cjelini, koja je u Hrvatskoj vodila interesnu politiku, kao što istu takvu provodi HDZ BiH i Dragan Čović u BiH. Korupcija i pljačka su dominantne teme HDZ BiH.

Stanje srediti ne može pljačkaška i interesna politika ovog čovjeka okrenutog prema Beogradu s ulogom lutka na koncu Milorada Dodika pomoću kojeg potkusuriva BiH i odnose sa Bošnjacima.  

Nastanak energetskog diva HEP – INA

Eventualni nastanak ovog energetskog diva za Hrvate je od neizmjernog značenja. Obadvije tvrtke imaju ogroman potencijal. HEP trenutačno ima mogućnost ulaganja od 3 milijarde €, posluju pozitivno i dvije su dobro uređene kompanije.

Takav potencijal može donijeti ulaganja u BiH i preuzimanja EP HZHB i mostarskog Aluminija, koji zbog nestručnog upravljanja po direktivi Čovića i ekipe propadaju s gubitkom od gotovo 260 milijuna € (500 milijuna KM). Činjenica da postoji dokumentacija o načinu iznosa kapitala iz Aluminija Mostar s kojom je Dragan Čović upoznat, jer se nalazi u posjedu istražnih agencija iz kojih se doznaju ovi podaci, sama po sebi predstavlja zadatak da se urušavanjem ova dva poduzeća prekine.

Svaki hrvatski domoljub se treba upitati samo jedno – Je li SOKO Mostar mogao postati najveći poluprerađivač i prerađivač sirovog Aluminija u svijetu? Njegovi pogoni zjape prazni. Gdje bi nam bio kraj. Da Ljubušaci ne misle da je to nije istina, bilo je prijedloga da se jedna tvornica lijevanih gotovih proizvoda od aluminja izgradi u Ljubuškom. Sve je odbijeno, jer vrh HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem ne dozvoljava da bilo kakav utjecaj u društvu imaju slobodnomisleći stručnjaci i intelektualci. Takva politika stranke koja se deklarira kao hrvatska je na razini feudalca Hercega Stjepana – Kosače. Feudalnom snagom Hercega Stjepana iz prošlosti se mjeri politički ponos stranke HDZ BiH, što je parada gluposti. 

Hrvatska značajan strateški i geopolitički partner zapada

Preuzimanjem INA-e Hrvatska se definitivno odvaja od istočnog svijeta i pozicionira kao značajan strateški partner Amerike i Europske unije. Na Krku će se brzo početi graditi LNG terminal i Jadranski plinovod. Takav partner je potreban i BiH. INA u vlasništvu ima i Energopetrol i takav energetski div se vrlo lako može početi širiti na istočnu Europu, sve do Ukrajine.

S druge strane MOL je dijelom u vlasništvu ruskih kompanija i dobro je da je hrvatsku politiku netko usmjerio u pravom smjeru – gospodarskog osnaživanja i jačanja državnosti. To je pravi hrvatski nacionalni interes. Bravo Andrej!

Ovakav razvoj događaja ulijeva optimizam Hrvatima u BiH, kojeg Andrej Plenković može pojačati čišćenjem političkih stranaka od ljudskog kukolja u prvom redu HDZ-a BiH, jer druge ne predstavljaju, zbog svoje minornosti, osobit potencijal za činjenje štete.      

Ti. Bradvica

Glas naroda

plenki počeo da čisti hrvacke drpoljube jer voda je do grla a općina ljubuški nije htjela pogon izrade felga za ferari na bijači jer nekom se to nije sviđalo jer nije mogo uzet bakšiš

Pa stoga što je Bijača crvenokmersko mjesto.

sanader prodo inu jeftino našu i sad će plenki istu kupit skupo to je pravi hadeze poso

prodo,poso,naso .... koju bolan vasu? pa vidis li da si bosancof neznas ni hrvatski vlasino

Već viđeno! Sjetimo se banaka -devedesetih!Najprije ih -opeljušili-do zadnje lipe! Zatim su povukli strašan potez-ko iz udžbenika-sjetili se drugovi-klikeri proradili!Naime genijalni magovi ,stožerne nam stranke HDZ -odlučiše ! Bratska im stranka SDP- je držala svjeću! Banke se saniraju novcem-gle čuda ,poreskih obveznika!I bi tako! Ali -to nije sve! Sanirane banke prodaše zapadnim hoštaplerima!Te nam isti pozajme novac uz -deset postotne kamate!Eto ljudi to je economija-na Hrvatski način!Što se INA-e tiče-piši propalo!

Nije tebe ni briga kako će završiti problemi INE, ti i tvoji imate svoje tradicionalne poslove.
One po šumama i gorama...

sad kad plenki kupi našu inu od mađara a ne zaduži hrvacku onda će isto kupit neum da nam netreba pelješki most tako hitno isto bez novaca no kako možeš kupit nešto mukte nije mi jasno ili je plenki spasitelj da nahrani mnoštvo sa par riba ili šaluje maglu plenki

Jedni zivot dali za domovinu drugi bili spremni treci prodaju drzavu i ti se pitaju pa di je pravda

možda nam plenki kupi i treći entiter što nam je čović obeća odavno pa ništa od toga obećanje ludom radovanje ili možda i piranski zaljev i svetu geru

Što tebe interesira Treći entitet, ti imaš svoj Vilajet.
Sarajstansko-zenićki, sa paramidama u Visokom.

sad će rvacki narod otvorit kesicu da kupi inicu a sanader ju drpio ovaj što pametuje je do juče govorio srpskorvacki a sad je veliki kradezeovac pa ne polažemo jezik na filozofskog nego ga srbi sadržaj teksta pa mudrija a zaboravio onu narodnu zaklela se zemlja raju da se svi lopovluci saznaju

Neka Plenkovic smijeni.Covica i bratiju i eto optimizma odmah

Obeća je Čović 60 mil. KM u Ljubuški uložiti kad je bio na sporskom centru za zadnje izbore to sam dobro upamtija

Vi obični klimoglavci slušatelji, robovi čovićevske politike, dobit ćete njegovu kobasicu dok on sebi gradi dvorce, hotele u Hrvatskoj, sve svoje zaposlio na dobro plaćena radna mjesta, život u luksuzu bez odgovornosti, nešto poput afričkih plemenskih vođa. Što je narod siromašniji i zatucaniji, folklor im je bolji a njihove vođe bogatije.

Vas, nusprodukt crvenih kmera, ustinu hvata panika. Kao mrave na dubu ispod kojega gori vatra. Sa pravom. Jer nemate izlaza i vaš rok trajanja je ionako davno istekao.
Tako vam i treba. Jer ste od zle pasmine i po naslijeđenim genima ni kao mladunčad ne možete biti korisni. Samo štetni. Kao i mnoge ostale štetočine.
Stoga, bježite u vaše najdublje pukotine i ne pojavljuj te se više na hrvatskim prostorima i ne zagađuj te naš hrvatski zrak svojim [ * neprimjereno * ]im yugo-vazduhom.
Dakle, u pukotine! Bilo pojedinačno, bilo čoporativno.

da obeća ma obeća je i treći entitet no ništa od svega toga moga bi ga plenki sklonit ko i mađara

obećanje ludom radovanje.

Kome nije jasno da se Amerika vraća na ove prostore i da će pomesti sve ruske sluge, uključujući i Ćirilicu, taj je slijep pored svojih očiju. Dragane, ajdeeeeeeeeee, vrijeme da se kreneeeeeeeee....

štaćemo jadni i kukavi ako nam ode veliki vođa draganče u srpsku

mi trbamo šutit i trpit da nas jaše ovi naši nepismeni uhljebi 500 godina kako je reko bruno bušić zato su ga velike hrvatine likvidirale neka mu je slava bio je genije ko i barišić sa metkom u leđa i kraljević koji se borio za hrvate bih čista obraza

INA (1): Optimizam i perspektive Hrvata u BiH nakon odluke Plenkovića da vrati INA-u
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari