Županijska skupština prekinuta i prije no što je počela

Nastavak sjednice Skupštine Zapadnohercegovačke županije jučer je prekinut prije nego je i počeo jer su oporbeni zastupnici ponovno potegli pitanje postojanja Vlade ove županije.

Naime, HDZ BiH smatra spornim rad dvojice ministara, Marijana Babića i Žarka Karačića, koje je u travnju predsjednik Vlade Zvonko Jurišić razriješio tih dužnosti, te su oni od tada u tehničkom mandatu.

Budući da smatraju upitnim rad Vlade, a naročito ministarstava kojima su na čelu spomenuti ministri, zastupnici iz HDZ-a BiH su zatražili da se Vlada očituje o ovom problemu, te su istaknuli kako oni neće prisustvovati sjednicama Skupštine dok se ovo pitanje ne riješi.

Sjednica odgođena

Nakon stanke na samom početku sjednice predstavnici stranaka i predsjednici klubova zastupnika dogovorili su odgodu sjednice dok se pravna tijela ne izjasne o ovlastima koje mogu obavljati ministri u tehničkom mandatu, kao i o tome tko ih treba razriješiti, Skupština ili Vlada.

“Vodi se rasprava o tome može li predsjednik Vlade razriješiti ministra ili to treba napraviti Skupština. Naime, Skupština daje suglasnost na imenovanje pa neki smatraju da treba dati i na razrješenje, dok drugi misle da to može napraviti predsjednik Vlade. Kako bismo točno utvrdili ovlasti, zatražit ćemo mišljenje Ministarstva pravosuđa, Ureda za zakonodavstvo i Skupštinskog povjerenstva za Ustav i poslovnost”, kazao je Zvonko Jurišić, predsjednik Vlade ZHŽ-a. Dodaje kako će mišljenja prikupiti do iduće sjednice Skupštine.

Važno je spomenuti kako je odluka o razrješenju ministara donesena u duhu rekonstrukcije Vlade, za koju kasnije neke stranke u koaliciji nisu pokazale dovoljno volje.

“Budući da nije bilo dovoljno volje za tom rekonstrukcijom, na jednoj od sjednica sam povukao rješenje o razrješenju ministara”, kazao je Jurišić. Naglašava i da rad spomenutih ministara nije sporan, jer su oni, sve dok Skupština ne imenuje neke druge, u tehničkom mandatu.

Vlada legitimna

Jurišić ističe kako je normalno da se HDZ BiH ponaša kao oporbena stranka, te da bi sjednica Skupštine bila završena da su na njoj prisustvovali svi zastupnici iz vladajuće većine.

“Nedostajala su nam četiri zastupnika, koji se na sjednici nisu pojavili iz opravdanih ili neopravdanih razloga, da su oni bili tu sjednica bi se završila do kraja”, kazao je Jurišić, napominjući još jednom da ova Vlada u Skupštini ima potrebnu većinu, te da joj legitimitet nije ugrožen.

Upitne odluke

Viktor Lasić, zastupnik HDZ-a BiH, ističe kako ne želi od županijske institucije praviti smijuriju, te da u obzir uzima samo one odluke koje je Vlada donijela do razrješenja ovih ministara.

“Sve odluke koje su donesene iza tog datuma po meni su upitne. Postavlja se pitanje jesu li ti ministri mogli raditi ili ne, ako jesu, što su mogli raditi, a što ne”, kazao je Lasić. Dodaje kako bi bilo loše kad bi HDZ BiH u ovakvoj situaciji nastavio prisustvovati sjednicama Skupštine jer bi se tada poistovjetio sa situacijom koja je vrlo ružna i nezahvalna.

Marija Medić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari