Asfaltiran put prema Kuli hercega Stjepana Kosače, u pripremi počasna garda hercega Stjepana

ljubuski.info

Cesta prema jednom od najvećih turističkih potencijala na području Općine Ljubuški jučer je dobila novi izgled. Naime, nešto više od 1000 metara prilazne ceste prema Kuli hercega Stjepana Kosače je asfaltirano.

Na pripremu terena i asfaltiranje je uloženo oko 70 tisuća eura. Cesta je široka 5,5 m, odnosno ima dva traka, a asfaltni sloj je navučen do rampe, budući da prostor iznad rampe ulazi u zaštićenu zonu i nije dopušteno daljnje asfaltiranje. Radovi su realizirani zahvaljujući JU Razvojnoj agenciji ŽZH-HERAG. Naime, asfaltiranje ceste prema povjesnoj tvrđavi iznad Ljubuškog jedna je od projektnih aktivnosti projekta tematske rute srednjovijekovne Hercegove zemlje "Tema srednji vijek".

Projekt financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2007. - 2013. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ŽZH-HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma - CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ŽZH (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja" (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - MRT (Crna Gora).

Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 EUR. Prema riječima ravnatelja JU HERAG ZHŽ Ivana Jelčića glavni projekt za radove na spomenutoj cesti prema Kuli hercega Stjepana Kosače izradio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.
"Naglasak ovog projekta je na promociji turističkih potencijala pa je u planu uvezivanje turističke ponude koja ima veze sa srednjim vijekom, a napraviti će se i turističke rute kako bi turisti osjetili duh srednjovjekovlja", kazao je Jelčić.

Podsjeća kako je asfaltiranje ceste jedan od koraka približavanja Starog grada hercega Stjepana Kosače lokalnim žiteljima te turistima. Tako će se u sklopu već navedenoga projekta prvi put formirati počasna garda hercega Stjepana.
"Radi se na osmišljavanju odjeće, odnosno odijela koja bi članovi ove garde nosili. Riječ je o autentičnoj odjeći i oružju iz srednjeg vijeka, za što su osigurana sredstva iz projekta", kaže Jelčić.

Inače, HERAG je u proteklom razdoblju realizirao značajan broj projekata, iz kojih je na područje ZHŽ-a privučeno više od 3,000.000 KM grant sredstava.

JU HERAG

Glas naroda

500m šikare do kule,zaštićena zona???? Ajde dobro

Jesu oni dubrovački glupi,oni dotjerali asfalt do samog starog grada i to još napravili cestu oko cijele tvrđave napravili,baš bezveze

Za pohvale ako nema muljaze

Da nema mulljaze nebi se ni pravio put

Sposoban ovizi Jelacic

Jeste li znali
kula iznad ljubuskoga
nece se vise zvati kula herceg stjepana
nego ce se zvati kula nevenka barbarica

Boolje da naprave put gore a grad put prema Međugorju pun neravnina i rupa

Asvaltirati ce oni di ti kazes
kad bi ti znao sve okolnosti pod kojim se nesto radi i cimbenike koji utjecu rekao bih uf sto sam lud

Eto nek ti znas filozofe

Eto nek si ti pametan uhljebu jedan.

sokole okolnosti su poznate
slicne kao lucicevo golf igraliste
ili kao barbariceve poslovne zone
jel tak il ne tak

Čuli "okolnosti, čimbenici koji utječu na nešto" a u biti su jedino novci potrebni, njima se sve plaća, njih nema nema ni "čimbenika, okolnosti"
koji pametnjakovići komentiraju

Svaka čast na odrađenom projektu ide se u dobrom smijeru.

Bravo Trola, vidi se tko radi! Sve pohvale za projekte!

Svaka čast..pustite seljake što komentiraju, po njima bi bili još u kameno dobu

Ti si seljak coban.

pa Građanine u kamenom dobu,ljudi su skrivali po pećinama i peli po brdima,pa ti moj građanine vidi di ti je mjesto,,

Eh da mi je tvoju pamet pa se naspavat.

Gruđanin ima Violetu i Grafotisak a ti sadi kavode.

Ima komentara ok, a imai i oni samo da se komentira.
Da ovo asfaltiranje je iz projekta, istina da se mora asvaltirati koliko je projektom predviđeno i dionica se zna
Ali neznam kako će biti ovdje, a ovi putevi što su iz projekata asvaltirani, zna se kako se to kod nas radi
ti meni račun na iznos koji se mora prikazati, gdje se nedaju istiniti podaci o kvalitetu materijala. Pa pogledajte, nakon kratkog vremena ivičnjaci popucali, trava niče kroz asvalt a posebno troskot, e to je problem?

Za svaku pohvalu pozitivna stvar za sve ljude iz nase opcine i sve ostale koji ce doci posjetiti ovo mjesto. Bravo Ljubzski.

A moj antiGradanine da se pita tebe i takve kao ti mi bi još po kravici ispirali robu A ovce bi ko kuli brstile travu..s takvim mozgovima nebi dogurali dalje od 18.stoljeca...po tebi bi kula stajala dok se nebi ama od sebe urušila..da smo imali normalna sredina davn bi uložili u nju kao turistički potencijal..al ti to očito teško shvacas..i kad već komentiras komentare onda ih bolje i procitaj

Eto nek si ti pokupio svu pamet svita, sigurno radis u opcini il parkovima.

I da,ovaj gornji komentar "ti si čoban" je dodao netko iz uredništva portala..previše ste providni

I sta onda

Svaka čast za ovaj projekat Ljubuški ima potencijal da bude turistička destinacija br 1 u Hercegovini.

Ma vidi se odmah koliko znaš? Gore navedeno "da se sama od sebe sruši"
Stoljećima odolijeva ,i nije se srušila,naj starija je građevina u Ljubuškom tog tipa? A vidi "vaše" čuvanje mnogo mlađi objekta,duvanjski,pruga,vodo natapni sustava(kanala) na što sliče?
Strašno čuvanje!
Tipa "Vinarija"

Sve super i nadam se da je radove izvodila neka normalna firma a ne oni gruđanski nesposobnjakovići jer inače cesta neće izdržati ni prvu kišu

kad ce zicara od duvanske stanice do kule

nisu u stanju prilazne cete asfaltirati a gore stavljaju asfalt što skroz odudara. Umjesto da su kaldrmu stavili i pješke da se ide do kule al mora gospoda autom. Samo pranje para. Inženjeri za 5 sa lkupljenim diplomama

Na vrhu kip u prirodnoj velicini Nevenka Barbarica visine tri metra i cetrnaest stajalista do njega za plakanje toliko ce se godina uveli pitati jer ga SIPA nakon toga kupi

Još stavite rampu i naplacivajte ulaz...i super...

Za građanina
"Svaka čast za ovaj projekat Ljubuški ima potencijal da bude turistička destinacija br 1 u Hercegovini"
Da moj građanine to je pitanje svih pitanja, zašto nije?
TZŽZH osnovana prije 15 godina, zar oni sa Općinomnisu taj projekt mogli dovršiti
Bilo je ko "fole" izvođenje nekih radova već prije nekoliko godina, ali bez stručnoga vodstva, tako stručno gledajući napravili su više štete nego koristi!
A asvaltiranje. koliko para toliko muzike; kako se dogovore, ali iz dosadašnjih izvođenja takvih radova, očekivat je da će biti brzo rupača

Nije se urušila al BI..bolje čitaj, ako uopće i čitaš..zašto to se nebi ulagalo u turistički potencijal?? U čemu je problem?? Problem je u tome što vama ne valja ništa i što ste previše zavidan narod pa vam nikako udovoljiti..kad se ništa nije radilo nije valjalo..sad kad se radi nešto opet ne valja..pa cob.ane kad si tako bistar re predloži nešto nakon što popljujes..naša birtijske posla,svi sve znaju A nitko drugi ne valja...A svi zapravo zatucanima..koliko sam vidio samo jedan gore je komentirao svoj prijedlog,slozio se ja s njim il ne,ipak je covik dao svoj prijedlog..ostali znate samo pljuvati i prije nego tekst i pročitate..ko će jadu udovoljit

vjerovatno da ce kula nevenka barbarica
nekada biti turisticka atrakcija
sa nje je dobar pogled na grad duhova
jel tak il ne tak

Prijatelju nemaš neki pametniji argument?..ili

Taman dobro da su put napravili mogu doc do cilja koje sam posadio.

Asfaltiran put prema Kuli hercega Stjepana Kosače, u pripremi počasna garda hercega Stjepana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari