Četvrt stoljeća od utemeljenja Ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu

ljubuski.info

Uspostavom parlamentarne demokracije u Bosni i Hercegovini 1990., u našoj zemlji se počinju osnivati političke stranke, među njima i HSP. Nakon što se i u Bosni i Hercegovini počeo ponavljati scenarij srpske pobune kako se već dogodilo u Hrvatskoj, HSP počinje osnivati jedinice HOS-a i u BiH.

Zapovjedništvo Ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu je utemeljeno 18. prosinca 1991. dok je sam Stožer službeno osnovan 03. siječnja 1992. u Ljubuškom. No prva jedinica HOS-a u Bosni i Hercegovini je osnovana već krajem listopada 1991. u Ljubuškom. Ratni stožer HOS-a za Bosnu nalazio se u Zenici.

Već na početku rata, HOS-ovci su djelovali na najkritičnijim točkama svih bojišta, od Sarajeva, preko zapadne Hercegovine do Bosanske Posavine.

HOS je odigrao važnu ulogu u oslobađanju Mostara, Čapljine, Neuma i Stoca. Cilj HOS-a bio je zajednička borba Hrvata i Muslimana protiv srpskih snaga.

Zbog toga se "natjecao" s jedinicama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za utjecaj među bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Potkraj srpnja 1992. u Čapljini je samo u jednom danu 700 vojnika HVO-a (bojna "Sokol") prešlo u HOS, a slično se događalo i u Tomislavgradu, Livnu i Mostaru.

HOS u BiH je do svog raspada bio mješovitog sastava, činili su ga Hrvati, a bilo je do 40% muslimana.

Po službenim dokumentima HOS-a, u HOS-u BiH je bilo 5134 vojnika. Službeno se nalazio pod vrhovnim zapovjedništvom Predsjedništva BiH i činio sastavni dio Armije BiH ali je na bojištima djelovao samostalno tj. i dalje slušao naredbe čelništva HSP-a iz Zagreba. Neki HOS-ovci u BiH su pored oznaka HOS-a, na odorama nosili i oznake Armije BiH. No, dok je HOS u Hrvatskoj bio donekle ovisan o Hrvatskoj vojsci i suradnji sa vlastima Republike Hrvatske, HOS u BiH je bio u potpunosti samostalan. Nisu primali naređenja od HVO-a, koji je imao potporu vlasti Republike Hrvatske, i djelovali su poput prave državne vojske.

Hrvatska zastava koja je isticana pred vojarnama HOS-a nosila je na grbu prvo bijelo polje. Zastava BiH isticana je u vojarnama HOS-a sve do raspada HOS-a u BiH, nakon ubojstva Blaža Kraljevića.

HOS u srednjoj Bosni je djelovao u Zenici, Novom Travniku, Visokom, Kaknju, Vitezu, Konjicu, Jablanici i Fojnici a vodio je borbe sa srpskim paravojnim snagama oko Jajca i Travnika. Zapovjednik srednjobosanskog HOS-a je bio bojnik Darko Kraljević, sa sjedištem u Vitezu.

Jedinice HOS-a u istočnoj Bosni (Foča i Goražde) osnovao je Alija Šiljak.

Na bojištu kod Domaljevca u Bosanskoj Posavini djelovala je II. bojna "Ante Paradžik" pod zapovjedništvom Stojana Vujnovića "Srbina".

Bosanski Brod branili su HOS-ovci pod zapovjedništvom Ante Prkačina, koji je u lipnju postao načelnik Ratnog stožera HOS-a. 6. lipnja 1992. snage HOS-a Hercegovine započinju akciju kojom su za nekoliko sati oslobođena mjesta Klepci, Tasovčići i Prebilovci u općini Čapljina, što je bio uvod u operaciju Lipanjske zore.

Vojni zapovjednik cjelokupnog HOS-a BiH je bio general-bojnik Blaž Kraljević, koji je 15 dana prije smrti postao član glavnog štaba Armije BiH u Sarajevu. Kraljević je bio hrvatski povratnik iz emigracije i javno je pozivao vojnike HVO-a da se priključe HOS-u te uskrate poslušnost Mati Bobanu, predsjedniku samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i povjereniku Franje Tuđmana.

Snage HOS-a Hercegovine pod zapovjedništvom bojnika Stanka Primorca "Ćane" su 7. kolovoza 1992. ušle na područje općine Trebinje, a dva dana kasnije, Blaž Kraljević je na povratku sa sastanka s Matom Bobanom ubijen na punktu HVO-a u Kruševu. Ubojice su pokušali baciti tijela u more kako bi prikrili zločin ali je vozilo sa tijelima otkriveno u Omišu. Za to je ubojstvo Dobroslav Paraga iste godine podnio kaznenu prijavu protiv čelnih ljudi HVO-a. Istraga o ubojstvu nije pokrenuta.

Nakon ubojstva Blaža Kraljevića prijetila je opasnost otvorenog sukoba HVO-a i bosanskohercegovačkog HOS-a tj. hrvatskog građanskog rata u BiH. Zbog toga je u Grudama 10. kolovoza 1992., održan sastanak predstavnika HOS-a i HVO-a. HOS su predstavljali general-bojnik Ante Prkačin (načelnik Ratnog stožera HOS-a), bojnik Stanko Primorac "Ćane" (privremeni zapovjednik HOS-a Hercegovine) i bojnik Krešimir Pavičić "Pava"; dok su HVO predstavljali Vice Vukojević, Mate Boban (predsjednik HZ Herceg-Bosne) i general-bojnik Slobodan Praljak (načelnik Glavnog stožera HVO-a).

Na tom sastanku nije učinjeno ništa radi smirivanja odnosa HOS-a i HVO-a. Vice Vukojević je od predstavnika HOS-a otvoreno tražio da se HOS rasformira u roku od 24 sata a ljudstvo prijeđe u HVO. Nikakav dogovor nije postignut. 23. kolovoza, Ante Prkačin u Grudama održava sastanak sa Matom Bobanom gdje je potpisao dokument kojim je neslužbeno pristao na rasformiranje HOS-a. Prkačin je zbog toga isti dan isključen iz HSP-a.

Početkom rujna, vodstvo HVO-a zahtjeva od Stanka Primorca premještaj najelitnijih jedinica HOS-a iz Hercegovine u Bosansku Posavinu. Tome je udovoljeno i HOS-ovci su ondje većinom izginuli tijekom pada Bosanske Posavine dok se HOS u Hercegovini, bez odlučnog vodstva, ubrzo osuo. Dobroslav Paraga je poslao u Hercegovinu Milu Dedakovića da spriječi osipanje HOS-a ali on to nije uspio nakon čega je napustio HSP.

26. rujna Specijalna policija provaljuje u Starčevićev dom u Zagrebu gdje su pronađene velike količine oružja, streljiva i eksploziva. Iako je iz vrha HSP-a objavljeno da je oružje bilo namjenjeno HOS-u u Bosanskoj Posavini, oružje je zaplijenjeno od strane policije.

9. listopada 1992., po Paraginoj zapovjedi, formirano je jedinstveno zapovjedništvo za sve jedinice HOS-a u BiH, Glavni stožer HOS-a za BiH, na čije je čelo postavljen brigadir Mladen Holman, dotadašnji zapovjednik HOS-a u Zenici. I Glavni stožer HOS-a za BiH smješten je u Zenici. No sve to nije uspjelo zaustaviti osipanje HOS-a.

Većina HOS-ovaca u BiH prešla je u HVO, gdje su u nekim slučajevima činili jezgru postrojbi posebne namjene, dok je manji dio, pretežno Bošnjaka, prešao u Armiju BiH. Neki su HOS-ovci napustili BiH te se vratili u Hrvatsku ili zemlje zapadne Europe. Uskoro započinju brojni incidenti između HVO-a i Armije BiH.

Usprkos brzom osipanju HOS-a, neke njegove postrojbe u BiH su zadržale samostalnost do 1993.

II bojna "Stojan Vujnović Srbin" je opstala u Bosanskoj Posavini do veljače 1993. kada je raspuštena a
I pohodna bojna HOS-a iz Zenice je opstala u sastavu Armije BiH do travnja 1993.

Izbijanjem hrvatsko-muslimanskog sukoba na tom prostoru 16. travnja ta jedinica prelazi u sastav 156. brigade HVO-a pod zapovjedništvom Tihomira Blaškića.

U lipnju 1993. na Vojnom sudu u Zagrebu, Dobroslav Paraga, Anto Đapić, Mile Dedaković i Ante Prkačin optuženi su za stvarenje paravojske (HOS), ugrožavanje ustavnog poretka Republike Hrvatske, planiranje državnog udara, neovlašteno pribavljanje oružja i agitiranje protiv tadašnje vlasti.

Vojni tužitelj bio je Mirsad Bakšić. Protiv Parage, Đapića, Dedakovića i Prkačina svjedočili su Krešimir Pavelić (bivši tajnik HSP-a), Janko Bobetko (general HV-a) i Mate Šarlija Daidža (general HV-a i HVO-a) a optužene je branio Zvonimir Hodak, pravni zastupnik HSP-a. Đapić je optužnicu nazvao političkim skandalom a suđenje je potrajalo mjesec dana i privuklo veliku pažnju hrvatske javnosti.

Na kraju je optužba odbačena, svi su optuženi proglašeni nedužnim, a HOS je rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske priznat kao legalni dio Hrvatske vojske.

Izjave poznatih o HOS-u

Janko Bobetko: "Kada sam u čapljinskoj bojni tražio dobrovoljce koji će krenuti sa mnom prema Domanovićima, nitko se nije javio, osim zapovjednika satnije HOS-a, čije je zapovjedno mjesto bilo u Ljubuškom. Pitao sam ga za koje vrijeme može pokrenuti barem vod, ako ne i cijelu satniju. Odgovorio mi je da to može biti za jedan sat. Dao sam suglasnost i on je doista pokrenuo ojačan vod i pratio oklop do spajanja sa satnijom 4. brigade na Gubavici. Poslije je on ušao u sastav Hrvatske vojske i pokazao se kao vrlo hrabar i čestit u svim operacijama u Hercegovini." - o susretu sa HOS-ovcima tijekom operacije Čagalj u lipnju 1992., u knjizi "Sve moje bitke".

Martin Špegelj : "Mnogo puta potkraj 1991. i početkom 1992. susretao sam se s većim ili manjim formacijama HOS-a na samoj bojišnici ili u njenoj blizini, te ne mogu osporiti njihovu borbenu vrijednost, osobito većih sastava i onih što su ih vodili zapovjednici realnih i razumnih nazora… Manje jedinice u crnim odorama nalazio sam u proljeće i ljeto 1992. u Bosanskoj Posavini, ali tada su već sve te formacije nosile službeno znakovlje Republike Hrvatske. Činjenica je da su upravo one ostajale na bojišnici i onda kada je zapovjedano da se postrojbe HV-a i HVO-a povuku sjeverno od Save." - knjiga memoara "Sjećanja vojnika".

Siniša Glavašević: "Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu." (1991.)

Kontroverze oko HOS-a

Neke su jedinice HOS-a nosile crne odore, a neki njihovi pripadnici ustaško znakovlje zbog čega ih je srpska strana redovito nazivala ustašama. Neke su jedinice HOS-a nosile imena po ustaškim časnicima iz drugog svjetskog rata: 13. bojna "Jure vitez Francetić" iz Tomislavgrada i IX bojna "Rafael vitez Boban" iz Splita.

Kratica HOS se rabila od 1944. do 1945. kao službena oznaka Hrvatskih oružanih snaga, tadašnje vojske Nezavisne Države Hrvatske, iako je u slučaju Hrvatskih obrambenih snaga označavala upravo Hrvatske obrambene snage.

Na grbu HOS-a piše "Za dom spremni", slogan koji je poznat po tome što su ga rabile i Ustaše, a i u neslužbenoj himni HOS-a se spominju NDH, Ante Pavelić, te Jure Francetić i Rafael Boban, zapovjednici elitne ustaške jedinice, Crne legije.

Bilo je pokušaja da vojnici HOS-a rabe oznake činova vojske NDH ali se od toga odustalo u korist službenih oznaka činova Hrvatske vojske.

Nakon rata, Dobroslav Paraga je optuživao svog suparnika Antu Đapića da je nagovarao HOS-ovce na nošenje crnih odora i ustaškog znakovlja.

Kao i pripadnici srpskih postrojbi za vrijeme rata 1991./1995., neki su pripadnici HOS-a optuženi za ratne zločine, ali nikada ni jedan vojnik HOS-a nije osuđen za ratni zločin niti mu je isti dokazan.

Postrojbe HOS-a:

Samostalna satnija osiguranja - Zagreb
IX. bojna "Rafael vitez Boban" - Split
13. bojna "Jure vitez Francetić" - Tomislavgrad
Vitezovi - Vitez
1. satnija "Ante Paradžik" - Jasenovac
1. bojna "Ivan vitez Brdar" - Livno
II. bojna "Stojan Vujnović Srbin" - Domaljevac
4. bojna HOS-a 6. bojna "Marijan Baotić" - Vinkovci
MSB "Veterani"
Satnija "Lovac"
Vukovarska postrojba HOS-a - Vukovar
Vojna policija HOS-a - Ljubuški
HOS u Čapljini
HOS u Bijelom polju
HOS u Travniku
Žigosani - Novi Travnik
HOS u Mostaru
HOS u Foči
Čepinska bojna - Čepin
HOS u Goraždu
19. bojna "Vitez Jure Francetić" - Gospić
101. bojna "Do Drine" - Sarajevo
HOS u Sinju
I. pohodna bojna HOS-a - Zenica
HOS u Tuzli
HOS u Konjicu, Jablanici,Rami-Prozoru,Fojnici i Visokom
HOS u Kalesiji

Jučer su u velikom derbiju hrvatskog nogometa, susretu Hajduka i Dinama, počast HOS-ovcima odali i navijači domaćeg kluba, popularna Torcida, a evo kako je sve to izgledalo:

Glas naroda

spremni

Pregovori HOSa i HVOa su vođeni u restoranu Dubrovnik u Međugorju
Ivo Lučić i Valentin Ćorić - Đapić i Dedaković

Lučići odlukom vlade Herceg-Bosne u popodnevnim satima dobili 20 benzinskih crpki i sve ostalo..i sve uništili...jaki gospodarstvenici
Lijepa li si.....

Kako nema nigdje PETRA Pere MAJIĆA među ovim Zapovjednicima a ima Mirovinu i Udrugu HOS a i pola Općinskog proračuna za UDRUGE on dobija ZDS

A gdje su Ivan Planinic Miro Hrstic i mnogi drugi

Sve je namješteno sve isplanirano i na kraju odrađeno. Vi što ste imali umiješane prste u ovom ubojstvu kakao spavate osjećate li grižnju savjesti.

A gdje je Lovre Petrović,zvani Haso pukovnik HOS-a

Dragi uredničke ussraa ga ti sa ovim imenima i datumima.Ispraviću te samo na tri mjesta zasada istine radi. 1. Blaž Kraljević je bio član generalštaba OS RBiH i nikad nije bio zapovjednik HOSa BiH nego samo zapovjednik Ratnog Stožera HOSa za Hercegovinu.2. Zaboravio si upisati 1bojnu HOSa Krešo Žara Kordić kojoj je S.P. Ćane bio zapovjednik 3. Prkačin je tek posle masakra HOSovaca u Bosanskoj Posavini nečasno otpušten iz HOSa i izbačen iz HSPa dokument je potpisao dr.Boris Kandare.Pohvale za pokušaj pisanja o HOSu ali molim vas samo istinu jer dosadašnjim lažima pokojni Blaž Kraljević je prvostupanjskom presudom u predmetu "Zelenika i ostali"označen kao vođa udruženog zločinačkog pokreta.

Hoće li se ikad razjasnit - pravosudno - smrt Kreše Kordić?

Pok Kreso legenda steta nazalost moja saznanja su da je nesretna okolnost u pitanju.Povjerljivi ljudi su to potvrdili .Mislim da je sve poznato oko okolnosti stradavanja pok Krese.Za dom spremni

Ispravno i istinito! Kao jedan od pripadnika formacije koja je nadzirala zločine većine ovih koji su "udaljeni" iz RH, ili došli iz hira ubijati jer nisu poštovali hijerarhiju niti ustroj vojne formacije, mogu argumentirano potvrditi niz zločina koje su isti počinili, tako da je svaka usporedba sa HOS-om iz Vinkovaca, Skejinom 9 bojnom, Darka Kraljevića, i još poneke koji su istinski ratovali dok su navedeni nastojali ukaljati ime te formacije pod komandom zločinca Blaža Kraljevića kojeg jedinog štuju u Sarajevu da bi reguralnu vojnu formaciju optužili za nekakav UZP! Sulud tekst, i kakav HOS-Jablanica, Zenica, Konjic, Sarajevo, Travnik, ili Maglaj??? Navedeni su poslanu pošiljku oružja za HOS-Zavidovići ( Frenkijev ) oteli u Zenici noseći već u lipnju ambleme MOS-a, kao i HOS-Bugojno koje je vodio Anto Vučak su učestalim atacima Armije rasformirali te nekoliko Hrvata zarobili, a Žigosani iz N.Travnika kao i Vitezovi su se odmah stavili pod komandu HVO-a, te su skoro svi Hrvati prešli u isti! Izostavili ste Ivicu Primorva koji je prešao nekoliko tjedana prije u HV te postao prvim čovjekom SIS-a! Članak je degutantan, a bude li ih još ovakvih, ima nas koji ćemo progovoriti o zločinima iz objesti pa neka vama "zahvale" na dugogodišnjim kaznama zatvora!

Bravo za Torcidu!

Gdje je zapovjednik brko?..koji laze i prdi...

Utemeljen je u Ljubuskom 91 g tocnije u Pregradu gdje pocinje obuka dragovoljaca .....i t d Velika greska sto se izvrsilo ubojstvo pok generala Blaza jer bi se izbjegli suobi s Armijom i puno manje zrtava .Poslije ubojstva pregovori su se odrzali u Makarskoj .Za dom spremni

A gdje je S.P ćane bio za vrijeme ubojstva pok.Blaža Kraljevica. Koliko se ja sjecam u HV. Sklonio se po naredjenju lučića.

Kao i prezimenjak mu Ivica.

Da more uskrsnut pa da vidi kako njegove ubojice lete u Sarajevo

A gdje je damir daso iz ljubuškog pa ja

Gospodine Dasa je bio pripadnik Hos a te casno i posteno izvrsavao zadatke.

Kako ovi zapovjednici što primaju mirovine imaju kod Dunje papire sa memorandumom i potpisom pok.Blaža koji datiraju od listopada 91" Izgleda ovdje neko nekog zajebana.

Cane je bio u 156 brigadi u makarskoj kad je blaz ubijen a daso je radio na radio hos a nije bio nikakav vojnik a danas ...

A pukovnik hos-a Tonco Musan.Nikad nije primirisao ztozeru hosa a sad canin pukovnok.Sram ih bilo.Ali pired svih tih beneficija svejedno im ne cvjeta zivot .Nemaju mira.

Ko je taj Musan jel onaj sto je radio za Canu dosta godina

Moj iko..bolje bi ti stajalo niko..ili ništa...
Nemaš ti pojma ni o Mušanu ni o Ćani ništa..
A disu tvoje beneficije??
U podrumu??

Grda vrimena i grde izdajice.
Izginuše ljudi na pravdi Boga i nikom ništa.

Žalosno.

Ko je ubio Krešu Kordića?????????

Boze moj sve se pomalo otkriva ta nista se nemoze Bogu sakriti.Zasigurno znam i vidim kako se pojedini stide kad prolaze gradom.Mislili su nikad se nece saznati.sto je najzalosnije primaju ui lazne invalidnine i lazne mirovine a koliko djece od postenih branitelja nemaju ni za popiti kavu.a da ne govorim o roditeljima mucenicima.

pa kada se sve zna o smrti gen kraljevića pa lipo napišite sa skrivene kartice imena i prezimena učesnika u razbojstvu pa dase ito lipo zna ali ko samo pričate bez veze

Sve se zna samo je puno umješani pozatvaralo bi dosta ovi što nas vode I ovi umirovljeni ko fol hrvatskih branitelja a oni najbolje znaju..ko zna kako spavaju...ako imaju dušu I grižnju savjesti ja mislim nikako..Ali dragi Bog sve vidi..

Eeee moj kompa, kada bi se nas nekoliko izjasnili o zločinima koji su rađeni bilo bi jada, ali najmanje za te zlotvore poput Buljibašića, Makitana, Repka, Medića, Zeleniku, i još nekoliko jazavaca, već bi se mediji okomili na HOS u suštini, cjelokupni, da bi popljuvali one časne momke koji su ginuli u Kašiću za to vrijeme dok su ovi đžabalebarili i smišljali na koga udariti kada padne noć!! Bilo je u Dretelju nekoliko dobrih momaka. Jedan iz Županje koji je stvarno došao ratovati, jedan iz Rijeke, par ih iz 4 gbr , ali kada su vidjeli "raspašoj", svi su mahom otišli u formacije gdje je vladao vojni ustroj.

Dasa Damir Mucić prijeratni Jugoslovenčić kao rođak mu Milorad Tomić.uglavnom niko i ništa.tatin sin i to je to.tata bio u njemačkoj a nema brata,golemo je to bilo u ona vremena.

Četvrt stoljeća od utemeljenja Ratnog stožera HOS-a za Hercegovinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari