Sindikat MUP-a ZHŽ najavljuje prosvjede i generalni štrajk

ljubuski.info

Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata MUP-a ZHŽ, je za Federalnu televiziju izjavio, kako su pregovori s Vladom ZHŽ propali, a vođeni su prošli tjedan s premijerom Zdenkom Ćosićem i ministrom Zdravkom Borasom.

Markota je pojasnio da su osnovne plaće policijskih službenika na samom dnu, pa tako bez dodataka iznose samo 635 KM.
Iz MUP-a ZHŽ se doznaje da su razgovori na trenutke bili prosti i s povišenim tonovima, ali pomaka nije bilo, iako je ministar prije dva tjedna najavio da će policijskim službenicima nepravda biti ispravljena.

Zdenko Ćosić, vidno umoran od visoke politike, je za FTV kazao da nema mogućnosti da se retroaktivno za proteklih trinaest mjeseci isplate razlike policijskim službenicima, ali kako će se pokušati nešto harmonizirati u sljedećoj godini.

Nakon blagdana su najavljeni prosvjedi pred zgradom Vlade ZHŽ i generalni štrajk.    

Policija u ZHŽ-a priprema štrajk

S novom godinom radnici MUP-a Zapadnohercegovačke županije najvjerojatnije će u prosvjede za svoja prava, objavila je Federalna televizija navodeći kako je, iako je sindikat konačno otvorio dijalog sa županijskom vladom, prva runda završena neuspješno.

Kako sada stvari stoje, plaće radnika MUP-a neće se izjednačiti s plaćama ostalih uposlenika javnih službi.

To znači da se koeficijent na plaću uposlenika MUP-a neće mijenjati. Barem zasada. Samo u ovoj županiji nije isto biti viši referent za protokol i poštu u ovom ministarstvu i, primjerice, obrazovanja. Iako su radno mjesto i stručna sprema isti.
"Oni kažu da je teško povući paralelu s nekim ministarstvima prosvjete, financija, i s poslom u policiji. Međutim, imamo stručnu spremu, srednju, višu i visoku i oni moraju imati istu startnu poziciju istu, a za prirodu posla – dodaci su nešto drugo", kaže predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHŽ-a Vjekoslav Markota.

Izjednačavanje plaća samo je jedan od zahtjeva Sindikata. Traže isplatu jubilarnih nagrada i isplatu razlike umanjenih plaća od pet posto za 13 mjeseci što je Vlada, kažu, nezakonito provela. No, iz formalnih i financijskih razloga, premijer premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić ističe – retroaktivna davanja neće biti moguća.
"Vrlo je teško pronaći odgovarajuću ekvivalenciju, recimo, za posao u školi, i takvu odgovarajuću ekvivalenciju u drugim tijelima uprave, ali je naša intencija, i to smo jasno rekli, da ćemo pri potpisivanju novih kolektivnih ugovora itekako voditi računa da te plaće bude maksimalno harmonizirane", tvrdi Ćosić.

Kolektivni ugovor njihove probleme, iz Sindikata ističu, neće riješiti jer ni postojeći se ne poštuje. Djelatnici MUP-a imaju najmanju prosječnu plaću u ovoj županiji. Prvo je nužna izmjena Zakona o plaćama.
"Naprimjer, čovjek s 13 godina staža ima 33 marke dodatka za minuli rad, dakle 677, kad oduzmete 35 maraka - njegova je neto plaća 630 maraka", navodi Markota.

Glas naroda

To je bez baksisa.

Kaznenim prijavama se boriti protiv svakog vida krivotvorenja radnih lista i sati policajaca od strane načelnika koji bezpogovorno slušaju [ * neprimjereno * ]a i njegove [ * neprimjereno * ]e.Sve to godinama rade ali neodgovaraju nikome jer suce poput ankice vrte oko malog prsta ali doći će vrijeme kada će biti u Zenicu na zasluženom mjestu

Aj bar su dobili nove golfove 7 pa se u njima voze.

Nediljon šalju policajce na ispomoć u Mostar na osiguranje utakmice a na platnoj listi im šefovi stave da su bili radili redovnu smjenu kao tajnica od 8 do 16 sati i kažu im šuti tako nam je rečeno da moramo.Tako tije kadan šefovi moradu šutit i radit kako im udbaši kažu a i šefovi udbaši

Šta pišu onim što čuvaju privatne kuće

Sve je to dobro, na drzavnim su jaslama.

Sad bi oni preko veze da se zaposle i da im se poveca placa, e nemoze oboje.

Nek idu u Njemacku.

E moj brale otišla bi i u Njemačku, ali nemam za karte. U Njemačkoj za 5 godina ima bi mirovinu veću nego u našoj županiji za 40 godina.

Vrlo je teško pronaći odgovarajuću ekvivalenciju recimo za posao u županiji i takvu ekvivalenciju u drugim županijama, ali narodna intencija, i to je narod jasno rekao, da ćemo na novim izborima itekako voditi racuna da ti izbori budu maksimalno harmonizirani ! E moj Ćosiću, šta reče i ostade živ !

Sindikat MUP-a ZHŽ najavljuje prosvjede i generalni štrajk
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari