Umirovljenicima svako rješenje bolje od postojećeg

ljubuski.info

Postojeća zakonska rješenja umirovljenike su dovela do ruba siromaštva, poručili su iz Saveza umirovljenika Federacije, te tvrde da će nedavno usvojeni Prijedlog zakona o MIO-u u Zastupničkom domu federalnoga parlamenta doprinijeti da se socijalno stanje ove kategorije bar malo popravi.

Godinama zanemareni, za njih je svako rješenje bolje od postojećega. Kažu, barem im je novim zakonom zagarantirana redovna isplata mirovina do svakoga petoga u mjesecu, a konačno su riješena i pitanja kojih se nismo doticali od kraja devedesetih - poput uvođenja posmrtnina ili rehabilitacije umirovljenika.
"Nije novi zakon ni bodovni sustav kriv što se radnicima u realnom sektoru plaćaju doprinosi na zagarantiranu plaću, a razlika plaće koju stvarno zarađuju isplaćuje se u gotovini i na druge načine - i objektivno ti ljudi imat će niže mirovine nego što zaslužuju", kaže Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza umirovljenika u FBiH.

A bodovni sustav za nove umirovljenike je jasan. Formula se bazira na radnom stažu i uplaćenim doprinosima. Praktično to znači da svi koji imaju prosječnu plaću u Federaciji nakon 40 godina radnoga staža i uplaćenih doprinosa imat će mirovinu od 526 maraka. Što je iznos na platnoj listi manji, niža će biti i mirovina.

Direktor Zavoda MIO FBiH Zijad Krnjić grešku vidi u lošim izmjenama Zakona o doprinosima jer nije spriječeno polovično isplaćivanje plaća i doprinosa.

Neće pomoći ni utvrđeni prelazak na trezorsko poslovanje, čime bi se svi prihodi od doprinosa slijevali u jedan proračun.
"Te pare ne padaju s neba, ne idemo mi na njemački trezor nego na naš. Nemam ništa protiv, ali trebat će isto para, a netko će ih trebati naplatiti", pojašnjava Krnjić

Kao najvažniju odredbu Zakona, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača vidi definiranje minimalne penzije:
"Svi oni koji ostvare pravo na mirovinu, imaju tu zagarantiranu 326 maraka, koja ide kroz valorizaciju i tako se usuglašava s ekonomskim kretanjima u društvu".

Godinama su problemi umirovljenika stajali u ladici. Kada su konačno došli na površinu, isplivale su i brojne zamjerke. I vladajuća koalicija i opozicijke stranke istoga su stava - usvojeni zakon u praksi će pokazati brojne nedostatke. I zato već treba početi priprema izmjena.

Jozo Bagarić, šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu, poručuje da će zakon, kad dođe u implementaciju, pokazati svoje slabosti.

"Fiskalna održivost - samoodrživost MIO sustava, taj princip, taj cilj nije zadovoljen, niti imamo adekvatnost mirovina kao drugi cilj", ističe Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a.

Idući tjedan ovaj zakon trebali bi razmatrati i delegati u Domu naroda Federalnoga parlamenta.

FTV

Glas naroda

najbolje ito im smanjite nekom nije dosta 5000maraka i vise a neko mora prezivit sa 326maraka

Umirovljenicima svako rješenje bolje od postojećeg
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari